Musaka - zapekané zemiaky s mletým mäskom fotorecept

danja301 - fotkadanja301, 15. augusta 2015
Musaka - zapekané zemiaky s mletým mäskom (fotorecept)
Foto: danja301

Neodmysliteľnou súčasťou balkánskej kuchyne je musaka, či už grécka, turecká, alebo macedónska, ktorú ponúkam ja. Je jednoduchá, nenáročná a neskutočne chutná......

120 minút
príprava

Suroviny

cca 1 kg
200-300 g mleté
1 ks čerstvá
1 ks
1-2 ks
 čerstvo mleté
1 ks




Postup

  1. 1

    Na drobno si pokrájame cibuľku, papriku, mrkvu, pridáme okru. Zmes polejeme olejom a na miernom ohni pražíme....

    Musaka - zapekané zemiaky s mletým mäskom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď je zeleninová zmes opražená, pridáme na jemno pomleté hovädzie mäsko. Ak je mäsko mäkké,ochutíme soľo, čiernym mletým korením a štipkou červenej papriky. Odstavíme.

    Musaka - zapekané zemiaky s mletým mäskom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým sme si olúpali zemiaky a nakrájali na kolieska. Zmes vrstvíme do pekáča, vrstva zemiakov, mäsko so zeleninou, vrstva zemiakov.

    Musaka - zapekané zemiaky s mletým mäskom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zalejeme vodou tak, aby bola celá zmes pokrytá vrstvou teplej prevarenej vody. Rúru sme si medzitým vyhriali na 200 st. Celzia. Pekáč prikryjeme alobalom a pomaličky pečieme, kým sa nám voda neparí, zhruba hodinku. Kontrolujeme. Keď sú zemiaky mäkké, alobal odkryjeme a necháme pobudnúť v rúre, kým nám nechytia takúto nádhernú farbu.

    Musaka - zapekané zemiaky s mletým mäskom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravíme si ovčí syr, domáci chlebík a zaželáme "Dobrú chuť!"

