Šošovicová polievka
Šošovicová polievka

Pikantná polievka s oranžovou šošovicou fotorecept

sracz - fotkasracz, 26. marca 2023
Pikantná polievka s oranžovou šošovicou (fotorecept)
Foto: sracz

Variant jemnej strukoviny s jednoduchou, no zato s bohatou paletou chutí so sladkosťou šošovice, vôňou rasce, kyslosťou citróna, čarom paradajok, pikantnosťou ďumbiera a chilli Zobraziť celý popisVariant jemnej strukoviny s jednoduchou, no zato s bohatou paletou chutí so sladkosťou šošovice, vôňou rasce, kyslosťou citróna, čarom paradajok, pikantnosťou ďumbiera a chilli papričky. Strukoviny sú obľúbené po celom našom krásnom Slovensku a tak som sa nechal inšpirovať nielen detstvom našej kuchyne, ale aj gazdinkami i „gazdiniakmi“ na Varecha.sk a Sarah Britton v knihe „Moje nové korene“. Výsledné „dielo“ predstavuje jemnú hustejšiu polievku, ktorá Vás v chladnejšom počasí iste zahreje.

4÷6
porcie
15 minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

2-3 PL (alebo olivový)
120-150 ml (postrúhaná)
120-150 ml (biela časť)
3-4 strúčiky
2-3 KL
200 g
2-3 PL
1/4 KL
1 KL
111,5 PL
2-3 PL strúhaný (zázvor)
1-2 ks
2-3 ks
5 ks
907 g
1 500-2 000 ml horúca
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Úvodným zábeom Vám predstavujem použitú šošovicu (napriek uisťovaniu znalcov som ju cez noc namočil do vlažnej vody) a červené zemiaky (pri tepelnom spracovaní si zachovávajú tvar a polievku som, namiesto múky, zahustil jednám postrúhaným na malých „slzičkách“). V hrnci na polievku som rozohrial olej, potom na ňom do sklovita orestoval postrúhanú šalotku a pokrájanú bielu časť póru s pretlačeným cesnakom. Hrniec so odstavil z ohrevu a do orestovaného základu pridal „orech“ masla, paradajkovú pastu i krém, čerstvo mleté čierne korenie, soľ (kto rád môže ju nahradiť vegetou), drvenú rascu, pokrájanú chilli papričku a postrúhaný ďumbier. Premiešal a nechal prejsť teplom,

    Pikantná polievka s oranžovou šošovicou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    než som pokrájal karotky a 4 zemiaky, ktoré som následne pridal do horúceho základu, premiešal, zo 5 minút podusil.

    Pikantná polievka s oranžovou šošovicou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zalial krabicou kúpeného kuracieho vývaru a doplnil horúcou vodou, potom už došiel čas aj na šošovicu, ktorú som po zliatí vody, pridal do hrnca a premiešal

    Pikantná polievka s oranžovou šošovicou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na malom ohreve som varil asi pol hodinu. Potom som prisypal sušený tymian a oregano (tak po pol KL), pridal čerstvú šťavu z polovice citróna, zahustil menším postrúhaným zemiakom a po ochutnaní „doladil“ koreniny.

    Pikantná polievka s oranžovou šošovicou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Polievku som podával „kotlíkoch“ z anglického porcelánu, posypanú lístočkami čerstvej petržlenovej a zelerovej vňate s bagetkovými krutónami.

    Pikantná polievka s oranžovou šošovicou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    … spomienka vlastnoručne vysadenú ružu „Lilly“ ešte na záhrade v Peorii AZ.

    Pikantná polievka s oranžovou šošovicou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

farbuska
Polievočka chutná do skorých jarných dní, keď ešte zima neodovzdala celkom svoju vládu novému ročnému obdobiu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia