Polievka zo sladkých zemiakov fotorecept

kecemis - fotkakecemis, 18. novembra 2016
Polievka zo sladkých zemiakov (fotorecept)
Foto: kecemis

Inspiracia je z mnohych vybornych tekvicovych polievok, ktore sa tu v poslednej dobe prezentovali.

4-6
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

150 g
1 ks
3 - 5 strúčiky
1 ČL
1/2 ČL
500 g
1 l
1/2 ks
podľa chuti (nemusí byť)




Postup

  1. 1

    Pripravil som si suroviny. Ocistil som si jednu stredne velku cervenu cibulu, polovicu slaniny som nakrajal na drobno, pretlacil som 5 struckov cesnaku, namiesto chilli som nakrajal na drobno jalapeño (nie je povinne) a sladky zemiak som ocistil a nakrajal na drobne kocky.

    Polievka zo sladkých zemiakov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V hrnci som oprazil polovicu pripravenej slaniny, pokrajanej na drobno a pridal cibulu. Opekal som asi 4-5 minuty a ked cibula bola uz sklovita pridal som jalapeno. To som restoval asi 3 minuty a pridal som cesnak. Ten som restoval asi 45 second.

    Polievka zo sladkých zemiakov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridal som zemiaky, premiesal a pridal sol a cerstvo mlete korenie.

    Polievka zo sladkých zemiakov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridal som vyvar, priviedol do varu, stiahol teplotu a varil asi 25 - 30 minut. Ked boli zemaky make, ponornym mixerom som rozmixoval polievku. Pred dokoncenim som pridal este stavu z polovice citrona.

    Polievka zo sladkých zemiakov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pokial sa varila polievka, zvysnu slaninu som nakrajal troche na hrubsie a oprazil. Do taniera som dal polievku, pridal som oprazenu slaninu, a podla zelania som pridal syr a pripadne kyslu smotanu, co nemusi byt. Vegetariani vynehaju slaninu, co bude ale skoda.

    Polievka zo sladkých zemiakov (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

mitzy
Fiha! Skvely napad :) vynecham slaninu a skusim niekedy. Ukladam a dakujem
sracz
Srdečne buď pozdravený kamarát @kecemis sused z ďalekého šíreho severu! Určite výborný ***** prídavok k našemu 50÷100 g "co řetízkuje", alebo ku hriatô na husacích škvarkách. V Tvojich zmrznutých končinách určite pomôže a tu, u nás "južanov", je to už taktiež na spadnutie! Maj pekné dni!
popoluska340
Zvyknem si robievat na veceru kremove polievky,a tvoja sa mi hodi.Sladky zemiak mam doma,tak uvarim.Super inspiracia.
jozka2
Hodne vyuzivam sladke zemiaky do roznych polievok a ta tvoja musi byt zaiste ,vyborna urcite vyskusam.
kecemis
Dakujem za otvorenie tohto receptu a za vase slova.
janger
Mirko, sladke zemiaky pouzivam casto, ale polievku z nich som este nerobila. Ale veru v blizkej dobe vyskusam podla tvojho receptu. Pozdravujem.
mijaita
@Kecemis výborná byla! Ještě ze Slovenska přivezená gazdovská slanina (úžasnáááá) hodně upražená, rozmixovaná spolu s batátem jen tak ne úplně do hladka, aby i batátů kousky byly patrné. Jalapeňos neměla, ale zeleným tabascem vyladila. Hodně ještě praženou slaninou posypala. Než jsem vyfotila, utopila se :-) Moc jsem si pochutnala. Krásná, chutná polévka, která neskončí v propadlišti polévkových dějin :-)


kecemis
Dakujem za pristavenie. Janka urcite vyskusaj, budes prekvapena chutou. @Mijaita dakujem krasne za feedback ako aj za krasne pridane foto. Velmi ma to potesilo, ze si vyzkusala. Srdiecko mi tiez podskocilo radostou, ze sa u teba zapisala do analou polievkovych dejin. Dakujem
janger
Mirko, chvalim aj po vyskusani tvoju polievku :-). Nedala som jalapeno, lebo to nepouzivam, dala som normalnu zltu papriku a aby to bolo tak jemne stiplave, jednu malicku susenu cili papricku. Slaninu som nemixovala, po uprazeni som ju vybrala a az nakoniec dala do hotovej polievky. Navrch nebola smotana, ale len struhany syr. Fakt nam polievka velmi chutila. Nebola veru poslednykrat. Dakujem za recept a mozem kazdemu len odporucit :-). Pridavam aj fotku, hoci nie je moc vydarena...


kecemis
Janka, velmi ma potesila tvoja pekna fotka a este viac sprava, ze chutilo a najviac to, ze to nie je prvy a posledny krat. Zelam Vam krasny weekend.
patroveckypitrs
Tak toto mi uniklo, takáto dobrota. No zároveň ma priviedlo na jeden nápad. Uvarím ju hustejšiu. Bude ako prívarok a do neho opečenú klobásu, alebo volove oko.
janger
@kecemis , Mirko, znovu mam navarenu tuto tvoju polievku, fakt je velmi dobra. Tentokrat mam v nej malicke masove gulky. A.... miernejsie stiplavu, ako robis ty. Len taku jemno stiplavu :-). Trosku tej stiplavosti potrebuje na vyvazenie sladkastej chuti tych zemiakov. A aj citron je v nej ozaj dobry.
Dakujem :-).
kecemis
@janger (30.12.2019 21:43)

Janka velmi pekne dakujem a som rad ze Vam chutilo a ze sa polievka u Vas udomacnila.
1x janger
kukulienka71
toto bude zasa jedna z dobrých polievok, podľa surovín súdiac, určite. Ešte mám batáty.
janger
@kecemis , Mirko, nevies, ci sem este niekedy pozeras.... Znovu chvalim tvoju polievku :-). Ako vidis, je to u nas stalica. Robila som ju nedavno znovu. Vsetci si pochutili na nej, aj detickam chutila. A uz tradicne davam do nej aj masove minigulicky.
Pozdravujem :-).