Rýchle krehké pagáčiky

amelie - fotkaamelie, 19. novembra 2013
Rýchle krehké pagáčiky
Foto: amelie

Vytápala som kopec slaniny z mangalice. Keď som už masťou zaplnila desaťlitrovú nádobu s vekom, na dne kastróla zostalo trochu masti. Spomenula som si, Zobraziť celý popisVytápala som kopec slaniny z mangalice. Keď som už masťou zaplnila desaťlitrovú nádobu s vekom, na dne kastróla zostalo trochu masti. Spomenula som si, ako mama robievala pri zabíjačke pagáčiky. Fotky z prípravy - neobyčajne jednoduchej a rýchlej - nemám, všetko sa odohrávalo v kuchyni na záhrade a zabudla som si vziať foťák. Takže som pagáčiky fotila až doma. Ingrediencie sú tiež "čo dom dal", akurát tam mám na stene váhu...

Suroviny

500 g
150 g
100 g
250 - 300 g
1 ks
1 čl
 štipka
 štipka
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme zmäknuté maslo a čerstvú domácu masť. Premiesime, potom pridáme vajce, tvaroh, jedlú sódu, štipku soli a štipku cukru. Vypracujeme homogénne cesto, misu zakryjeme a uložíme aspoň na hodinu do chladu.

    Rýchle krehké pagáčiky - obrázok 1
  2. 2

    Plech vyložíme papierom na pečenie a predhrejeme rúru na 180°C. Z oddýchnutého cesta odtrhávame kúsky vo veľkosti vlašského orecha a ukladáme ich na plech trochu ďalej od seba, pretože pri pečení "naskočia". Mokrou rukou jemne prechádzame po povrchu pagáčikov a druhou rukou ich súčasne posypávame hrubozrnnou morskou soľou. Pečieme dozlatista. Pagáčiky zmizli, len sa po nich zaprášilo. Akurát čo som si stihla zopár "ukryť" na fotky:-)

  3. 3

    Do cesta treba pridať trochu masla, masť je oveľa jemnejšia a pagáčiky by boli až príliš krehké a mohli by sa drobiť.

Diskusia k receptu

babkamt
Pagáčiky máme radi. Určite sú aj tvoje chutné. Ukladám do kk.Všimla som si , že pred pečením ich nenatieraš vajcom.
amelie
@babkamt , vajce by na nich vytvorilo krustu, možno by boli trochu chrumkavejšie, ale bez vajíčka sú naozaj krehké.
denyany
V jednoduchosti je krasa, tvoje pagaciky sa mi velmi pozdavaju. Ale mast sa uz minula, tak musim pockat take dva mesiace, potom bude cerstva a urcite vyskusam tvoje krehke pagaciky./na pc nemam diakritiku, tak sa ospravedlnujem./
nika72
vyzerajú veľmi chutne a lákavo... uložené KK
budem skúšať pri najbližšej príležitosti ;-)
amelie
verím, že sa pri "výrobe" týchto pagáčikov pobavíte aspoň tak ako ja:-)
janger
Ach, @amelie , tak tu domacu mast ti zavidim :-). To ja som uz roky nemala...Tie pagaciky su iste chutne. A mozno trosku vacsie by boli vhodne aj ako take zemlicky k nejakej dobre polievke...
amelie
@janger , neverila by si, ale tie pagáčiky sú po upečení naozaj veľké, takmer ako malé žemličky:-) neviem, ako to robia, potvorky:-) a k polievke sú ako stvorené...
evanaaa
Veľmi sa mi páčia tvoje pagáčky, @amelie , už aj to, že nie sú z kysnutého cesta, možno by sa dali spraviť aj zo špaldovej alebo celozrnnej múky, ja by som dala doň trošku, tak za lyžicu nadrobno sekaných oškvariek, sama si masť vytápam, tak ju vždy mám po ruke....ale chutné sú určite už aj na pohľad.
amelie
@evanaaa , vyskúšať sa dá všetko:-) ani môj recept určite nie je originálny mamin recept, tá mi zomrela, keď som bola ešte mladá a variť som vôbec nevedela, akurát som si pamätala chuť jej jedál. Ale keď som si založila rodinu - všetci príbuzní zalamovali rukami, že muž aj deti pri mne zahynú od hladu, no vykľuli sa z nich mlsné jazýčky:-) -, začala som pátrať v maminých, naďmaminých a omaminých receptových zošitoch:-) prepáč, nejako som odbočila. ale chcem len povzbudiť mladé začínajúce kuchárky, aby hneď nehádzali flintu do žita:-). a s tými oškvarkami máš pravdu, na dne kastróla boli v masti skvelé drobné oškvarkové "smietky", takže možno by mohli byť aj byľku väčšie:-) aj inú múku sa dá vyskúšať.
evanaaa
@amelie , vďaka, mne mama zomrela v neskoršom veku - myslím mojom, ale aj tak som sa cítila ako sirota, veľmi mi chýbala a chýba stále, bola skvelá kuchárka,kedysi varila v rôznych aj v zámožnejších rodinách a neraz by sa mi zišla od nej rada, tiež mi po nej zostala len skvelá chuť jej jedál, preto je dobre, že my už aj takouto formou môžme zanechať našim potomkom skvelé recepty.
radost
@Amelie
súhlasím:rýchle..krehké..chutné..
dnes popoludní upečené..veľmi pekne dakujem
poznačím si do písankového receptára..ako stálicu..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia