Slaninový kvet

Juraj Baják
šéfkuchár siete Pizza Mizza, 29. júna 2016
Slaninový kvet
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4-6
porcie
180 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
250 g
21 g
5 g
50 ml
1 ČL
600 g
300 g krájané (konzerva)
1 g
300 g
2 ks na potieranie




Postup

  1. 1

    Cesto: Do vlažnej vody pridáme cukor, droždie, trochu hladkej múky a necháme nakysnúť. Po nakysnutí pridáme zvyšok hladkej múky, soľ, olivový olej a zamiesime cesto. Cesto miešame 25–30 minút a potom necháme vykysnúť.

  2. 2

    Plnku tvoria paradajky, mozzarella, slanina, oregano a soľ. Cesto rozdelíme na veľkú a menšiu časť. Veľkú časť rozdelíme na 4 bochníky a vyvaľkáme na kruhové pláty, každú natrieme plnkou, poskladáme na seba, posledný plát nenatierame a necháme širšie okraje, aby sa cesto dalo zahnúť.

  3. 3

    Na plechu narežeme ako pizzu od stredu, ale kraje necháme spojené 5 cm od okraja. Otvoríme od stredu ako lupienky. Menšiu časť cesta tiež rozdelíme na 4 bochníky, vyvaľkáme na 16 cm, plníme ako veľkú časť, musíme však dať pozor, aby sa zmestili do stredu kvetu. Nakrájame ich od stredu von, ale kraje necháme spojené 3 cm od okraja. Otvoríme ako lupienky. Musíme dať pozor, aby boli striedavo nakrájané medzi vonkajšími lupienkami. Potrieme vajíčkom. Pečieme pri teplote 180 °C.

Diskusia k receptu

motyka
Vyzerá výborne a určite aj chutí. Škoda, že je bez foto-postupu. Malo by väčšiu vypovedaciu hodnotu a určite by to vyskúšali viaceré varecháčky.
rybka59
robím podobne len plnka je hera, cesnak soľ. Určite vyskušam aj tento recept..
zivestriebro
Je to zaujímavý tip k vínu, k mlieku, k pivu... taký olovrant, ale pre niekoho aj raňajky... na desiatu, na cestu zabaliť.