Musaka - zapekané zemiaky s mletým mäskom (fotorecept)
Autor receptu: danja301
Neodmysliteľnou súčasťou balkánskej kuchyne je musaka, či už grécka, turecká, alebo
macedónska, ktorú ponúkam ja.
Je jednoduchá, nenáročná a neskutočne chutná......
Postup
- Na drobno si pokrájame cibuľku, papriku, mrkvu, pridáme okru.
Zmes polejeme olejom a na miernom ohni pražíme....
- Keď je zeleninová zmes opražená, pridáme na jemno pomleté hovädzie mäsko.
Ak je mäsko mäkké,ochutíme soľo, čiernym mletým korením a štipkou červenej papriky.
Odstavíme.
- Medzitým sme si olúpali zemiaky a nakrájali na kolieska.
Zmes vrstvíme do pekáča, vrstva zemiakov, mäsko so zeleninou, vrstva zemiakov.
- Zalejeme vodou tak, aby bola celá zmes pokrytá vrstvou teplej prevarenej vody.
Rúru sme si medzitým vyhriali na 200 st. Celzia.
Pekáč prikryjeme alobalom a pomaličky pečieme, kým sa nám voda neparí, zhruba hodinku. Kontrolujeme.
Keď sú zemiaky mäkké, alobal odkryjeme a necháme pobudnúť v rúre, kým nám nechytia takúto nádhernú farbu.
- Pripravíme si ovčí syr, domáci chlebík a zaželáme "Dobrú chuť!"