Rýchle krehké pagáčiky
Autor receptu: amelie
Vytápala som kopec slaniny z mangalice. Keď som už masťou zaplnila desaťlitrovú nádobu s vekom, na dne kastróla zostalo trochu masti. Spomenula som si, ako mama robievala pri zabíjačke pagáčiky. Fotky z prípravy - neobyčajne jednoduchej a rýchlej - nemám, všetko sa odohrávalo v kuchyni na záhrade a zabudla som si vziať foťák. Takže som pagáčiky fotila až doma. Ingrediencie sú tiež "čo dom dal", akurát tam mám na stene váhu...
Postup
- Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme zmäknuté maslo a čerstvú domácu masť. Premiesime, potom pridáme vajce, tvaroh, jedlú sódu, štipku soli a štipku cukru. Vypracujeme homogénne cesto, misu zakryjeme a uložíme aspoň na hodinu do chladu.
- Plech vyložíme papierom na pečenie a predhrejeme rúru na 180°C. Z oddýchnutého cesta odtrhávame kúsky vo veľkosti vlašského orecha a ukladáme ich na plech trochu ďalej od seba, pretože pri pečení "naskočia". Mokrou rukou jemne prechádzame po povrchu pagáčikov a druhou rukou ich súčasne posypávame hrubozrnnou morskou soľou. Pečieme dozlatista. Pagáčiky zmizli, len sa po nich zaprášilo. Akurát čo som si stihla zopár "ukryť" na fotky:-)
- Do cesta treba pridať trochu masla, masť je oveľa jemnejšia a pagáčiky by boli až príliš krehké a mohli by sa drobiť.