Vianočný kysnutý koláč
Vianočný kysnutý koláč

Panettone - taliansky vianočný koláč

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 11. decembra 2023
Panettone - taliansky vianočný koláč
Foto: Shutterstock

Tento nadýchaný mäkký kysnutý koláč pochádza z Milána a dnes patrí k Vianociam od severu až po juh Apeninského polostrova.

30 (+ kysnutie) minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

4 PL
1 kocka čerstvé
150 g
4 PL (alebo um)
1 ks
250 g
170 g
6 ks
1 ČL
1 ČL
550 g (T 405)
 štipka
50 g
50 g
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Mlieko zohrejeme, aby bolo vlažné. Rozdrobíme doň droždie a pridáme štipku cukru. Krátko premiešame vidličkou a potom necháme asi 5 minút kysnúť. Do hrnca vložíme sultánky s rumom a krátko povaríme. Necháme vychladnúť.

  2. 2

    Vyškrabeme dužinu z vanilkového struku a zmiešame ju s maslom, so zvyšným cukrom a s vajcami. Vmiešame citrónovú a pomarančovú kôru a tiež rum. Múku zmiešame so soľou a pridáme vykysnutý kvások. Pridáme zmes masla, cukru a vajec a hnetieme v robote približne 5 minút, aby sa vytvorilo cesto.

  3. 3

    Pridáme trochu múky a cesto preložíme na zľahka pomúčenú pracovnú plochu. Rukami ho miesime ďalších 10 minút. Potom už múku nepridávame.

  4. 4

    Cesto vložíme späť do misy a necháme ho prikryté kysnúť v teple asi 2 hodiny alebo kým nezdvojnásobí svoj objem. Opäť ho krátko premiesime a postupne doň vmiešame sultánky, kandizovanú pomarančovú a citrónovú kôru. Vymastíme formu na pečenie s priemerom 20 alebo 26 cm. Cesto do nej preložíme, prikryjeme a necháme ešte 60 minút kysnúť.

  5. 5

    Cesto posypeme krupicovým cukrom a panettone pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 45 minút. Po 30 minútach ho v prípade potreby prikryjeme alobalom, aby koláč príliš nestmavol. Necháme úplne vychladnúť a vyklopíme.

Diskusia k receptu

dvorka
Tak tento panettone vyzerá úchvatne. Piekla som ho dva krát. Prvý krát sa vydaril, chuťovo aj výzorovo. Druhý pokus z iného receptu (keďže sa mi ten pôvodný niekde zapotrošil) bol katastrofa. Skúsim teraz podľa tohoto receptu.
dvorka
Tak som na tohtoročné Vianoce upiekla tento chutný koláč. Recept som upravila podľa "svojich pravidiel" ako hovorievam. Namiesto masla dávam do kysnutého cesta olej aby bol koláč po upečení vláčny a nie suchý a droždia dávam podľa svojej mierky, na 100 g múky pri tukovom ceste 2 gramy čerstvého droždia. Nemala som formu na panettone, urobila som si ju z pečiaceho papiera, no cesto sa správalo trochu ináč ako som chcela ja, ale aj tak mi vyšiel tak, ako po prvý krát, úžasne chutný panettone a za to vďačím tomuto receptu. Dnes piaty deň po upečení je ešte chutnejší ako na Štedrý večer.


1x janger




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia