Pečeňové knedličky s kapustovým prívarkom (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Dnes som uvaril podľa mojej babky. Ta toto jedlo varila keď chlapi vykonávali ťažkú fyzickú prácu. Nikdy to nebude tak majstrovský uvarené ako od nej ta varila vždy s úsmevom na perách. No snaha je nezabudnúť na je dobroty.

8 - 10
porcií
30 minút minút
príprava
20 a 45 minút minút
na 200°C °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky v šupke som uvaril ako prvé a nechal vychladnúť. Pripravil som si i ostatné suroviny.
  2. Na mäsovom mlynčeku som pomlel spolu bravčovú pečeň, oškvarky a zemiaky.
  3. V malom hrnčeku som na bravčovej masti podusil do sklovitá nakrájanú cibuľu a slaninu. Na koniec som pridal posekaný cesnak nechal ho nech začne voňať a odstavil hrnček zo sporáka. Nechal som to vychladnúť.
  4. Po vychladnutí som cibuľu pridal k zomletej mase aj surovými vajcami. Celé som osolil, okorenil a pridal trochu vegety.
  5. Dobré som to premiešal a za miešania postupne pridával múku, aby vznikla hustá hmota. Asi 300 gramov múky som tam dal.
  6. Celá ta masa je aj tak dosť lepkavá tak sa s ňou ťažšie robí. Tak som si dal do taniera hladkú muku a ňou som posypal naberačku na ryžu. Do nej som nabral zmes a vyklopil na pekáč, na ktorý som skôr prestrel mastný papier. Keď bol plech plný knedlíkov, dal som ho do vyhriatej rúry na 45 minút pri 200°C piecť. Treba čas prispôsobiť typu rúry. Takto to vyzerá po vytiahnutí z rúry.
  7. Zopár som ich dal aj variť do vriacej vody od varenia na 20 minút. Takéto sú uvarené.
  8. Uvarené chutia ako pečeňové knedličky z polievky a upečené ako fašírka s pečeňovou chuťou. Počas tej doby ako sa mi piekli a varili. som si uvaril kapustový prívarok. Cibuľu som nakrájal a dal podusiť na horúcu masť do sklovitá. Potom som pridal kyslú kapustu aj s kyslou vodou z nej nechal ju dusiť chvíľu a zalial horúcou vodou zarovno kapusty. Po 15 minútach so tam nastrúhal jeden zemiak a nechal ďalej variť do mäkka. Keď bola kapusta hotová som si na masti spravil bledú zásmažku zalial studeným cmarom a vlial ku kapuste. Ešte som tam prilial asi pol litra cmaru a nechal rozvariť na chvíľu. Ochutnal som a pridal 2 lyžice cukrú kryštálového a nechal ešte chvíľu povariť. Mal som to sladko-kyslé. Keď mám malo kyslé pridávam ocot. Teraz nebolo treba. Nechám to postať asi 20 minút nech prejdú chute a môžeme podávať.
  9. Jedna porcia s pečenými knedličkami .
  10. A ďalšia porcia s varenými knedličkami.
  11. Toto jedlo je riadne sýte. Môže sa k nemu dať aj krajec chleba. Tak isto za dajú knedličky podávať do kyslých polievok. Dá sa jesť aj na studeno s kyslou uhorkou. Z tejto dávky mi vyšlo 32 knedličkou. Tato dávka sa dá deliť na tretiny. Na zaver Vám želám dobrú chuť.