Kysnutý koláč
Kysnutý koláč

Veľkonočný koláč „pascha“

gurman01 - bez fotkygurman01, 5. novembra 2023
Veľkonočný koláč „pascha“
Foto: gurman01

Sladký biely koláč s hrozienkami, ktorý sa pripravuje na Veľkú Noc s ostatnými veľkonočnými jedlami ako je šunka, klobása, vajcia, syr, tzv. vaječná Zobraziť celý popisSladký biely koláč s hrozienkami, ktorý sa pripravuje na Veľkú Noc s ostatnými veľkonočnými jedlami ako je šunka, klobása, vajcia, syr, tzv. vaječná hrudka, cvikla a niekde aj plnka. Nesie sa v košíkoch do cerkvi, tam sa po službe posvätí a keď sa rodina vráti z cerkvi domov, hneď sa všetko nareže, rodina zasadá za stôl a začne sa hodovať.

Suroviny

1 kg
1 l prevarené
1 bal.
9 tabliet (umelé sladidlo)
50 g roztopené
1 ks
100 g
1 bal.
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Odlejeme z teplého mlieka do menšej nádoby, pridáme vanilkový cukor a sacharin a rozpustíme, nakoniec pridáme rozmrvené droždie, vymiešame a necháme, aby vyrástol kvások.

  2. 2

    Z bielka vyšlaháme sneh.

  3. 3

    Do väčšej misy preosejeme múku, sušene mlieko, soľ, premiešame na sucho, do stredu urobíme jamku a pridáme roztopene maslo, kvások, vyšľahaný bielok a prilievame zvyšné mlieko podľa potreby a miesime tak, aby sa všetko spojilo, môžeme pridať aj hrozienka, miesime celú 1 hodinu, cesto by nemalo byť veľmi husté ani riedke. Keď sa nám cesto odlepuje od misky a ruky tak je vymiesené. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu.

  4. 4

    Keď cesto kysne, tak si vymastíme formy maslom a vysypeme hrubou múkou, my sme mali 3 hliníkové obedáre a 1 podlhovastú jenskú misu. Po vykysnutí naplníme formy cestom do polovičky a necháme kysnúť ešte približne pol hodinky. Vykysnuté bochníky potrieme žĺtkom, ktoré sme vyšľahali s troškou oleja a dáme piecť do rúry na 180 °C a pečieme ich cca hodinu.

  5. 5

    Upečené pasky ešte horúce potrieme cukrovou vodou a necháme vychladnúť.

    Veľkonočný koláč „pascha“ - obrázok 5
  6. 6

    Dobrú chut.

Diskusia k receptu

farbuska
Nuž, hoci podľa kalendára sa blížia Vianoce, počasie je zatiaľ skôr také veľkonočné. Tak si tento jarný sviatok príhodne pripomenul receptom. :)
gurman01
@farbuska (5.11.2023 20:33)
Na veľku noc som zabudol tento recept dať na varechu, spomenul som si teraz na neho že sa chcem o tento recept podeliť aj z druhymi. Môžete si ho kludne uložit a na velku noc vyskušať, odporučam. Je to niečo take medzi chlebom a vianočkou a my na vochode Slovenska tento koláč podavame ku šunke, klobase, vajičkam, syrom, cvikli a tzv. Velkonočnej hrudke ktorú pripravujeme z vajec a mlieka.
farbuska
Ďakujem. Recept sa mi pozdáva, ale nepáči sa mi ten sacharín. Koľko cukru namiesto sacharínu pridať?
gurman01
@farbuska (6.11.2023 15:06)

Ja som ten recept dostal od jedej pani a tam už bol napisany sacharin a ja som nič nemenil ale robil som podla toho receptu. Tato pani mi hovorila že sacharin je lahši ako cukor a pasky budu ľahšie a nadychanejšie, neviem kolko cukru namiesto sacharinu, skuste dať na 1 tabletu sacharinu 1 lyžičku cukru




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia