Roláda s čokoládovo smotanovým krémom fotorecept

havino - fotkahavino, 4. apríla 2015
Roláda s čokoládovo smotanovým krémom (fotorecept)
Foto: havino

Rolád je tu viac, ako dosť, ale chcem vám podať môj recept bez maslovej plnky. Krém je výborný.

40 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto na roládu:
5 ks
5 PL
5 PL
5 PL
1 ČL
1 ČL
(struk)
1 PL
štipka
Krém:
200 g
200-250 g
podľa chuti
štipka




Postup

  1. 1

    Celé vajcia s cukrom vyšľaháme do peny na najvyšších otáčkach. Pridáme olej. Ja si zvlášť nachystám do taniera, múku, prášok do pečiva, citrónovú kôru, vanilkový struk. Postupne už na najmenších otáčkach prisypávame múku s práškom do pečiva, citrónovou kôrou a vanilkou. Cesto vylejeme na plech vystlaný s papierom na pečenie. Dáme do vyhriatej rúry na 180 C horkovzduch, alebo už každý podľa zvyklosti svojej rúry.

    Roláda s čokoládovo smotanovým krémom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pečie sa orientačne 15 min, nech sa vám moc nezafarbí do ružova, už by bolo cesto suchšie a mohlo by sa lámať pri stáčaní. Upečenú roládu, presunieme aj s papierom na pečenie, na vlhkú utierku, ktorú sme predtým vyžmýkali v studenej vode. Necháme v utierke vychladnúť. Po vychladnutí papier na pečenie odstránime a roládu potrieme džemom podľa chuti.

    Roláda s čokoládovo smotanovým krémom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokiaľ roláda chladla, urobíme si krém. Čokoládu roztopíme nad parou, ked je rozpustená, odložíme z ohňa a po lyžiciach pridávame pochúťkovú smotanu. Na pomer 200 g čokolády mám overené množstvo 200 g smotany, aj 250 g. Prvý moment po zamiešaní, kedže čokoláda je rozpustená, sa vám krém bude zdať riedky, neľakať sa, nechať voľne vychladnúť, nakoľko čokoláda ešte stuhne. Krém je lahodný a zjemnený smotanou, ale zároveň, aby si musí udržať tvar a konzistenciu. Dochutíme cukrom podľa zvyku sladenia, podľa druhu čokolády. Ja som dnes po prvý krát pridala škoricu a veľmi dobrá chuť. Farba čokolády nech vás nemýli,že až tak zbledne. Prvá foto je fotená aparátom, druhá mobilom, vybil sa mi ten prvý. Krém necháme schladiť, na konzistenciu natierania, aby vám krém pri stáčaní zbytočne nevytekal. Natrieme, stočíme a necháme stuhnúť. Po stuhnutí, ozdobíme podľa seba. Ja som už len krížom krážom poliala čokoládou.

    Roláda s čokoládovo smotanovým krémom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tento krém sa dá použiť, či ako plnka do rolády, alebo priamo na koláč, ochutiť, ozdobiť podľa vlastných predstáv, tak som ho použila v tomto recepte: TU Boli časy u nás, ked moji mládenci ho vyjedali samotný a nazvali ho lepšie, ako termix.

