Obrátený slivkový koláč fotorecept

stanci11 - fotkastanci11, 20. júla 2016
Obrátený slivkový koláč (fotorecept)
Foto: stanci11

Po dlhej dobe som si našla chvíľku na pridanie receptu, a to ho mám nafotený už riadne dlho! S mamou sme pozliepali niekoľko receptov Zobraziť celý popisPo dlhej dobe som si našla chvíľku na pridanie receptu, a to ho mám nafotený už riadne dlho! S mamou sme pozliepali niekoľko receptov a nápadov dohromady a výsledok posúvam ďalej - bol totiž dokonalý! Ako to teraz píšem, tak je mi viac než jasné čo sa pečie, keď nabudúce navštívim slovenskú hrudu...možno už aj tohoročné slivky budú dozreté, juj ;)

15 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
6 PL
6 PL
1 PL
5 PL
1/2 bal
2 zaváraninové poháre (0,7 l)
 na vymastenie plechu
2 PL
2 PL
Plnka:
1 bal
400 ml
3 PL
250 g
200 g
250 g




Postup

  1. 1

    Úplne na začiatku sme si uvarili hustý vanilkový puding s 3 PL cukru, ktorý sme dali vychladnúť ;) A hneď nato sme si nachystali pekáč s papierom na pečenie - aby sa koláč lepšie obracal po upečení :). Papier sme vytreli trochou Hery, posypali strúhankou a nato naukladali odkvapkané slivky ktoré sme posypali zmesou cukor+škorica (možné nahradiť škoricovým cukrom samozrejme :) ).

    Obrátený slivkový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Následne sme si pripravili klasické piškótové cesto: v jednej mise sme vymiešali žĺtka s cukrom, následne sme vmiešali olej a vodu. Do žĺtkového základu sme postupne primiešali múku a asi 1/2 balíčka prdopeč.

    Obrátený slivkový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    .. v druhej mise sme vyšľahali bielka so štipkou soli a opatrne primiešali ku zbytku cesta.

    Obrátený slivkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    2/3 tejto zmesi sme naliali na slivky a roztreli...

    Obrátený slivkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...a do poslednej tretiny sme vmiešali od oka holandské kakao, vyliali na prvú časť cesta a špachtľou spravili akúsi takú abstraktnú mriežku ;) a šup s tým do trúby - 180 stupňov na cca 20-25 min (to už každý si sleduje podľa vlastnej trúby a špajdľového testu všakže? :) )

    Obrátený slivkový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kým sa pieklo cesto, tak sme vymiešali tvaroh s práškovým cukrom a povoleným maslom. A do tejto zmesi sme následne zašľahali aj pripravený a vychladnutý puding.

    Obrátený slivkový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď bol koláč upečený nechali sme ho trošku vychladnúť, potom sme ho prevrátili do nového pekáča, stiahli sme papier na pečenie a nechali sme ho úplne vychladiť...

    Obrátený slivkový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A finišovali sme roztrením plnky...

    Obrátený slivkový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...a posypaním Grankom /alebo nastrúhanou čokoládou / čímkoľvek podľa chuti :) a baštíme, plus skúsime sa zastaviť skôr ako dojeme celý plech :D strašná dobrota, málinko pracnejšia ale stojí to zato!

    Obrátený slivkový koláč (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Krásný koláč, moc se mi líbí! A měla jsi dobrá vajíčka - krásně žluťoučké těsto! Bezva kombinace - prudce jedlé dílo! Hned bych si dala říct!!
jack
Vyzerá fakt úžasne.Ukladám a príde na to čas.
haji
A přiznání: promiň, prosím @Stanci11 uvezla se mi packa a dala jsem ti jen 4 hvězdičky, chtěla jsem dát 5. Oh, mrzí mě to.
monty469
Výborný koláčik si upiekla. Páči sa mi tá kombinácia:-)
nadia56
@Stanci11 , kolac je nadherny a urcite aj chutny, obrateny peciem len s jablkami a tento tvoj krem davam do ananasovej torty, je naozaj vynikajuci,
slivky mam este zamrazene z minulorocnej urody, idem piect podla teba tuto dobrotu ☺ je to za 5*
pekny den ti zelam ☺
stanci11
juuu, všetkým ďakujem za komentáre!! a sľubujem že ak sa doň pustíte určite neoľutujete ;) je to fakt skvelá kombinácia!
@Haji - ja to bez tej hviezdičky určite prežijem ;) najviac ma aj tak vždy poteší ak niekto recept vyskúša a zachutí (a vajíčka boli domáce,,, veru iné terno ako tie bezfarebné zo supermarketu)
@Nadia56 - s jabĺčkami poznám tiež, ale dávame trošku iný krém,,,...ale inak kombinácia s ananásom musí byť skvelá...tuším že sa mi črtá niečo nové v hlave :D
1x haji
xanti
No ja som podobný piekla pred rokom, z čerstvých slivák ... a musím povedať bol úžasný.
Tento rok som skúšala s čerstvými čerešňami robiť obrátený koláč ale nieje to to pravé orechové ako pri slivkách.
To v mžiku bol zjedený tento zákusok. Ale ja som si ho zjednodušila, použila som hrnčekové kakaové cesto a na vrch obyčajnú pudingovomaslovú vanilkovú plnku a čokoládu.
danda3
Krásny koláč, ak budem mať slivky, vyskúšam.
stanci11
@Izabella929 , vždy keď vidím tvoje zákusky tak odpadávam, takže ak vyskúšaš takú moju jednoduchú vec a bude chutiť, fest ma to poteší ;)
@Danda3 , daj vedieť ako dopadol ;)
1x soncya
cesminaz
Tvoj kolac sa mi velmi paci,urcite ho raz vyskusam :-) Je super,ze sa ovocie da obmienat a kym mam moznost,dam cerstve ovocie.
mariamka
ty si slniecko:) a pekne pises v plurale:) slivky su velmi vdacne, ale musia byt zrele, vcera som robila zmrzlinu, ale som ich musela riadne presladit, prevarit, aby vysla chut, s kompotom nie je problem, mozno sa nejaky najde;)
stanci11
@Mariamka (24.7.2016 11:40)

mariamka ďakujem ;) spáchali sme to dve tak si nemôžem pripísať všetky kredity :D inak strašne rada varím/pečiem s mamou, to je vždy taká fajná kombinácia rôznych prístupov v kuchyni, nikdy nevieme čo z toho vznikne ;)
amelia11
mne sa nezdá pracný, vyskúšam, musí byť perfektný:-)ďakujem