Foto: pusta
Už dávno som nepiekla vianočku, asi pred mesiacom, tak bola žiadaná na raňajky. Receptov mám viac, vybrala som zo svojej zbierky tento základný jednoduchý Zobraziť celý popisUž dávno som nepiekla vianočku, asi pred mesiacom, tak bola žiadaná na raňajky. Receptov mám viac, vybrala som zo svojej zbierky tento základný jednoduchý recept, dnes som ju spravila iba na hladko, ale dá sa rôzne obmeniť, napr. hrozienkami, čokoládou, kandovaným ovocím, mandľami, makom, rôznymi orechmi, iným. Cesto je jemné, ľahučké, nadýchané, s početnými dierkami. Nie je presladená, je veľmi chutná a možno ju doplniť lekvárom, maslom, nutellou a podávať s kakaom, kávou, čajom či mliekom.
porcie
príprava
na 180 horný a dolný oh °C
Postup
-
1
Nebojte sa tých mier udaných v ml, sú oveľa ľahšie realizovateľné ako tie v gramoch, dajú sa veľmi ľahko a presne odmerať vhodnou odmerkou. Do vandlíka som preosiala obe múky, pridala som kryštálový cukor, soľ a všetko som spolu dobre premiešala.
-
2
Rozdrobené droždie som dala do hrnčeka, pridala som asi 1 CL kryštálového cukru, odobratou z celkového množstva cukru, zaliala som asi 100 ml vlažného mlieka a nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút.
-
3
V múke som spravila priehlbinku, dala som do nej kvások, vajce, rozpustené vlažné maslo, domáci vanilkový extrakt a postupne so zvyšným vlažným mliekom som zamiesila dôkladne rukami...
-
4
...polomäkké, pružné hladké lesklé cesto - asi 20 minút.
-
5
Cesto som jemne poprášila múkou a prikryté čistou utierkou som ho nechala na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
-
6
Na doske som z cesta vytvarovala valec, netreba vôbec podsypávať múkou, s cestom sa veľmi dobre pracuje. Do cesta som už nepridávala nič, ani hrozienka, ani mandle, či iné, spravila som ho len tak na hladko.
-
7
Rozdelila som ho na 8 dielov, z každého dielu som vytvarovala bochníček, prikryla som bochníčky utierkou a nechala som ich ešte 15 minút podkysnúť na teple.
-
8
Z bochníčkov som dlaňami ušúľala asi rovnako dlhé šúľky a začala som vždy 4 pramene splietať do vianočky. cesto vôbec nelepí, je pružné, výborne sa s ním pracuje.
-
9
Každú vianočku som splietla zo 4 prameňov, avšak každú iným spôsobom, toto množstvo postačuje na dve vianočky zo 4 prameňov alebo jednu veľkú zo 4:3.2 prameňov. I. typ splietania: Vezmeme z prava 1. praneň, preložíme ponad 2. a 3. prameň cesta...
-
10
...a vedieme popod 4. prameň cesta. Pri tomto spôsobe sa 1. prameň dostane do ľava na okraj a je 4. v poradí, kým druhý prameň sa dostáva do prava a stáva sa 1.-vým z prava
-
11
II. spôsob splietania: Z prava vedieme 1. prameň smerom doľava pod 2. prameň,
-
12
...potom pôvodne 1. prameň vedieme ponad 3. prameň...
-
13
...a napokon pod 4. prameň
-
14
Oboma spôsobmi splietania pokračujeme až do konca, čím...
-
15
...vzniknú 2 menšie vianočky, je len na vás, ktorý spôsob si vyberiete. Obe Vianočky som vložila na plech vystlaný teflonóvou fóliou a nechala som ich prikryté čistou utierkou ešte 15 minút podkysnúť.
-
16
Potrela som ich 2x vaječným žĺtkom, ktorý som rozšľahala s 1 PL mlieka, potom nám vrch vianočky pri pečení neprihorí, ak je tam aj mlieko.
-
17
Vložila som vianočky piecť do trúby vyhriatej na funkcii horný a dolný ohrev na 180 stupňov C a piekla som ich 35 minút, nechala som ich na mriežke vychladnúť.
-
18
Pokrájala som Vianočku na plátky asi 1,5 cm široké a dala na podnos.
-
19
tu je pohľad z blízka, dobre vidno nadýchanú ľahučkú štruktúru s početnými dierkami. Vianočka má veľmi jemnú chuť a nádherne vonia po pravej vanilke z doma vyrobeného extraktu v alkohole. Nám postačilo k raňajkám maslo, náš mladý si pridal k maslu domáci višňový lekvár, veľmi nám chutila s kakaom a minula sa na raňajky 1 celá Vianočka, druhá bude zajtra. Môžete do základného cesta pridať strúhanú citrónovú kôru, pomarančovú kôru, hrozienka namočené v rume, kandované ovocie, opražené mandle, lieskovce...iné a môžete ju posypať povrch makom, mandľovými lupienkami, sezamom - fantáziii sa medze nekladú :-)
@pusta ! nie je nutná konfrontácia, je adventné obdobie, nekazme si to!! :-)
@margaretka28 , aj ja mám tých rovnakých receptov, je normálne, že sa pridá recept ktorý sa tu opakuje, ja by som si to vôbec nevšímala, načo, keď sa mi páči, aj keď ho poznám, netreba si negatívnu energiu okolo sebavysielať.
na vareche sú aj takí, ktorí ma poznajú už dlhé roky a môžu aj potvrdiť, že je to tak.
okrem toho pridávam svoje recepty vtedy, kedy sama uznám za vhodné.
neboj, nemienim sa s nikým konfrontovať :-)))))
ani kaziť krásne adventné obdobie a prajem ho úprimne každému - krásny a pokojný advent.
dakujem ti.
pokiaľ ťa poznám dobre, tak iste nie :-)
dakujem ti za pochvalu.
Poprosím Ťa, nereaguj na môj koment, myslím to úprimne :-)
dakujem.
www.pluska.sk/izahradkar/varime-pecieme-zavarame/svia...
varecha.pravda.sk/recepty/jednoducha-hrncekova-vianocka-f...
takže ho už viem naspamäť. S týmto sa podobajú ako vajce vajcu, najviac ma prekvapilo, že v jednom aj druhom sa pečú dve vianočky. Ja pečiem jednu veľkú (mám rada striedku, nie tie opečené kôrky) a okrem Margaretkinho som nevidela žiadny iný recept, kde by sa cesto delilo na dve polovice. Ako by tie recepty jedna mater mala.
ak raz poviem, že nie , tak nie.
delia sa vianočky aj v iných receptoch. jej recept som si pozrela,
až ked pridala sem jej link a neprekvapilo ma to vôbec.
okrem toho, nie sú oba recepty identické, nevidela som tam ani dvojaký spôsob pletenia vianočky, dokonca ani ten jeden spôsob nie je rozvedený a spracovaný, ani variabilita základného cesta nie je spomenutá, aj iné veci sú rozdielne.
kľudne peč podľa nej aj nadalej a urob si pletenie svojej vianočky podľa seba. :-))))))
ja ti tvoju pravdu neberiem a nemám čo dalej vysvetľovať.
dakujem ti.
www.pluska.sk/izahradkar/varime-pecieme-zavarame/svia...
a
ak budeš hľadať, tak nájdeš delenie cesta aj inde :-)))))
nechajme obviňovanie sa..nech aspoň na VARECHE vládne POKOJ a MIER..a troška Radosti...dobrý deň..všetkým..
nevymyslela ho práve tvoja priateľka :-))))) je to len jedna z možných variácií.
nemám si s tebou viac čo povedať, môžeš si písať čo chceš, však ide o tvoju priateľku, nie? :D
Myslíš si o sebe,že si malý boh na vareche.Takýchto provokatérov čo sa ani k receptu nedokážu poriadne vykoktať by som z varechy bez pardonu vykázal !
ja sa nemám prečo obhajovať...vždy sú to tí istí z varechy, hlavne ak ide o môj recept, inde si kopírovanie receptu a dokonca ani kopírovanie fotky vôbec nevšimnú, aj keby im to rovno obe oči vyklalo!!!
a vieš prečo? lebo sa to stáva práve u niektorého z nich :-)
vždy si niečo nájdu, majú radi zbytočný rozruch.
mne nevadí podobnosť oboch receptov, ani nepátram, odkiaľ ho má práve ona, je to klasický tradičný recept a je ho neúrekom a nielen tu na vareche, ale kdekoľvek inde, stačí sa pozrieť aj na iné variace weby alebo net či do kuchárskych kníh...tak nech skúsi niekto povedať, kto je tým skutočným autorom????
dakujem ti.
aj ja tebe a ostatným varecháčom prajem krásny a pokojný adventný čas :-)
a
dakujem.
:-)))
1. ja som uviedla v úvode pri rp Jogurtové slané tyčinky, že mám recept z novembrového čísla časopisu Blikk nok konyhája, zatiaľ čo autorka druhého receptu tvrdí, že je to jej vlastný recept. chceš snáď tvrdiť, že v časopise opísali recept od nej???
2. recept na Obyčajnú vianočku zo štyroch prameňov mám zo svojej zbierky z roku 2009, kým recept tvojej priatreľky je z roku 2012.
chceš tvrdiť snád, že som ho 4 roky pred tým, ako si ho ona sama vymyslela, tiež opísala od nej???
a potom kde má napr. uvedenú variabilitu cesta alebo rozpracované dva rôzne postupy splietania vianočiek a iné odlišnosti v recepte?
nuž, ale môžeš spokojne konfabulovať dalej :-)
1. vylucit sa to neda, nie je zakazane prispievat do casopisov, ci aj v tomto si vymyslam?
2. a ako vies, kedy ho @margaretka28 vymyslela? si snad jasnovidec? ty sa fakt nezdas :-)))
3. moj komentar nebol urceny tak si sa ani nemusela unuvat reagovat
a dakujem za povolenie, velmi mile od teba
@pusta :D Aj tak si ma nepresvedcila a stale si myslim, ze recept si ukradla. Tvoja zbierka sice je z 2009, ale recpet na vianocku ma IDENTICKE ingredience ako @margaretky n , a jej tu bol skor, cize si ho corkla jej :) Priznaj to a vsetci budeme spokojny... Nic by sa nebolo stalo, keby si v uvode napisala napr: "Robila som Vianocku podla receptu od @margaretky a trocha som ho pozmenila k obrazu mojmu". A vsetko by bolo vybavene :D Ale ty nie. Ty sa budes do krvi hadat, ze recept je tvoj a len tvoj. A ano @margaretka je moja priatelka a nic viac - som zenaty. :P
teda ako ty povieš - hahaha - nepresvedčila si ma :D
môžeš spokojne konfabulovať, ako len chceš - nebránim ti :-))))
Zapamataj si niečo.Si obyčajný niktoš na vareche.
Tu ide o to, ze podaktory (vcetne mna, priznam to, nemam sa cim tajit) su vysadeny na @pustu za jej chovanie, aroganciu atp.
Je pravda, ze cloveka, co ma skoro 70 rokov neprerobis, ale troska by sa mohla uvedomit. Nie tu oblbovat ludi priatelom, jej receptamy co skopiruje a pozmeni, duplikatmi,... co je vlastne vsetko len jej zbieranie hviezd. Moze ich mat kolko chce, hviezda nikdy nebude.... Len tolko.
varechacka Ivka,ktoru mam mimochodom velmi rada vyhrala prvu cenu s tymto kolacom.Skoro identickym aky som upiekla aj ja.To je mam z toho vinit,ze mi ukradla recept?? Nie,ani by ma to nenapadlo.jednoducho receptov je na Mariu-Tereziu rovnakych... varecha.pravda.sk/recepty/stavnaty-tvarohovy-kolac-fotore...
zasmiali sme sa tomu obidve:
varecha.pravda.sk/recepty/smotanovy-kolac-s-tvarohomfotor...
prosím..neunáhľuj sa..ber to všetko z nadhľadu..nemaž..ži tu nadalej..všetko-čo nám príde do života nás učí ako...aj tieto varechové malichernosti..
pokoj ti želám..
dakujm.
môj priateľ má najradšej višňový a marhuľový džem, ale sú doma aj všetky tebou vymenované druhy, on jednu štricľu mojej vianočky, ty druhú a môžete lízať o sto šesťsto :D kontajner kakavka k tomu :-))), aj domáce maslo k tomu :-)
pripojil by sa aj mladý, vynikajúco sa vyzná v takých kartách...
krásny deň ti prajem do Iyowy a dakujem, môj vzácny priateľ:-)
my ich tiež máme radi, aj s nutellou a dnes pečiem znovu, bude teraz s teplým čajíkom a s nutellou :-)
dakujem za milú pochvalu.
ktori
som rada, že si si môj recept dala medzi obľúbené položky.
dakujem za pochvalu i uznanie.
A taktiez som robila aj dve od @margaretka na jedenie k ranajkam,taktiez su vyborne,Tvoja bude na stol,ozdobna...dakujem
nádherne sa ti vydarila a s militrami to fakt ide šup-šup, nehovoriac o tom, ako úžasne vonia s extraktom z pravej vanilky.
je to pre mňa veľká pocta, že práve moja vianočka bude ozdobná na vianočnom stole. mám z toho úprimnú radosť.
dakujem za fantastické foto, ktoré si pridala
a
prajem tebe i tvojej milej rodinke krásne láskyplné vianočné sviatky v rodinnej pohode a v hojnosti :-)
Prajem Tebe i Tvojej rodine Vianoce plné štedrosti,
pohody, lásky a pokoja,.
s tou škoricou a mandľami musela byť vynikajúca a úžasne voňavá.
teší ma, že aj túto si robil presne podľa mňa a ako ty píšeš, ako obyčajne ťa môj recept nesklamal :-)))))
a ešte aj môj výborný šalát, ako aj dalšie moje recepty, ktoré robíš :-)
to ja dakujem tebe za fantastickú správu :-)
dakujem ti aj za úprimné želanie týchto sviatkov a štedrosti
a
aj ja tebe a tvojej milej rodinke prajem krásne pohodové sviatočné dni a nech ti to úžasne dobre varí aj v budúcom roku.
tých rypákov už neriešim :-))))) nedám sa vytočiť :-)))))
dakujem za pochvalu.
aj ja ti želám veľa zdravíčka, šťastíčka, pohody a úspešné varenie v roku 2014
dakujem za recept, doteraz som kysnute robila len v pekarnicke na chlieb.
este mi poradte prosim, co robit aby tak nerazila kvasnicami...cim to je? cim to je?