Diskusia k receptu

rolfynka
moze to byt dobre vyskusam ale neviem co je to okra vysvetli prosim dakujem
danja301
@afataga ,mas pravdu ,musaka sa robi povodne zo zemiakov ,ale baklazany ,tekvice su zámenou za zemiaky ina varianta musaky:)
ajula
Baklažán nie je náhrada za zemiaky, ale dáš, ak chceš, na vrstvu mäsa a potom zemiaky. Musaku ma a iné jedlá, hoci ich sem nedávam ma naučili naši balkán. príbuzní.
an3da
Vždy som musaku robila tak že som podliala vodou ale potom ked zemiaky boli mäkké som na to vyliala vajcia vyšľahané so smotanou a mliekom. Nabudúce skúsim takto.
danja301
@afataga @ajula samozrejme,ze existuje mnoho variant musaky,ta moja je taka ,aka sa robi tu v Macedonsku , kombinacia baklazanov ,moze byt bud dodatok k zemiakom, ako ste to uviedli vy,alebo nahrada...baklazany sa najprv pokrajaju na kolieska, ugriluju a vrstvia sa namiesto zemiakov ,tak ako napr. tekvica...ospravedlnujem sa ,ak som sa nevyjadrila dostatocne detailne:)
danja301
@an3da samozrejme ,ze sa moze robit aj v kombinacii s vyslahanou smotanou s vajickami ,ta moja ,je "pôstna" ,letná, varianta ako ju nazyvaju tu na balkane:)...v horúcich letných dňoch nezaťažuje tráviaci systém:)
danja301
@boise pozrela som si tvoj receptik a urcite vysusam ,aj podla teba..:) inak ... velmi pekne spracovany recept aj fotografie....
...moju verziu ma naucila moja svokra ,je velmi jednoducha ,je to stare dedinske jedlo a podla toho ,ako sa robi a aka je nenarocna aj na suroviny vidiet, ze je to skutocne tradicny recept ... jeho vyhodou je to ,ze je skutocne velmi lahucka a na zasytenie v letnych horucavach idealna ...
ale .... nechcem chvalit svoj recept ,je to na posudenie inzch ,tvoju musaku si hned ulozim do KK a urcite vyskusam:)
ajula
Mne sa Váš receptík totiž páčil, ale baklažány dávam surové. Buď to zalievam so smotanou s vajíčkom, alebo že je to najlepšie jogurtom , majú ho v Lidli - veľké balenie asi 3, 5 %
gabriele
ta "zelena papricka" na obrazku nie je okra-bamija...je to papricka...takze @rolfynka nedostala pravdivu informaciu co sa vizaze okry tyka...a koniec-koncov ani ostatni varechaci...
danja301
mila @gabriele musím ťa sklamať,ale to ,čo nazývaš "zelenou papričkou" je okra- bamija ,ktorú som pár munút pred fotením odtrhla osobne v záhrade....to je ,že je svetlo zelená hovorí o jej čerstvosti a to ,že je taká veľká hovorí o tom ,že mala dostatok južanského slnka a vlahy,neyrela v sklenníka a nemerala cestu na Slovenko v mrayiarenskom boxw odtrhnutá ešte nezrelá:) Ak budeš mať cestu okolo ,zastav sa u nás v Macedónsku a osobne ťa prevediem záhradou,aby si sa o pravosti mojej okry v hrnci presvedčila osobne:):):)
gabriele
Tvojou story o okre si ma vobec nesklamala...ja ju pestujem uspesne uz niekolko rokov...az na tento rok...tie horucavy jej vobec nepasovali...inac okra sa uzitkuje len nezrela...prezreta je vhodna tak akurat na semienka...mimochodom su celkom chutne
gabriele
@afataga dobre, ze si sa zviditelnila :)...Tvoj recept sa mi paci...ja som tiez bylinkovy typ...vsetko mam...asi to hodim do remosky :)
danja301
mila @gabriele ,ak pestujes okru niekolko rokov ,urcite vies ,ze prezreta ma tmavozelenu farbu ,ta moja, ktoru vidis na obrazku v hrnci ma ukazkovu farbu cerstvosti a je smiesne tvrdit nieco o prezretosti:) fakt neviem o co ti ide.citujem:
'Tvojou story o okre si ma vobec nesklamala...ja ju pestujem uspesne uz niekolko rokov...az na tento rok...tie horucavy jej vobec nepasovali...inac okra sa uzitkuje len nezrela...prezreta je vhodna tak akurat na semienka...mimochodom su celkom chutne..'
...ak ju pestujes uspesne niekolko rokov ,tak vies ,ze prave horuce podnebie je to ,co co okra potrebuje:):):)
nebudem uz reagovat na ziadne tvoje dalsie komentare ,budem cakat na nejaky recept ,ktory pridas ,samozrejme s pouzitim tej tvojej slovenskej okry ,co jej nepasuju horucavy:):):)
2010
@gabriele ? nerozumiem co to splietas, vies ze existuje vela odrod okry, nie len ta slovenska, co je asi to iste ako ked sa dakdo snazi dopestovat avokado alebo ananas na slovensku...


2010
Este jedna so ti isto nebude rast na slovensku tak isto ako nam nerastu ribezle.


danja301
@2010 dakujem ,nechapem ,ze niekto tu riesi taketo veci ,preboha ved ja nie som ziaden podvodnik:) a ked raz do ingrediencii napisem ,ze je tam okra ,tak ju nebudem specialne fotit ,aby ju tam@gabriele videla ....vid moj recept na  varecha.pravda.sk/recepty/turli-tava-zapekana-zelenina-s-...

....pripadne tu s nou riesit to ,co okra je a co nie je.. a .ked ju tam odfotim ,kazdy normalny clovek vidi ,ze to nie je paprika,preboha...:):):)
methi
Ja vidim okru. A chcela by som sa k nej spytat, ked je takto vcelku aku rolu vlastne v tom recepte zohrava? Lebo okra samotna nema ziadnu chut, chuti podla toho ako sa ochuti inymi surovinami. Kdezto, ked sa nakraja a spoji s tekutinou pusta sliz a pouziva sa na zahustovanie jedla. Preto by som chcela vediet, ze preco je tu takto vcelku. Vopred dakujem za vysvetlenie :) Ja som inak pestovala tiez na balkone, je to nenarocna rastlinka.

danja301
@methi ,dovol ,aby som ti odpovedala ,na to ,na co viem:) ,vcelku je na fotografii preto ,lebo som si ju tam polozila ,kym som isla po aparat...:) samozreme v samotnej musake bola nakrajana na drobne kusky spoul s inou zeleninou a sliz ,ako si trefne uviedla sposobi kompaktnost zeleniny,ktora sa spojí spolu s maskom ,samozrejme ako som uviedla myslim ,ze aj v tomto recepte, nie je nutne ju tam pridat ,narody ,ktorych sucastou zeleninovej produkcie a zahrad je aj okra ,pridavaju ju skoro do vsetkych zeleninovych jedal a mnohi ,ked sa ich na to opytas ,ani nevedia preco ....ja reprodukujem autenticke recepty tak ,ako boli podane mne,na niektore otazky odpovedat viem ,a na niektore bohuzial nie.....:)
zuzkacho
Ja tiež vidim okru...krásna musaka mimochodom; ja dávam okru do leča;lebo ho tak zaujimavo zahusti
gabriele
@2010 tak to si s tym porovnanim pestovania avokada, ananasu versus okra trochu prepiskol...na Slovensku sa da uplne v pohode dopestovat kvalitna okra...presne tak ako paprika...musi mat vela tepla a hlavne vlahy...preto som pisala, ze toto leto jej nepasovalo...bolo tu extremne teplo...a aj ked sa poliala chybala jej vzdusna vlhkost...na Slovensku ani neexistuje povodna odroda ibisteka jedleho...ja mam odrody turecke, macedonske a bosniansko-hercegovske
danja301
@gabriele ,slubila som ,ze nebudem reagovat na tvoje komenty ,ale ake su to odrody turecke ,macedonske,bosniansko-hercegovske? to su tri rozne ? z kazdej krajiny ina odroda s tymto nazvom? a ako je to mozne ,ze si tu macedonsku v tom mojom hrnci nespoznala?:) ked ju pestujes? a tu v macedonsku je len tato jedna v kazdej zahrade:):):) tak ake odrody/ mnozne cislo....? :):):) myslim ,ze je najvyssi cas tuto trapnu debatu ukoncit .......
2010
@gabriele ty si ma zaskocila, lebo u nas sa sadi az ked je minimalne 15 v noci a 30 cez den, a bezne je 40 + v suchej sezone. Okra dobre toleruje sucho narozdiel od inych zelenin. Preto som sa pytal ci mas slovensku odrodu na studenu klimu.
kucharik35
veľmi pekný recept, robievam, troška na iný spôsob
5*
okru nepestujem, tá diskusia ma zaujala, dakujem za priblíženie. dočítal som sa, že existuje viac druhov okry, má rôzne názvy a pestuje sa v tropickom a subtropickom pásme, v teplom miernom podnebí, dokonca v dažďových pralesoch v Nigérii na farmách, prakticky po celom svete.
 en.wikipedia.org/wiki/Okra...
gabriele
@2010 s pestovanim okry som zacala pred par rokmi...semienka som, okrem ineho, dostala aj od kolegov z Agronomickej fakulty v Zahrebe...maju tam databanku asi 20 odrod...niektorym odrodam sa u nas vylozene nedarilo (napr. tej fialovej)...tie otuzilejsie balkanske lepsie odolavaju miernej slovenskej nepriazni pocasia...inac pel okry nad 35°C straca na vitalite...kratkodobo to prekona, ked ma dostatok vzdusnej vhlkosti a vlahy...na Slovensku ma okra asi taky cas zberu ako polna paprika...po prvych nizsich teplotach ju oberiem a ususim...a na zaver...je to uzasne lieciva zelenina :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia