Pletenec s výbornou plnkou fotorecept

pivonka - fotkapivonka, 27. marca 2012
Pletenec s výbornou plnkou (fotorecept)
Foto: pivonka

Kysnuté pečivo je už taká tradícia (aj pletence), že som bola zaskočená, keď som našla recept na túto plnku. A dobre, že som našla, Zobraziť celý popisKysnuté pečivo je už taká tradícia (aj pletence), že som bola zaskočená, keď som našla recept na túto plnku. A dobre, že som našla, lebo je výborná.

40
porcií
70 minút
príprava

Suroviny

500 g
1 balíček
1 ČL
2,5 PL
250 ml
150 g (Hera)
2 ks
Plnka:
4-5 PL
100 g
100 g
1 ks na potretie cesta
1 PL




Postup

  1. 1

    Do preosiatej múky pridáme sušené kvasnice, cukor a soľ. Premiešame.

    Pletenec s výbornou plnkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozpustíme si maslo, pridáme mlieko. Do vlažného dáme žĺtky a rozmiešame.

    Pletenec s výbornou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prilejeme k suchej zmesi. Dôkladne vymiesime cesto a dáme na teplé miesto kysnúť.

    Pletenec s výbornou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto krásne mi vykyslo.

    Pletenec s výbornou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto si rozdelíme na tri časti. Vymiesime tri bochníčky a necháme chvíľu odpočinúť.

    Pletenec s výbornou plnkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z každého bochníčka vyvaľkáme podlhovastý plát. Potrieme ríbezľovým džemom,

    Pletenec s výbornou plnkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    posypeme mletými orechami

    Pletenec s výbornou plnkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a postrúhanou čokoládou.

    Pletenec s výbornou plnkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Každý plát zavinieme.

    Pletenec s výbornou plnkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Upletieme ako vrkoč.

    Pletenec s výbornou plnkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Žĺtok rozmiešame s 1 PL mlieka. Pletenec dáme na plech alebo do vencovej formy. Mne poslúžil veľký kastról, ktorý som vyložila pečiacim papierom. Do stredu som dala mallú fľašu na zaváranie tiež obalenú papierom. Pečieme na 180°C.

    Pletenec s výbornou plnkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pasuje k nemu voňavý čaj.

    Pletenec s výbornou plnkou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Podľa komentárov zisťujem že je problém s cestom - praská a plnka vyteká. Na obrázku č. 11 vidno, že aj mne cesto popraskalo. Takže som zloženie cesta mierne upravila podľa môjho osvedčeného. Dajme prednosť účelu pred formou a urobte dva klasické zavinuté koláče naplnené touto výbornou plnkou.

    Pletenec s výbornou plnkou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Ja som tak už urobila :-))

    Pletenec s výbornou plnkou (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

vierik
Krásny ako maľovaný,a že je dobručký o tom nepochybujem 1 ***.
ria389
vyzerá a musí chutiť výborne.Ukladám do k.k.
tatranka
Pekný a bohate naplnený,chutný koláčik.Naozaj sa ti vydaril.Klasika,vyšperkovaná chutnou plnkou.
pizzer
da sa robit aj z hladkej muky ja som totiz s polohrubou nikdy nepracoval nieje to suche? som tu novy prosim naucte ma nejake veci na oplatku napisem aj ja nejake divutvorne recepty mam prach 22 rokov ale nie v peceni
pizzer
mail stangla@centrum.sk privitam nove recepty na oplatku dam supa veci hlavne steaky a podone lahodinky prosim tak mi piste alebo facebook ,miroslav bolcskei
maladada
pizzer@ , ja keď robím kysnuté koláče tak vždy dávam hladkú múku a polohrubú keď robím knedle, ale sú tu aj skúsenejšie gazdinky tak ti možno poradia lepšie:)
danielas
Dobrota veľká. A tiež vzhľadovo pekný. U mňa je to za 1 :-)
salinka
Prevelmi lakavy kolacik. Zaujal ma na prvy pohlad:-)
marijanka712
vypadá vynikajúco dá sa tam použiť aj slivkový lekvár? viem si ho predsatviť určite vyskúšam dobrý receptík a pekný popis .
jerica
výborné , koláčik ku kávičke ako vyšitý:-)
sora2
pre pizzer
na kysnuté koláče može byt aj polohrubá múka, mne ale vyhovuje kombinácia polovicu hladkej a polovicu polohrubej,
bubuayogi
pizzer@ v kazdom pripade, ja robim kysnute cesto vzdy z polohrubej muky a nieje suche, mliecko to predsa prevlhci, pripadny tuk tiez...kludne sa pytaj, sme tu na to aby sme neskusenym pomohli
pivonka@ ten pletenec je nadhernyyy, ukladam a coskoro vyskusam ta plnka je pre mna uplna novinka
dorisa
perfektná plnka, určite ničo s ňou upečiem, ukladám, ďakujem
letisia
Milujem šípkový džem, tak vyskúšam s ním. Recept vyzerá veľmi lákavo. Nemám vzťah ku kysnutým cestám, ale toto vyskúšam.
pivonka
So šípkovým džemom nemám žiadne skúsenosti, iba viem, že sa používa pri príprave diviny. Neviem, ako zapasuje do tohoto receptu. Ak vyskúšaš, daj, prosím, vedieť.
sonulienka
Už ani nemám k tomu čo dodať všetko bolo povedané krásne chutné a už je v KK
marcy
dobrota :-)...... tradičná,ale veľmi ,veľmi hodnotná :o)
elen52
U nás tiež letia kysnuté koláče,určite vyskúšam, vyzerá mňamkove
tothka
Koláčik je super, no praktické otázka : čo zvykneš robiť zo zvyšných bielkov ?
pivonka
@marijanka712 , slivkový lekvár mám aj ja veľmi rada, najmä do buchiet alebo šátočiek z lístkového cesta, lebo nevyteká. Ríbezľový džem mám svoj a hojne ho používam. V tomto recepte bol predpísaný, tak som to uvítala. Či bude lepší v tomto recepte neviem, možno hej.
@tothka , zvyšné bielky dám zamraziť, časom sa na niečo zídu. Na malý zaváraninový pohárik si na viečko nalepím štítok a značím si, koľko bielkov tam mám. Nápad s mrazením mám z Varechy. Najprv som bola nedôverčivá, ale presvedčila som sa, že bielky sa krásne vyšľahajú aj mrazené. Môžu sa použiť na sneh do lístkových trubičiek (nedávno tu dávala perfektné trubičky @cistinka ), kokosových pusiniek, je tu niekoľko receptov na Pavlovu a pod. Ja už mám založenú v kk robriku "bielky". Určite sa schosňujú.
@mstepo , nech sa ti zadarí. Daj vedieť, ako si bol spokojný.
stacy77777
pivonka,máme tuším rovnakú záľubu,vymýšľať rôzne variácie z kysnutého cesta,pletenec máš krásny a určite aj chutný,nedávno som aj ja pridala podobný závin,ale len dvoj-vrkoč,vyskúšam aj tvoj recept
pivonka
@stacy77777 , pozerám tvoj pletenec a máš ho ozaj krásny, pravidelne zatočený a pekne upečený a naraz si všimnem - veď si Kysučanka! Čo ja viem, je tu ešte jedna - @marianne 69. Páči sa mi, keď nás je viac. Vieš ešte o niekom?
A teraz k receptu: Musím ťa sklamať, nevymyslela som si ho. Už od mladosti zbieram recepty, lepím do písaniek a toto je jeden z nich.
Dúfam, že ak si tento pletenec upečieš, bude sa ti páčiť.
pivonka
@jerica , už dávno s rešpektom sledujem tvoje recepty, hoci nedávam ku každému komentár - len by som musela opakovať komplimenty. Veľmi si tvoje kuchárske schopnosti vážim, takže tým viac mi polichotilo tvoje uznanie. Samozrejme som si pozrela tvoj pletenec - zas má tú výhodu, že poteší trojitou chuťou. Mne by taký pasoval, ale u nás je taký istý problém, ako píše @tinca v komentári k tvojmu pletencu: Zať ľúbi kakaový, dcéra nemusí orechový, vnučka makový iba s jablkami - iba vnúčik Jurko zje, čo nezje jeho :-)) Oceňujem nápad potierať koláč prevarenou cukrovou vodou.
jerica
@pivonka si zlatá , ďakujem za kompliment,ja si tiež vyberám a nechám sa inšpirovať,len je toho tak veľa,že mám problém čo navariť.
Pre mňa upiecť,to je v podstate jednoduchý výber,koláče máme radi celá rodina,nie je problém kombinácie s tvarohom či kakaom,len varenie a výber čo navariť,aby si polovička pochutila,niekedy mi zafrfle "to mi už nedávaj" no čo,chute sa vekom menia.
valeri
Tvoj pletenec nemá chybu, ukladám si recept. Aj ten nápad s tou fľašou - výborný, ale nepraskne v rúre? Musím to vyskúšať.
pivonka
@valeri , tiež som sa obávala, čipohár vydrží, ale povedala som si, veď je tam papier! :-)) Vydržal. Pletenec si urob dlhší, aby sa ti konce spojili.

