Tekvicový prívarok
Tekvicový prívarok

Prívarok z bielej dyne - tekvice fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 20. júla 2023
Prívarok z bielej dyne - tekvice (fotorecept)
Foto: helena10

V našom nárečí je „bila dyňa“ názov pre bielu tekvicu.

Suroviny

1 ks čerstvá veľká
4 PL
1 väčšia
3 PL
200 ml (12 %)
400 g (16 %)




Postup

  1. 1

    Čerstvú bielu dyňu ošúpem, rozrežem na polovice a každú polovicu na štvrtiny. Polievkovou lyžicou zvnútra odstránim dužinu aj jadrá. Nastrúham ju na veľkých očkách do veľkej misky a pokvapkám octom. Nechám stáť 30-40 minút.

  2. 2

    Zatiaľ si spravím svetlú maslovú hustejšiu zápražku z múky hladkej, masla a vody, ktorú varím polhodinu. Nechám stáť bokom.

  3. 3

    Na masle vo väčšom nepriľnavom kastróle opražím na drobno narezanú cibuľu, nasypem cukor a urobím karamel. Následne pridám pripravenú nastrúhanú tekvicu, trochu ju orestujem. Zalejem horúcou vodou, osolím, okorením a za občasného premiešania dusím do mäkka. Tekvicu zalejem maslovou zápražkou, smotanou na varenie, miešam, prevarím. Nakoniec pridávam kyslú smotanu zmiešanú s pár lyžicami smotany na varenie, aby sa nezrazila a všetko dobre miešam a prevarím.

    Prívarok z bielej dyne - tekvice (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K prívarku sme si uvarili nové zemiaky a spravili kysucký opekáčik na cibuli a volské oko.

Diskusia k receptu

tejaja
Na tekvicový prívarok sme vždy strúhali tekvicu na špeciálnom strúhadle, niečo podobné ako hranolky, ale užšie. Neviem, či ešte také strúhadlá dostať, ja mám svoje už desaťročia. A nikdy v nej nesmel chýbať kôpor. :)
helena10
@tejaja , nemám špeciálne strúhadlo... A u nás sa kôpor do dyňového prívarku nedáva. Každý varí podľa svojej chuti. Pekný deň prajem. 🌞

chemik
Toto je moje zamilované slovenské jídlo, ale již několik roků se bělomasá dýně s pevnou dužninou v Praze neprodává v tržnici ani na trzích. Trhovci ji nepěstují se zdůvodněním, že po ní není poptávka a jak má být, když ji nikdo nenabízí. Prodejny zeleniny vedou jen dovozová oranžová hokkaida, žlutomasé dýně máslové nebo špagetové a drobní pěstitelé jen vodnaté cukety a cukiny. A z toho se opravdový prívarok udělat nedá. Tak jsem si aspoň posteskl, ale je mi to houby platné....
tejaja
@chemik (20.7.2023 16:33)

V Čechách som občas videla tekvicu v Bille. :) Inak ja pestujem na záhrade českú odrodu Květa, pretože je kríčková a neťahá sa. Ale samozrejme, nie každý má tú možnosť.
mijaita
:-) včera jsem dělala váš, slovenský, cuketový prívarok z vetsí, žluté cukety. Byl famozní. A ne tak pracný. Byl bez jíšky, protože proč, když byl hustý množstvím cukety? Tu jsem na cibulce opekla a naásledne chvilku podusila na hezkém kousku másla. Vychladlou zahustila zakysanou smetanou. V talíři uvařené dve bramburky a vajíčko natvrdo. Ale bylo to taaak dobry!!


mijaita
@chemik (20.7.2023 16:33)

Máš pravdu, ale ze zluté, stredne velké, kdy se jeste dají jíst semínka, byl vyborný. A ta rozhodne oranzová ani tak vodnatá, není. Zkus!
helena10
@mijaita , tiež dobré si navarila.
Na prívarku z bielej dyne som vyrástla, každý rok sme ju mali v záhrade pri dome a dodnes mi chutí najviac 👍... Pekný deň prajem.

olinecka
Ej, ale dobrotu si navarila... Nám sa urodilo tekvice dosť včera som robila kompót. Pozdravujem.
evanaaa
Môj muž má tekvicový prívarok - omáčku, rád a kázal si ju znovu uvariť tuším už po tretí raz za sezónu, aj keď som povedala, že už ju neuvarím. Ale ak chce, tak ešte posledný raz :) Zemiaky k nej nerobím, jeme ju s chlebom, nám to tak chutí, ale väčšinou k nej je mäso na šťave......
kimlo
Prívarky mám veľmi rád, dobre si navarila, aj ten kysucký opekáčik je na zahryznutie... :-)
chemik
@mijaita (20.7.2023 17:44)

Je pravda, že žlutá cuketa je méně vodnatá, ale ten nezbytný zelený kopr v ní nevypadá a nechutná tak dobře jako s pravou bělomasou dýní. Šťávu uvolněnou při dušení na voňavé domácí slanině sbírám přes sítko, odpařením zahustím, na konci dušení vrátím jako chuťový koncentrát zpět
až potom vše poprvé osolím, přidám zakysanou smetanu, čerstvý kopr a případně dokyselím a jíška na zahuštění obvykle ani není potřeba. Pokud k tomu nemám dorůžova vypečený křupavý bůček, ale jen vajíčka na tvrdo, přidávám pro chuť kostku dobrého bujonu. Pod názvem dýňové zelí si to oblíbilo dost kamarádů a kalkuloval jsem na osobu s 0,5 kg syrové dužiny v dobách, kdy se daly běžně koupit bílé dýně o váze 3-5 kg.
helena10
Naša ďalšia chutná kombinácia prívarku z bielej dyne je z bravčovým plieckom na čerstvých hríboch...


evanaaa
@helena10 , nie, nie je to v tom, že máme mäso k prívarku, stane sa, že spravím len s údeninou, ani vtedy nejeme zemiaky, aj keď ich máme obaja radi, len sme tak navyknutí mať k tomu chlieb....a tak som bola zvyknutá už za mlada.
tejaja
@helena10 (20.7.2023 16:24)

Tak som dnes pozberala na záhrade tekvice a strúhala. Dovolím si pridať obrázok, ako sa strúha tekvica u nás na Šariši na prívarok.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia