Óda na záhradu (fotorecept)

Autor receptu: jody

Asi som podobné, ak nie rovnaké recepty už pridávala, ale tak to dobre vyzeralo a ešte lepšie chutilo, že som neodolala... :-) No a hlavne toto nie je ani tak recept, ako čistá radosť z domácich produktov... :-)

30 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Postup

  1. Ráno za svitania vstaneme a poberieme sa po zarosenom dvore do záhrady.
  2. Odrežeme kapustu, vytiahneme zo zeme cvikľu a nakopeme zemiaky. Tieto na chvíľu namočíme do vody a potom len zľahka oškrabeme.
  3. Odtrhneme peknú papriku. Oberieme ešte mladú fazuľku, zbavíme ju prípadných fúzov a na šikmo nakrájame.
  4. Zo stodoly vezmeme ešte cesnak a zo dve cibule.
  5. Natrháme čerstvý kôpor a petržlenovú a zelerovú vňať.
  6. Očistenú a na malé kúsky nakrájanú strakatú cvikľu udusíme na cibuľke spolu so stonkami z vňatí. Tento druh žiaľ stratí svoju farbu, nezostane cyklámenová, ale chuťovo je rovnaká.
  7. Mladú kapustu očistíme od hliny a prípadných slimákov a nakrájame na drobno, alebo postrúhame aj s hlúbikom. Na cibuli ju udusíme do mäkka spolu s mletou rascou a petržlenovou vňaťou. Keď je mäkká, pridáme pretlak, premiešame a podľa potreby zahustíme múkovou zátrepkou.
  8. K mletému mäsu pridáme udusenú cviklu, vajíčka, soľ, obe vňate, červenú papriku, popučený cesnak a na prípadné zahustenie trochu múky a ovsených vločiek.
  9. Zmes navrstvíme do plechu na pečiaci paprier a stierkou naznačíme porcie.
  10. Pokladieme kolieskami papriky, ktorú trochu do mäsa vtlačíme a do stredu šprcneme za malý kopček domáceho kečupu.
  11. Upečieme do zlata. Dĺžka pečenia závisí od hrúbky vrstvy na plechu.
  12. A ideme na polievku. Na masle speníme na drobno pokrájaný cesnak, pridáme zemiaky a fazuľku, chvíľku opečieme a zalejeme vodou. Pridáme kôpor a uvaríme do mäkka. Nakoniec pridáme múkovou zátrepkou so smotanou, pridáme cukor a veľa preveľa kôpru. Po 5 minutách vypneme a dochutíme octom.
  13. Naložíme si polievky, koľko sa do najväčšej misy zmestí a baštíme... :-)
  14. A ak ešte vládzeme, naložíme kopcom tanier sekanej, rajčinovej kapusty a uvarených zemiakov... :-)
  15. A nakoniec už len vyplazíme jazyk. Napríklad od radosti. :-) Dobrú chuť. :-)