Prajem všetkým ktorí budú piecť tento koláč, aby sa im vydaril a aby im chutil.

Ešte raz ďakujem všetkým za uznanie a milé komenáre.
paveva
vyzerá výborne a určite tak aj chutí, ukladám
eldina
dakujem za inšpiráciu,často robím kysnuté veci
a najmä z polohrubej múky/také buchty sú z nej najlepšie/
pivonka
Som rada, že som ťa inšpirovala, len tvojho avataru som sa sprvu zľakla.
pivonka
@sikovn á, potešilo ma, že niekto aj naozaj urobil a dal vedieť, a že chutilo. Dúfam, že ani cesto neklamalo :-)
tinna333
zajtra peciem.. napisem ako som dopadla.. :)) super recept, aj ta plnka, ale dzem mam jedine marhulovy no uvidime ako bude chutit :))
pivonka
Ak je džem kyselkavý, tak by to malo dobre dopadnúť. Držím palce.
tinna333
oj mne sa cely rozpukal v rure a akosi hore uz bol skoro prihorety a v strede cesto surove, tak som to nejak na poslednu chviku nakrajala na 4 kusy a dala este na dalsich 10 min. do rury..
pivonka
Ojoj! To je škoda. Takto: Pokiaľ sa pečie v pletencovej forme, tak sa cesto pri pečení dvíha viac nahor, na plytkom plechu narastá viac do strán. To, že skoro prihorel a stred bol neprepečený, je pravdepodobne záležitosť rúry. Každá pečie ináč.
tinna333
ale zjedlo sa ;) chutovo je ta plnka fakt vyborna - aspon to co mi v nom ostalo, dost vela jej vytieklo ale aj tak bol dost stavnaty a chutny :) takze urcite plnku budem pouzivat zas ale spravim radsej len obycajne strudle nech sa mi lepsie prepecu, dakujem za super receptik :)
silvia68
Vyskúšala som a je vynikajúci , výborný nápad tá plnka. Do cesta som dala miesto margarinu masť a koláčik bol vynikajúci. Určite budem túto plnku používať často, stačí ked zmením lekvár a hned mám inú chuť.Robila som zapletaný, presne ako ty, nádherne sa upiekol, nič nepopraskalo, boli sme doma len traja , ale len tak sa po ňom zaprášilo, kalorie hore dolu.
mariamka
velmi zaujimave, u nas cisto orechove nejdu, ale kakaove a lekvarove hej, takto zabijem tri muchy jednou ranou, mne sa tam ziada trosku cukru a mozno vanilka k tym orechom, foto ukazkove :)
pivonka
@silvia68 , si ma veľmi potešila. Už bola chvíľa, keď som ho chcela stiahnuť, lebo praskal a to je do jedu. Bolo by to ale škoda, lebo tá plnka je ozaj dobrá. Potom som zmenila cesto a ty si už isto robila podľa inovovaného (to je moje univerzálne kysnuté). Zdá sa, že tá zmena pomohla. Zámena masti namiesto masla nemôže ublížiť. Odľahlo mi, že sa ti tak vydaril.
pivonka
@mariamka , som rada, že sa ti pletenec páči aj podľa vzhľadu aj podľa popisu. Sladkosť si uprav podľa seba, ja mám koláčiky veľmi rada, ale menej sladké. Ak upečieš, daj vedieť, či si bola spokojná, či nie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia