Nepečená torta

Šarlota so žĺtkovým krémom a s ovocím

Autor receptu: redakcia

8
porcií
30 (+ chladenie) minút
príprava

Postup

  1. Želatínu necháme napučať v studenej vode. Mlieko privedieme do bodu varu.
  2. Žĺtky vyšľaháme s cukrom na bielu penu. Do peny pomaly, tenkým pramienkom za stáleho šľahania prilievame horúce mlieko. Prelejeme späť do hrnca a za stáleho miešania na miernom ohni varíme, kým nevznikne hustý krém.
  3. Napučanú želatínu rozpustíme v horúcom kréme. Krém prelejeme do studenej misy a necháme za občasného miešania vychladnúť. Do vlažného primiešame dotuha vyšľahanú smotanu.
  4. Dno tortovej formy vystelieme papierom na pečenie, na dno poukladáme vedľa seba piškóty. Z ostatných piškót odrežeme asi dva centimetre a ukladáme ich zrezanou časťou, pocukrovanou stranou smerom von dookola formy. Do­ vnútra nalejeme krém a vložíme do chladničky na 2–3 hodiny stuhnúť.
  5. Hotovú šarlotu vyberieme z chladničky, preložíme z formy na tortový stojan alebo tanier, previažeme stužkou, ozdobíme umytým a odkvapkaným drobným ovocím.