Foto: boise
Receptov na musaku je tu dosť. Mám zmiešané pocity, či je toto naozaj musaka ako má byť, a teda či to nazývať musakou, pretože Zobraziť celý popisReceptov na musaku je tu dosť. Mám zmiešané pocity, či je toto naozaj musaka ako má byť, a teda či to nazývať musakou, pretože na každej dovolenke chutí inak...Ale vyskúšame. Ak sa tu nájde "musakológ" a povie že to v žiadnom prípade musaka nie je, skúsim premenovať na niečo ako: krumple, mäso, baklažán... :)
na 200 °C
Suroviny
600 - 700 g |
|
2 ks (alebo cuketa) |
|
1 plechovka |
|
10 ks |
|
5 strúčikov |
|
200 - 250 g (iný podobný syr) |
|
2 ks |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3 ks |
|
Bešamel: | |
60 g |
|
3 PL |
|
500 ml |
|
1 štipka |
|
1/2 ČL |
|
Postup
-
1
Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode.
-
2
Dve nakrájané cibule a 4 cesnaky nakrájame na drobno a opražíme na oleji. Pridáme mletú červenú papriku, korenie 4roch farieb, saturejku a premiešame.
-
3
Pridáme mleté mäso a necháme chvíľu podusiť.
-
4
K mäsu pridáme paradajky z konzervy, soľ a pretlačíme jeden strúčik cesnaku.
-
5
Podusíme do mäkka. Ak treba, dochutíme ešte soľou a saturejkou.
-
6
Baklažán alebo cuketu (ako na potvoru dnes baklažán nemali, takže u nás cuketa) nakrájame na kolieska a na sucho opražíme na panvici. Tento krok som raz vynechala a potom bol baklažán tvrdý, takže radšej to vždy takto opečiem.
-
7
Pripravíme si bešamel. Rozpustíme 60g masla, pridáme 3 lyžice hladkej múky a dobre premiešame metličkou. Vlievame studené mlieko a ďalej miešame. Pridáme štipku mletého muškátového oriešku a pol lyžičky mletej škorice. Za stáleho miešania privedieme do varu a necháme pár minút minút prevrieť - stále miešame.
-
8
Zapekaciu misu vymastíme olivovým olejom. Na dno dáme zemiaky (už očistené od šupky :) ). Ja ich pretláčam cez ten zázrak na foto, neviem ako sa tomu odborne nadáva. Ak chcete, môžte ich aj pokrájať na kolieska, ale toto je rýchlejšie. Zemiaky posolíme.
-
9
Na ne uložíme polovicu cukiet.
-
10
Zalejeme mäsovou zmesou.
-
11
Poukladáme druhú polovicu cukiet a 3 nakrájané paradajky.
-
12
Zalejeme bešamelom.
-
13
Zasypeme na veľkých slzičkách postrúhaným fetoidným syrom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na cca 45 minút.
-
14
Vyberieme keď syr začne hnednúť.
-
15
Necháme trošku vychladnúť a potom už len krájame, jeme a krochkáme blahom. Ospravedlňujem sa za fotky, musaka nie je veľmi fotogenická :)
@mariamka , ak si ešte neskúšala, tak toto jednoducho musíš, je to naozaj vynikajúce jedlo, aj pre tých našich mäsožravcov :)
zemiaky ani baklazan nevarim ani neopekam z prozaickeho dovodu - nechce sa mi :-) a vzdy je vsetko makke, niekedy zalievam ako mam v rpc a niekedy besamelom
Výborne si popísala pracovný postup, aj fotky mi pripadajú "dosť veľmi fotogenické"
Recept si ukladám, príležitostne urobím.