Tekvicový prívarok

Prívarok z bielej dyne - tekvice (fotorecept)

Autor receptu: helena10

V našom nárečí je „bila dyňa“ názov pre bielu tekvicu.

Postup

  1. Čerstvú bielu dyňu ošúpem, rozrežem na polovice a každú polovicu na štvrtiny. Polievkovou lyžicou zvnútra odstránim dužinu aj jadrá. Nastrúham ju na veľkých očkách do veľkej misky a pokvapkám octom. Nechám stáť 30-40 minút.
  2. Zatiaľ si spravím svetlú maslovú hustejšiu zápražku z múky hladkej, masla a vody, ktorú varím polhodinu. Nechám stáť bokom.
  3. Na masle vo väčšom nepriľnavom kastróle opražím na drobno narezanú cibuľu, nasypem cukor a urobím karamel. Následne pridám pripravenú nastrúhanú tekvicu, trochu ju orestujem. Zalejem horúcou vodou, osolím, okorením a za občasného premiešania dusím do mäkka. Tekvicu zalejem maslovou zápražkou, smotanou na varenie, miešam, prevarím. Nakoniec pridávam kyslú smotanu zmiešanú s pár lyžicami smotany na varenie, aby sa nezrazila a všetko dobre miešam a prevarím.
  4. K prívarku sme si uvarili nové zemiaky a spravili kysucký opekáčik na cibuli a volské oko.