Pečená múka

Pečená múka
Foto: eldina
eldinaEldina, recept pridal: 14. februára 2013 13:56Ďalšie jeho recepty

iste Vám to znie divne, ale s takouto múkou budú mať Vaše jedlá lepšiu chuť a v niektorých prípadoch budú aj zdravšie...:) na Balkáne je často používaná..

Suroviny

1
minút
príprava
20
minút
na 160 °C

Postup prípravy receptu

1

na začiatok napíšem postup, ktorý je veľmi jednoduchý a potom aj využitie..:)

2

múku vysypať na hlbší plech a piecť na 160 °C 20 minút, s tým, že každých 5 minút treba múku premiešať / pomohla som si každých 5 minút vajcobudíkom, aspoň som nezabudla/..:))-----..dbajte na to, aby bola vždy zarovnaná...nechať vychladnúť aspoň 1 h a potom ju vysypať do hermeticky uzatvoriteľnej nádoby../pred použitím treba preosiať, bude trochu hrudkovitá/...

3

a teraz využitie....:) vlastne do všetkého, kde múku bežne požívate...omáčky, halušky, palacinky, kekse, muffiny, pusinky, kysnuté koláče, rôzne mäsá naprírodno - do čohokoľvek.:)----a ak by ste predsa ostali skeptickí, tento tip Vás snád presvedčí, prečo upiecť aspoň trochu múky: ak ju použijete ako zátrepku, získate chuť zásmažky, ale v zdravej verzii, lebo nebudete potrebovať olej...... chuť múky je voňavejšia, každé jedlo bude mať výraznejšiu chuť, v jedlách nasladko trochu ako čokoláda...:)

4

a aspoň jeden recept: asi 500 g hl.múky, 75 g cukru, 75 g masla, 1 uvarený žĺtok, 1-3 PL mlieka.....-------zmiešať múku s cukrom (po troche, uvidíte, koľko maslo "pije"), pridať maslo nakrájané na kúsky , potom pridať varený žĺtok a 1PL mlieka, ak by bolo cesto suché, pridať ešte trochu mlieka.....-------------------na plech dať papier na pečenie, cesto vyvaľkať a formičkami vykrajovať útvar aký chcete /hodilo by sa srdiečko, ide Valentín, ale nenašla som/..:)).....nechať na plechu ešte asi 1 h, potom piecť na 180 °C cca 15 minút /maximálne/, hotové sú, ked trochu zhnednú/ ale aj tak ich sledujte, u niekoho čas 15 minút môže byť veľa / ...na fotografii mám kekse podľa tohto receptu -zdobenie nie je ako by som chcela, ale nemala som už nič doma...:)........cesto trochu narastie, preto ho nedávajte natesno.../ nie je to linecké pečivo, skôr butterkeks/
Pečená múka - obrázok 4

5

možno si niekto povie, že načo si komplikovať život pečením múky, v podstate aj má pravdu, ale my-gurmáni, sme radi, ked si vieme jedlo užiť aj chuťovými pohárikmi..:)-------do " prípravy" som zahrnula pečenú múku, nie koláčiky

6

/pre adimina: neviem, kde toto zaradiť, lebo nemáte rubriku "Rady a nápady", ktoré by sa na Varechu aj celkom hodili, tak nechám na Vás, kde to zaradíte/



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 4 ľudia (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • marianne, 13. februára 2013 o 15:52
    kukaaaam teda ako vyorana myska...@eldina ty sa nezdas.Naozaj ma lepsiu chut? vidim,ze som toho este vela nevidela:-)


  • eldina, 13. februára 2013 o 15:57
    @marianne ---má...:) ved je "opečená"..:) a používam ju najmä do "zátrepky", ked potrebujem zásmažku..:)...a aj ked obaľujem mäso


  • ebaka, 13. februára 2013 o 16:04
    @eldina ,môžem potvrdiť,čo tu prezentuješ,lebo moja maminka(zdrav.sestra) takto upravenú múku používala už pred 25-timi rokmi


  • 45678, 13. februára 2013 o 16:13
    @eldina , náhodou túto metódu s pripravenou zápražkou na sucho používam aj ja, lenže ja si múku opečiem na panvicu :-)))


  • denyany, 13. februára 2013 o 16:20
    no teda... človek sa učí celý život...


  • eldina, 13. februára 2013 o 16:21
    @45678 predpokladám, že nesmažíš na panvici 1 kg....:)


  • eldina, 13. februára 2013 o 16:23
    @ebaka dakujem za "prikývnutie" a som rada, že to nie je až tak neznáme.. /aj ja som zdr.sestra/...:)


  • hralka, 13. februára 2013 o 16:25
    ja som tiež už pred 30 rokmi používala takto múku namiesto zápražky s olejom,potom som prestala a teraz asi ľ roky,čo som znovu začala takto zatrepávať jedlá


  • radox1, 13. februára 2013 o 16:26
    super,urcite lepsie ako zatrepka,po ktorej ostane niekedy jedlo glejovite s pachutou muky.tiez pripravujem na panvici kolko potrebujem k danemu jedlu.


  • hralka, 13. februára 2013 o 16:26
    opravujem 2 roky,nie ľ roky


  • pacik, 13. februára 2013 o 16:42
    Do niektorých jedál aj ja "opekám" múku na panvici, jedlo má potom lepšiu chuť :-)


  • wiwi, 13. februára 2013 o 18:58
    ak oprazite muku na zaprazku nasucho ,nebude Vas palit záha


  • francuzska1, 13. februára 2013 o 19:26
    fiha, to som este nepocula... trebalo by vyskusat;-))


  • medovnicek, 13. februára 2013 o 19:35
    ešte som o tom nepočula, ale neznamená to, že to nemôže fungovať


  • mracik9, 13. februára 2013 o 19:52
    Ja zásmažky nepoužívam hlavne kvôli tuku,ale toto určite vyskúšam,super nápad


  • daniela1, 13. februára 2013 o 20:10
    ...ja zahusťujem takou múkou ľahké letné zeleninové polievky... máličko na panvici opražím ,hlavne pre dietárov, pečeň žlčník a pankreas je to ok..


  • hronka, 13. februára 2013 o 20:22
    môžem len potvrdiť, že nasucho opečená múka má určite lepšiu chuť, či už na zahusťovanie mäsových omáčok, šťiav , polievok a podobne, ako múka neopečená, určite nepáli z nej záha. Je zdravšia,ako pripravovaná na tuku. No na záver hotového pokrmu pridávam 1 ČL surového masla na jeho zjemnenie .Praktizujem to už 30 rokov.


  • martamm, 13. februára 2013 o 21:55
    Eldina, ja sa tomu vôbec nedivím, sama opekám múku na suchej panvici za stáleho miešania. tento spôsob ma zaujal, ukladám do KK a skúsim cez víkend. :)))))))))))


  • dodo46, 13. februára 2013 o 23:35
    stredná i staršia generácia tento spôsob používa i keď nie v takom množstve/ len na panvici na momentálnu potrebu /,pravdepodobne nemajú tie vajcové hodinky. Bude to však prínos pre mladé gazdinky.
    Ja toto používam jedine na držkovú polievku. Ešte by ma zaujímalo,
    ako varíš ten žĺtok./bod 4/ Vajco rozbijem, oddelím žĺtok a bielok a teraz ako ten žĺtok uvarím ? Trtnem ho do vody ako stratené???


  • jody, 14. februára 2013 o 08:53
    Aj ja tak veru robievam. Aj krupicu a tú potom len nasypem na prevarenie napríklad do rascovej polievky. Chuť to má super. Ale tiež vždy robievam len koľko potrebujem, nie do zásoby...


  • hannah22, 14. februára 2013 o 10:04
    múku a krupicu do polievok na panvici v malom množstve opekám, ale naraz kilo.... skúsim upiect koláčik, ďakujem za novú skúsenosť, ukladám..... :))


  • marijanka712, 14. februára 2013 o 16:24
    no toto??? moja mamka asi pred 45 rokmi mala problemy so žlčníkom potom bola po operácii a vždy ked robila zápražku do niečoho dala na rajničku múku až ked bola múka zlatá dala tam maslo alebo masť a pokračovala, ked som sa jej pýtala na to, že prečo opačný posup povedala, z logiky každá prepálena masť škodí a múka sa nemá šancu upražiť pri studenom tuku , robím niektoré zápražy podla nej a vždy mi príde na rozom ked priravujem takéto jedlá , lebo skutočne okem nej som to eše nepočula a fakt je to tak a preto si osvojím túto techniku a budem si predpripravovať múku do dózy recep ukladám a chválim


  • eldina, 14. februára 2013 o 16:29
    @marijanka712 si milá...:) aj ja mám kilo upečené a dnes som tou múkou zahusťovala kura "ala sviečková"....:)


  • oliga, 14. februára 2013 o 19:06
    V roku 1970 som chodila na UŠ, učila som sa za kuchárku a na praxi nás učili túto múku takto pripravovať a používať do jedál, hlavne na zahusťovanie pokrmov.


