Ražný chlieb

empedokles - bez fotkyempedokles, 8. mája 2012
30 minút
na 220-180 °C

Suroviny

500 g
500 g
7 g
20 g
700 ml
20 g




Postup

  1. 1

    Zo vsetkych ingrediencii vypracujeme cesto. Poprasime trochou muky a zakryjeme utierkou. Nechame cesto kysnut az bude 1,5 nasobne vacsie. To moze trvat 1,5-2 hodiny. Kludne ho mozme nechat cez noc kysnut v chladnicke, bude este chutnejsi.

  2. 2

    Pol hodinu pred pecenim zapneme ruru na plno a vlozime do nej formu alebo plech ( ja zvyknem piect na skale ) 5 min pred pecenim vlozime na spodok rury malu nadobku s vriacou vodou. Vyformovane cesto vlozime do rury. Po 10 minutach znizime teplotu na 180 a na 20 sekund otvorime dvierka a pecieme dalsich 20 minut. Chlebik nechame kompletne vychladnut pred krajanim. Dobru chut;)

Diskusia k receptu

izabella929
krásny chlebík, vážim si všetkých ľudí, ktorí si doma pečú chlebík...voľakedy babička piekla na dvore v murovanej peci a to bol sviatok..celé okolie voňalo krásnou vôňou domáceho chlebíka..)
marijanka712
krásný chlebík , práve podobný som upiekla , ale pridala som 2 uvarené zemiaky a 2čl cukor ináč postup ten istý velmi chutný chlebík.
zuzuu10
Domáci chlebík je úplne iná liga, ako (z obrovskej časti) to, čo dostať v obchodoch... Tento to len potvrdzuje, je krásny :)
violetacamorova
Pekný chlebík , ja som minulý týždeň piekla žemle a cesto som mala podobné ako ty, len som cvrkla trochu olivového oleja. Je to veľmi zaujímavé čo píšeš, že cesto môžem nechať celú noc v chladničke, vyskúšam!
orchidea
takýto krásny chlebík som ešte neskúšala piecť, pečiem len v pekárničke, ale tie tvoje chlebíky sú ako od profesionálov...neviem či by sa mi tak vydarili, bojím sa piecť takéto domáce chleby...
julica
Veľmi pekne sa ti chlebíky podarili, celkom ma zaujal ten pomer múk 1 : 1. Použila si ražnú celozrnnú múku alebo bielu? Vďaka za odpoveď.
viera1
@julica ,ja pekávam chlebík,ale zatiaľ sa mi javí max. 20% ražnej múky najlepší pomer.Pri vyššom podiele ražnej múky bol chlebík ťažký,tuhý,akoby nekysol.Škoda,že nie v reze odfotený.
irenaw
@julica mám rovnakú skúsenosť ako @viera1 . kým som piekla s droždím, ražná múka vo väčšom pomere robila šarapatu. jedine s chlebovým kváskom ražný pekne kvasí, ale aj tak dávam 10% pšeničnej chlebovej, aby bola striedka lepšia :-).
empedokles
Neviem zistit na obale ci je celozrnna alebo biela ale pride mi ako celozrnna. Viem ze na baleni co zvyknem kupovat pisu celozrnna ale nemali ho tak som zobrala ine balenie a nenapadlo ma to skontrolovat. Takze neviem, co ma dost mrzi teraz:( Chcela som dat aj rez ale bola som nedockava a fotila som ho hned po dopeceni, chcela som sa rychlo podelit:)))
empedokles
Takze som patrala a ta muka je celozrnna. Inak muky v tomto recepte som pouzila obe bio a ta razna sa melie na vodnom mlyne;)
mariaklara
Krásne chlebíky. Tú fotku ešte môžeš doplniť, to sa dá, pri recepte si klikni na " upraviť " a vložíš.
frezia68
Dnes som piekla z bielej hladkej a ražnej celozrnnej v pomere 2:1,pridala zemiak,rascu,sezam,3 lyžice orechov a bol taký krásny a dobrý,že som chcela nafotiť,ale....nefunguje kamera,Skype a foťák nemám :-( ale tie chleby sú výborné a Tvoje určite tiež a sú krásne.
violetacamorova
Ja som piekla podobné cesto ako je toto aj pomer múky pol hladkej bielej a pol ražnej celozrnnej so suchým droždím, akurát som robila žemle a rožky, krásne nakysli a aj krásne sa upiekli a teraz sa chystám na chlebík...
lucylee
@empedokles ja mam 2 otazky. Robila si kvasok z vody a drozdia? Alebo si hned vsetko dohromady zmiesala? Neklesli ti vykysnute chlebiky po urobeni zarezov na nich? Ja som minule robila razne bagety, krasne nakysli a ked som do nich urobila zarezy, tak klesli. Vdaka za odpovede.
empedokles
@lucylee susene drozdie som dala do stredu muky a vypracovala cesto. Zatial sa mi nestalo po narezani ze by padlo cesto ale snazim sa ich neurobit velmi hlboko.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia