Ražný chlieb

Ražný chlieb
empedoklesEmpedokles, recept pridal: 8. mája 2012 14:40Ďalšie jeho recepty

Suroviny

30
minút
na 220-180 °C

Postup prípravy receptu

Zo vsetkych ingrediencii vypracujeme cesto. Poprasime trochou muky a zakryjeme utierkou. Nechame cesto kysnut az bude 1,5 nasobne vacsie. To moze trvat 1,5-2 hodiny. Kludne ho mozme nechat cez noc kysnut v chladnicke, bude este chutnejsi.

Pol hodinu pred pecenim zapneme ruru na plno a vlozime do nej formu alebo plech ( ja zvyknem piect na skale ) 5 min pred pecenim vlozime na spodok rury malu nadobku s vriacou vodou. Vyformovane cesto vlozime do rury. Po 10 minutach znizime teplotu na 180 a na 20 sekund otvorime dvierka a pecieme dalsich 20 minut. Chlebik nechame kompletne vychladnut pred krajanim. Dobru chut;)



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

25 komentárov k receptu
  • izabella929, 8. mája 2012 o 16:12
    krásny chlebík, vážim si všetkých ľudí, ktorí si doma pečú chlebík...voľakedy babička piekla na dvore v murovanej peci a to bol sviatok..celé okolie voňalo krásnou vôňou domáceho chlebíka..)


  • afataga, 8. mája 2012 o 17:00
    krasne sa ti vydarili, vonaju az sem :-)


  • marijanka712, 8. mája 2012 o 18:14
    krásný chlebík , práve podobný som upiekla , ale pridala som 2 uvarené zemiaky a 2čl cukor ináč postup ten istý velmi chutný chlebík.


  • zuzuu10, 8. mája 2012 o 18:43
    Domáci chlebík je úplne iná liga, ako (z obrovskej časti) to, čo dostať v obchodoch... Tento to len potvrdzuje, je krásny :)


  • violetacamorova, 8. mája 2012 o 20:19
    Pekný chlebík , ja som minulý týždeň piekla žemle a cesto som mala podobné ako ty, len som cvrkla trochu olivového oleja. Je to veľmi zaujímavé čo píšeš, že cesto môžem nechať celú noc v chladničke, vyskúšam!


  • irenaw, 8. mája 2012 o 22:04
    tak to už hej, chlebíky ako maľované


  • margaretka28, 8. mája 2012 o 22:59
    » varecha.pravda.sk/recepty/obycajny-domaci-chlieb-fotorece...
    @Empedokles aj ja rada pečiem domáci,ale len obyčajný,páči sa mi aj tvoj redept,vyskúšam.


  • margaretka28, 8. mája 2012 o 22:59
    Pardon,recept


  • babkamt, 9. mája 2012 o 10:55
    Pekné , ako by ich jedna mater mala.Ukladám do kk.


  • medovnicek, 9. mája 2012 o 13:28
    krásne chlebíky


  • marianne69, 9. mája 2012 o 20:42
    vyzera naramne


  • orchidea, 9. mája 2012 o 22:08
    takýto krásny chlebík som ešte neskúšala piecť, pečiem len v pekárničke, ale tie tvoje chlebíky sú ako od profesionálov...neviem či by sa mi tak vydarili, bojím sa piecť takéto domáce chleby...


  • julica, 9. mája 2012 o 22:31
    Veľmi pekne sa ti chlebíky podarili, celkom ma zaujal ten pomer múk 1 : 1. Použila si ražnú celozrnnú múku alebo bielu? Vďaka za odpoveď.


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 12 komentárov)
  • viera1, 9. mája 2012 o 22:59
    @julica ,ja pekávam chlebík,ale zatiaľ sa mi javí max. 20% ražnej múky najlepší pomer.Pri vyššom podiele ražnej múky bol chlebík ťažký,tuhý,akoby nekysol.Škoda,že nie v reze odfotený.


  • irenaw, 10. mája 2012 o 09:13
    @julica mám rovnakú skúsenosť ako @viera1 . kým som piekla s droždím, ražná múka vo väčšom pomere robila šarapatu. jedine s chlebovým kváskom ražný pekne kvasí, ale aj tak dávam 10% pšeničnej chlebovej, aby bola striedka lepšia :-).


  • empedokles, 10. mája 2012 o 16:40
    Neviem zistit na obale ci je celozrnna alebo biela ale pride mi ako celozrnna. Viem ze na baleni co zvyknem kupovat pisu celozrnna ale nemali ho tak som zobrala ine balenie a nenapadlo ma to skontrolovat. Takze neviem, co ma dost mrzi teraz:( Chcela som dat aj rez ale bola som nedockava a fotila som ho hned po dopeceni, chcela som sa rychlo podelit:)))


  • empedokles, 10. mája 2012 o 17:08
    Takze som patrala a ta muka je celozrnna. Inak muky v tomto recepte som pouzila obe bio a ta razna sa melie na vodnom mlyne;)


  • mariaklara, 10. mája 2012 o 17:15
    Krásne chlebíky. Tú fotku ešte môžeš doplniť, to sa dá, pri recepte si klikni na " upraviť " a vložíš.


  • empedokles, 10. mája 2012 o 17:21
    @mariaklara uz nie je xixixi


  • jarunka, 11. mája 2012 o 04:24
    Ja tiez tak robim ako @viera1 a @irenaw , to som vycitala tu na Vareche aj z vlastnej skusenosti. Chlebiky su krasne.


  • frezia68, 13. mája 2012 o 20:40
    Dnes som piekla z bielej hladkej a ražnej celozrnnej v pomere 2:1,pridala zemiak,rascu,sezam,3 lyžice orechov a bol taký krásny a dobrý,že som chcela nafotiť,ale....nefunguje kamera,Skype a foťák nemám :-( ale tie chleby sú výborné a Tvoje určite tiež a sú krásne.


  • danda3, 13. mája 2012 o 21:03
    Tak tomuto sa povie pán chleba! Tlieskam!


  • violetacamorova, 13. mája 2012 o 21:25
    Ja som piekla podobné cesto ako je toto aj pomer múky pol hladkej bielej a pol ražnej celozrnnej so suchým droždím, akurát som robila žemle a rožky, krásne nakysli a aj krásne sa upiekli a teraz sa chystám na chlebík...


  • lucylee, 14. mája 2012 o 12:17
    @empedokles ja mam 2 otazky. Robila si kvasok z vody a drozdia? Alebo si hned vsetko dohromady zmiesala? Neklesli ti vykysnute chlebiky po urobeni zarezov na nich? Ja som minule robila razne bagety, krasne nakysli a ked som do nich urobila zarezy, tak klesli. Vdaka za odpovede.


  • empedokles, 14. mája 2012 o 12:52
    @lucylee susene drozdie som dala do stredu muky a vypracovala cesto. Zatial sa mi nestalo po narezani ze by padlo cesto ale snazim sa ich neurobit velmi hlboko.



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Recept je v kategóriach:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist