Nepečená torta
Nepečená torta

Šarlota so žĺtkovým krémom a s ovocím

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 27. augusta 2023
Šarlota so žĺtkovým krémom a s ovocím
Foto: Shutterstock
8
porcií
30 (+ chladenie) minút
príprava

Suroviny

30 ks
500 g
Krém:
150 ml
4 ks
80 g
4 plátky
400 ml (40 %)




Postup

  1. 1

    Želatínu necháme napučať v studenej vode. Mlieko privedieme do bodu varu.

  2. 2

    Žĺtky vyšľaháme s cukrom na bielu penu. Do peny pomaly, tenkým pramienkom za stáleho šľahania prilievame horúce mlieko. Prelejeme späť do hrnca a za stáleho miešania na miernom ohni varíme, kým nevznikne hustý krém.

  3. 3

    Napučanú želatínu rozpustíme v horúcom kréme. Krém prelejeme do studenej misy a necháme za občasného miešania vychladnúť. Do vlažného primiešame dotuha vyšľahanú smotanu.

  4. 4

    Dno tortovej formy vystelieme papierom na pečenie, na dno poukladáme vedľa seba piškóty. Z ostatných piškót odrežeme asi dva centimetre a ukladáme ich zrezanou časťou, pocukrovanou stranou smerom von dookola formy. Do­ vnútra nalejeme krém a vložíme do chladničky na 2–3 hodiny stuhnúť.

  5. 5

    Hotovú šarlotu vyberieme z chladničky, preložíme z formy na tortový stojan alebo tanier, previažeme stužkou, ozdobíme umytým a odkvapkaným drobným ovocím.

Diskusia k receptu