    Roláda s čokoládovo smotanovým krémom (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Pekná roláda :-)
elysa
aj nám sa už maslové krémy "prejedli", vyskúšam takýto čokoládový:)
elixir
Joj, tá roláda spieva, krásna je a plnka sa mi tiež veľmi páči.
klukodvody
Moc pěkné potěšení pro mojí ženu ,ta je expert na sladké .Ukládám do k.k a hvězdičky také běží .Jen jedno nevím ,co je pochoutková smetana?
svedka
Uz som spomínala, ze tento krem robím davno namiesto parížskeho :) je uuuuzasny a jednoduchy.mam ako polevu v karamelovej torte.krasna rolada
klukodvody
Prosím řekněte mně někdo co je pochoutková smetana .Je to 33% nebo 12% u nás máme jen šlehačku ,smetanu na vaření a zakysanku tak nevím co je pochoutková .Děkuji.
citroen
pochutkova smotana je kyslá smotana.Sú rôzne,ale najviac osvedčená je 16%
marienka44
@Havino , z Tvojho receptu som vyčítala, že Ty vôbec roládu po upečení ešte ne naplnenú nezatočís spolu s papierom. Prečo ju potom dávaš na mokrú utierku, keď tou utierkou si nepomáhaš pri zatáčaní cesta do tvaru valca?
Do roládového cesta nedávam kypriaci prášok, lebo , ako som sa dočítala, pri stáčaní sa poláme.
Pekné foto.
Pred naplnením odrežem krátke strany rolády (aj tak sú nerovné) a vložím ich po dlžke na začiatok rolády. Vtedy sa vytvorí pekný slimák v strede rolády, nie je tam v strede nakopené veľa krému. Vyskúšaj.Ukladám do KK.
venusa
Objavila sa už aj 30% tná. Teraz použitá v broskyňovej torte. Niektorí muži nedokážu oddeliť kyslú od pochúťkovej :-)
klukodvody
@venusa není to tím ,ale u nás se pochoutková neprodává tak jsem nevěděl ale teď už vím a hlavně mně neustále uháněla žena ,že to chce vyzkoušet a tomu se nebráním .
evanaaa
@havino , tak toto sa mi páči, cesto sa dá prispôsobiť (dia), ale aj tá plnka, už len kvôli nej si roládu uložím.
evanaaa
@klukodvody , ak môžem poradiť, u nás ( v Kauflande) majú smotany z Kunína, sladká, 40%- ná na šľahanie, a aj kyselá ( pochúťková), presne si nepamätám, ale vysokopercentná ( tuším aj 30%), tá by sa do tohto krému výborne hodila. Ja mám tú na šľahanie, som na ňu zvedavá.
havino
jej ludkovia zlatí, ospravedlnujem sa, že reagujem neskôr, to je tak, ked človek pridá recept a na druhý deň má rodinné povinnosti, takže dakujem každému za komentáre.
@klukodvody voči Tebe ma to mrzí veľmi, ale varecháči sme rodina, snáád Ti poradili. Ešte ak môžem doplním, na inom portáli si píšem s dievčata z Čiech a v koláčoch spomínajú zakysanú smetanu,určite ju u vás dostať tiež, ale tento krém úplne kludne sa dá urobiť aj s tvarohom jemným, alebo odtečeným jogurtom. Jogurt dať na noc ztiecť a použiť miesto smotany, dosladiť.
@marienka44 , po upečení do vlhkej utierky stáčam aj s papierom, papier až po vychladnutí dávam dole a potom už len rukami si pomáham ked ju stáčam s krémom. Tvoja finta s odrezkami sa mi veľmi páči, dakujem pekne.
@aleana , tu konkretne je aj mliečna aj horká 52%, ked robím len s 52% tak pridám cukru niečo
@evanaaa , Evka, táto roláda je komplet dia, pre manžela, zo špaldovej, v ceste je 20 g zero cukru a plnka je z čokolády so steviou, aj mliečna aj horká, už je dobrý výber na trhu teraz a sú na nerozoznanie na chuti
ešte raz dakujem za pristavenie sa
klukodvody
@havino však Tě nemá co mrzet ,nejsme k počítačům přilepení a také není možné jen číst komentáře .Děvčata se o mně postarala perfektně moc děkuji ,a jak píšeš kupujeme také výrobky z Kunína a já si za chvíli osvojím všechno jak je to pojmenované u Vás ,ale hlavně manželka je nadšená z těchto náplní ,které jsou jednoduché a lehké a já asi přiberu 100 kg ,protože pořád zkouší a já chutnám .No ještě že mně stále volají abych chodil vařit na svatby a teď se budu trochu vytahovat ,ale zaváděl jsem tu jednu restauraci a teď když tam je svatba ,tak většinou přijde šéfová ,že chtějí abych šel vařit .Ale to píši proto ,že ty kila zase shodím .Díky moc za rady a krásný večer .
havino
@mariamka !!! nesmej sa mi,:-) šak ma to zamrzelo, vycapím recept a nie je ma celý deň a tu otázky :-)
@mesiar dakujem pekne, ved aj ty šikuliak
@klukodvody , ako u nás, ako u nás, aj mne tak manžel povie, že bude mať pri mne 100 kg, ale nesmie, držíme DIA dietu, sú dni, ako dnes, kalorický obed, posedenie, bez pohybu, ale je viac dni, že spálime pri robote. Pekné ked si Ťa týmto spôsobom aj vážia a tým pádom aj oceňujú Tvoje kuchárske umenie variť na svadbách.
marienka44
@Havino , kukla som aj kokosový zákusok, kde poleva pozostáva zo 400 g smotany a 200 g čokolády. Ten pomer surovín sa môže ľubovoľne meniť?
orchidea
Tánička, viem si predstaviť chuť tej rolády...krém musí byť výborný, ja ho určite vyskúšam...
havino
@marienka44 , presne tak, pomer surovín sa dá meniť podľa chute. Ak dáš viac čokolády a menej smotany, po stuhnutí čokolády je krém hustý, pevný, intenzivne čokoládový, ako v tejto roláde, dá sa krájať. Ak sa pridá viac smotany, ako na koláči, po stuhnutí je stále roztierateľný, menej čokoládový, už až kakaový, ale stále výborný. Skus si vyskúšať do roztopenej čokolády si postupne po lyžiciach pridávaj smotanu a chuť si určíš sama podla chuti, ale je potrebné rátať s tým, že ak sa dá viac smotany, krém už bude povoľnejší.
@Evi čka, dakujem za komentár, skús a podla druhu koláča pridávaj smotanu
havino
@monty469 , tento kvázy krém je tak chutný, že ked ho okoštuješ budeš vymýšľať kam ho inam ešte použiť, mám tu aj kokosový koláč s takouto kvázy polevou, je veľmi chutná ako plnka, aj poter
kucharka
Roláda je proste super. Všetci majú pravdu, ten krém ja pohádka...
Ďakujem za recept.


2x haji a kimlo




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia