Musaka fotorecept

boise - fotkaboise, 9. októbra 2013
Musaka (fotorecept)
Foto: boise

Receptov na musaku je tu dosť. Mám zmiešané pocity, či je toto naozaj musaka ako má byť, a teda či to nazývať musakou, pretože Zobraziť celý popisReceptov na musaku je tu dosť. Mám zmiešané pocity, či je toto naozaj musaka ako má byť, a teda či to nazývať musakou, pretože na každej dovolenke chutí inak...Ale vyskúšame. Ak sa tu nájde "musakológ" a povie že to v žiadnom prípade musaka nie je, skúsim premenovať na niečo ako: krumple, mäso, baklažán... :)

45 minút
na 200 °C

Suroviny

600 - 700 g
2 ks (alebo cuketa)
1 plechovka
10 ks
5 strúčikov
200 - 250 g (iný podobný syr)
2 ks
3 ks
Bešamel:
60 g
3 PL
500 ml
1 štipka
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode.

    Musaka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dve nakrájané cibule a 4 cesnaky nakrájame na drobno a opražíme na oleji. Pridáme mletú červenú papriku, korenie 4roch farieb, saturejku a premiešame.

    Musaka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme mleté mäso a necháme chvíľu podusiť.

    Musaka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K mäsu pridáme paradajky z konzervy, soľ a pretlačíme jeden strúčik cesnaku.

    Musaka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podusíme do mäkka. Ak treba, dochutíme ešte soľou a saturejkou.

    Musaka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Baklažán alebo cuketu (ako na potvoru dnes baklažán nemali, takže u nás cuketa) nakrájame na kolieska a na sucho opražíme na panvici. Tento krok som raz vynechala a potom bol baklažán tvrdý, takže radšej to vždy takto opečiem.

    Musaka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravíme si bešamel. Rozpustíme 60g masla, pridáme 3 lyžice hladkej múky a dobre premiešame metličkou. Vlievame studené mlieko a ďalej miešame. Pridáme štipku mletého muškátového oriešku a pol lyžičky mletej škorice. Za stáleho miešania privedieme do varu a necháme pár minút minút prevrieť - stále miešame.

    Musaka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zapekaciu misu vymastíme olivovým olejom. Na dno dáme zemiaky (už očistené od šupky :) ). Ja ich pretláčam cez ten zázrak na foto, neviem ako sa tomu odborne nadáva. Ak chcete, môžte ich aj pokrájať na kolieska, ale toto je rýchlejšie. Zemiaky posolíme.

    Musaka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na ne uložíme polovicu cukiet.

    Musaka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zalejeme mäsovou zmesou.

    Musaka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Poukladáme druhú polovicu cukiet a 3 nakrájané paradajky.

    Musaka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Zalejeme bešamelom.

    Musaka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Zasypeme na veľkých slzičkách postrúhaným fetoidným syrom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na cca 45 minút.

    Musaka (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Vyberieme keď syr začne hnednúť.

    Musaka (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Necháme trošku vychladnúť a potom už len krájame, jeme a krochkáme blahom. Ospravedlňujem sa za fotky, musaka nie je veľmi fotogenická :)

    Musaka (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

alex37
vyzerá výborne, no a tých druhov musaky je neskutočne veľa od Tureckej, po Grécku až Bulharskú každá je iná, takže tá tvoja je tiež iná, ale určite chutná :-)
mariamka
to vyzera nesmierne chutne a vydatne, ukladam a ked musaka, tak musim vyskusat :)
eviana
@boise , robievam podobne, len spodnú vrstvu dávam namiesto uvarených zemiakov, osmažené plátky zemiakov... Krásne sa Ti podarila, súhlasím s @alex37 , koľko krajov, toľko musák, takže hrdo toto meno môže niesť :)
@mariamka , ak si ešte neskúšala, tak toto jednoducho musíš, je to naozaj vynikajúce jedlo, aj pre tých našich mäsožravcov :)
salinka
Ja ju robievam tiež podobne, ale bez uhoriek a zemiaky krájam na kolieska. Je výborná, robíš mi chúťky. V Grécku si ju nikdy nenechám ujsť:-)
1x kago
margaretka28
no náhodou, na tom úvodnom obrázku sa tvári dosť fotogenicky :-) mňa si namaškrtila, cuketuešte mám a ostatné tiež tak asi urobím :-)
afataga
ja si myslim, ze na musaku je asi tolko rcp ako u nas na kapustnicu :-), neviem, ktora je prava, ktora lava a ktora stredna, ale toto tvoje jedlo sa na nu dost podoba :-), ja robim trochu inak, ak chces kukni:  varecha.pravda.sk/recepty/zapecene-maso-baklazan-a-zemiak...
zemiaky ani baklazan nevarim ani neopekam z prozaickeho dovodu - nechce sa mi :-) a vzdy je vsetko makke, niekedy zalievam ako mam v rpc a niekedy besamelom
boise
@afataga to sa mi páči, menej pracné, to určite vyskúšam :) ďakujem!
garanco
Aj keď som práve po obede, dostala som na ňu chuť:-)) !
Výborne si popísala pracovný postup, aj fotky mi pripadajú "dosť veľmi fotogenické"
Recept si ukladám, príležitostne urobím.
irenaw
jedno z jedál "keď musíš, tak musíš". kľudne aj Marušku k mesiačikom pošlem po baklažán. akurát nedávam zemiaky, možno ani nepripravujem musaku? ;-)))
janger
Juj, veru by som si tuto dobrotku dala :-). Budem musiet spravit...
beatacsontosova
môžem len odporučiť, robila som ju predvčerom, nejako som neodhadla množstvo, tak som mala 2 dni na obed a drahý 2x na večeru, no zalizovali sme sa, mala som baklažán, ten som ale neopekala, nechala som len tak a pekne je mäkkučký :-)
buba29
tak som to konečne uvarila a odporúčam,fantastické jedlo.
havino
@Boise vdaka za recept, @kukulienka , vdaka za pripomenutie, prišla by som o nový recept spestrenia nášho jedálnička. Išla som do neho s rizikom, nakoľko manžel cukety a baklažán nemusí. Cukety, ktoré sme spolu sadili a iba on ich poctivo zalieva, má radosť z úrody a jesť ich nemá kto. Ked zjedol a povedal, že výbornéé, odľahlo mi a pri utieraní riadov som sa len výtečne v duchu pousmiala, že chvala bohu zas o jeden recep na leto viac. Chuť super, schválne som si na prvý krát vybrala recept so zemiakmi, nech to berie, akoby prílohu, na budúce aj baklažán bude, dala som len cukety, jasné, že opečené na kvakách oleja. Pre mňa chuť leta, akoby @altyn povedal. Musaka ozaj nie je fotogenická, ale jej chuť geniálna. vdaka






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia