Rýchle krehké pagáčiky

Autor receptu: amelie

Vytápala som kopec slaniny z mangalice. Keď som už masťou zaplnila desaťlitrovú nádobu s vekom, na dne kastróla zostalo trochu masti. Spomenula som si, ako mama robievala pri zabíjačke pagáčiky. Fotky z prípravy - neobyčajne jednoduchej a rýchlej - nemám, všetko sa odohrávalo v kuchyni na záhrade a zabudla som si vziať foťák. Takže som pagáčiky fotila až doma. Ingrediencie sú tiež "čo dom dal", akurát tam mám na stene váhu...

Postup

  1. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme zmäknuté maslo a čerstvú domácu masť. Premiesime, potom pridáme vajce, tvaroh, jedlú sódu, štipku soli a štipku cukru. Vypracujeme homogénne cesto, misu zakryjeme a uložíme aspoň na hodinu do chladu.
  2. Plech vyložíme papierom na pečenie a predhrejeme rúru na 180°C. Z oddýchnutého cesta odtrhávame kúsky vo veľkosti vlašského orecha a ukladáme ich na plech trochu ďalej od seba, pretože pri pečení "naskočia". Mokrou rukou jemne prechádzame po povrchu pagáčikov a druhou rukou ich súčasne posypávame hrubozrnnou morskou soľou. Pečieme dozlatista. Pagáčiky zmizli, len sa po nich zaprášilo. Akurát čo som si stihla zopár "ukryť" na fotky:-)
  3. Do cesta treba pridať trochu masla, masť je oveľa jemnejšia a pagáčiky by boli až príliš krehké a mohli by sa drobiť.