  • horevent, 14. februára 2013 o 21:08
    v sobotu ideme s kamošom variť držkovú vo velkom a potom ju chceme do pohárov a sterilizovať.Myslím že takto "apgrejdovaná" múka nám urobí dobrú službu !!! :-)


  • evanaaa, 14. februára 2013 o 21:44
    Zapražovať múkou " nasucho" je aj v mnohých KK, ale osobne som neskúšala, no, nabudúce už vyskúšam. Len som sa potešila, že takto upravená múka bude mať aj menej sacharidov, čo je dobré pre diabetikov. Preto sa vyhýbam bielym múkam kde sa dá, ale možno sa dá takto " opiecť" aj iná, nielen hladká.


  • paeva, 14. februára 2013 o 22:50
    nečo na tom bde, lebopred nieoľkými rokmi aj v škôlke zakázli robiť zápražu, musela sa múka nasuho opiecť v rúre.takže to konečne vykôša doma. ale že do koláčkov to som prkvapená. vyskôšam


  • mariaklara, 15. februára 2013 o 01:03
    Treba vyskúšať, ja mám rubriku " Neroztriedené ", tak som to tam presunula:-))


  • eldina, 15. februára 2013 o 09:10
    @mariaklara ja mám zase rubriku "zlepšováky do kuchyne"...:)...vedela by som viac takých "rád" dať na Varechu, len tu nie je na to rubrika..na toto nemysleli vo Vareche..


  • eldina, 15. februára 2013 o 09:11
    @horevent pošli mi ale za kýbeľ držkovej, milujem ju...:)


  • eldina, 15. februára 2013 o 09:12
    @evanaaa zlatinko moje, určite sa to dá s každou múkou, ved z každej sa dá piecť..


  • yogy1972, 15. februára 2013 o 13:17
    Teeda kukam ako PUK ...clovek sa fakt stale uci a aj tak zomrie sprosty :) dakujem za radu


  • msulejova, 16. februára 2013 o 13:06
    ja som tiež takto na panvici pražila múku na sucho kvôli manželovej diete pankreasu


  • gogy, 3. marca 2013 o 13:03
    myslíš,že takto upravená múka sa môže použiť aj na pečenie chleba?


  • eldina, 3. marca 2013 o 13:06
    @gogy samozrejme, všetko sa s ňou robí čo aj s "nepečenou", akurát je chutnejšia..:) aj ja mám napečené vždy 1 kg a míňam na všetko, k čomu potrebujem múku


  • modrykamen, 14. februára 2014 o 22:13
    A ja som si myslel, že opečenú múku ( v rúre, či na panvici na suchu) nepoužíva nikto na svete okrem mňa a ľaľa, koľko je tu gurmánov. Naozaj netreba do všetkého pchať olej, masť, či maslo. A tá chuť !


  • amelie, 15. februára 2014 o 09:31
    @eldina , je to výborný nápad, ako vybabrať s prípadnými múčnymi červami, niekedy si ich zárodky človek prinesie už z obchodu:-( ja to riešim tak, že každú ryžu, múku či krupicu z obchodu okamžite strčím na hodinku do mrazáku (odvtedy mi už po kuchyni nelietajú mole...), ale tento tvoj nápad má omn oho širšie využitie. Ďakujem:-))))


  • sev111, 18. februára 2014 o 10:57
    veľmi chválim recept 5* :-)


  • eldina, 19. februára 2014 o 17:05
    @modrykamen @sev111 dakujem pekne za pochvalu, koment...:)
    @amelie dobré nápady máš, ja dávam do mrazáku len orechy, inak nemám veľké zásoby, tak som ešte nič nemrazila, ale dobre vedieť, dakujem /aj iným si dala super tip/



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.

Rúra na pečenie: Nie je už len obyčajná pec
Vianoce – obdobie, kedy naše rúry na pečenie nemajú čas na oddych, sa pomaly blížia. Ak uvažujete o kúpe novej rúry, pomôžeme vám článkom, v ktorom si prečítate, aké parametre si máte pri ich výbere všímať, aby vám to dobre pieklo.

Prvá adminka Varechy Sandra: Varecha bola pre mňa obrovská škola
Prvá adminka Varechy Sandra Bombošová spomína na začiatky Varechy, obľúbené recepty a prezradila nám tiež, čo jej práca vo Varecha.sk dala.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 44/2014: Česká kuchyňa Česká kuchyňa
Časopis Varecha v piatok 31. októbra v denníku Pravda.


TOPlist