Šalata na kyslo

marek135 - fotkamarek135, 15. októbra 2013

Názov "šalata" je rusínsky názov pre hlávkový šalát alebo chutné jedlo z tohto šalátu, ja vám prispejem trochu pozmenenou verziou chutného šalátového prívarku od Zobraziť celý popisNázov "šalata" je rusínsky názov pre hlávkový šalát alebo chutné jedlo z tohto šalátu, ja vám prispejem trochu pozmenenou verziou chutného šalátového prívarku od mojej babičky :)

5
porcií
5 minút
príprava
35 minút
na 100 °C

Suroviny

2 hlávky
1 PL
2 PL
2 dcl




Postup

  1. 1

    Listy šalátu umyjeme v studenej vode a natrháme na kúsky, necháme odkvapkať. V hrnci roztopíme bravčovú masť a zasypeme hladkou múkou. Rozmiešame a pridáme červenú papriku, a hned kyslú smotanu aj trochu studenej vody. Keď nám táto zátrepka zhustne dolejeme horúcu vodu a necháme chvíľu prevrieť. Medzitým si dáme do malého kastróla opražiť na menšie kocky nakrájanú domácu slaninu. Tú potom primiešame do vriaceho základu, pridáme podľa chuti soľ, cukor a kôprovú vňať. Potom pridáme prevarený ocot, podľa toho kto má ako rád kyslé. Nakoniec do tejto horúcej tekutiny pridáme natrhaný šalát, varíme už len chvíľu aby sa šalát len zaparil. Podávame s chutným chlebom alebo varenými trochu roztlačenými zemiakmi. Dobrú chuť

Diskusia k receptu

zinnajdha
len na vysvetlenie: "šalata" je názov hlávkového šalátu v zemlínskom dialekte, v ktorom je slovník bohatší než v spisovnej slovenčine. Viem to od nášho nebohého profesora, ktorý ovládal perfektne nielen slovenčinu a zemplínčinu, ale aj viacej svetových jazykov ( učiteľ-jazykovedec). Rusnáci či rusíni sa usadili na severovýchode Zemplína a ich jazyk je ovplyvnený zemplínčinou. (Radi spievame pesničku: šalata, šalata, šalatovo lisce, zochabil me frajir šejhoj, teraz už naisce..)
zinnajdha
...a tento prívarok rada uvarím, takto som ho ešte nepripravovala.
marek135
no presný pôvod slova šalata nepoznám :) len som to napísal ako sa hovorí u nás :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia