Musaka (fotorecept)

Musaka (fotorecept)
enerrgizerEnerrgizer, recept pridal: 30. októbra 2010 21:27Ďalšie jeho recepty

Podľa Wikipédie je to ...tradičné zapekané jedlo Balkánu a Blízkeho Východu. Najznámejšia varianta je musaka grécka, ktorá sa skladá z vrstiev mletého mäsa poduseného s cibuľou a cesnakom, baklažánu, rajčín a bešamelovej omáčky. Niekedy sa zapeká aj s plátkami zemiakov. Varianty jedla sa v rôznych oblastiach líšia... a toto je tá moja...

Suroviny

5-6
porcií
90
minút
príprava
30
minút
na 200 °C

Postup prípravy receptu

1

...baklažán nakrájame na polcentimetrové kolieska, dobre ho posolíme a necháme 30 minút, aby sa nám vypotil a nebol horký...
Musaka (fotorecept) - obrázok 1

2

...cibuľu a cesnak nakrájame, tentokrát nie ledabolo, ale na drobno. Vo woku ich spolu orestujeme na olivoli, pridáme korenie čubrica, môžeme ho nahradiť mletým čiernym a bielym korením, sladkou a štipľavou mletou paprikou a saturejkou. Pridáme hovädzie mleté mäso a soľ (mleté mäso môže byť aj jahňacie, bravčové, baranie...) a dusíme. Potom pridáme olúpané, na kocky nakrájané 3 paradajky. Dusíme pokiaľ nie je mäso mäkké ...
Musaka (fotorecept) - obrázok 2

3

...vypotený baklažán opláchneme pod vodou a osušíme. Na panvici ho potom na sucho opečieme, opečený je chutnejší. Môžeme opekať aj na olivoli, ale opatrne, aby sa veľmi nenapil olejom...je ako špongia, koľko dostane toľko vypije...
Musaka (fotorecept) - obrázok 3

4

...do pekáča, alebo zapekacej misky na spodok poukladáme opečený baklažán, na baklažán dáme mäso, ktoré zakryjeme ďalšou vrstvou baklažánu a kolieskami paradajok...
Musaka (fotorecept) - obrázok 4

5

...z masla, múky a mlieka spravíme bešamel, ktorý ochutíme mletou škoricou a muškátovým orieškom. Bešamelom zalejeme baklažány s mäsom a na vrch nastrúhame balkánsky syr. Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C asi na 30 minút, alebo pokiaľ sa bešamel a syr nezapečie...
Musaka (fotorecept) - obrázok 5

6

...podávame s paradajkovo cibuľovým šalátom s bazalkou a mozzarellou, ochuteným olivovým olejom a čerstvo mletým čiernym korením...dobrú chuť
Musaka (fotorecept) - obrázok 6



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 30. októbra 2010 o 22:33
    Výdych, zavrieť ústa.... Krásna prezentácia.
    Inak ja baklažán nikdy vopred nesolím, a nikdy ho nemám horký. Pečiem ho už pol roka každý týždeň pravidelne, momentálne na ňom dosť fičím :-)


  • enerrgizer, 30. októbra 2010 o 22:38
    vidíš, to je zaujímavá informácia...nikdy som neskúsil nesoliť, lebo som sa bál, že bude horký...takže nabudúce bez solenia :-)


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 30. októbra 2010 o 22:41
    Konkrétne toto jedlo robím naozaj často, recept posúvam po rodine, veľmi chutí aj mojej mamine: » varecha.pravda.sk/recepty/grecka-pecena-zelenina-briam/70...


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 30. októbra 2010 o 22:42
    Ale tvoju musaku musím čo najskôr vyskúšať... Aké hovädzie si použil?


  • enerrgizer, 30. októbra 2010 o 22:49
    mleté :-) a dosť nahrubo...ale konkrétne ti nepoviem, neodolal som a kúpil som v Maďarsku, lebo bolo krásne...a kedže maďarsky neviem...


  • enerrgizer, 30. októbra 2010 o 22:50
    Darált marhahús :-)


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 30. októbra 2010 o 22:50
    oné, Ronyho sa spýtame :-)))))


  • enerrgizer, 30. októbra 2010 o 22:57
    translate google mi napísal darált marhahús / mleté hovädzie mäso :-) takže môžeš použiť akékoľvek pekné... :-)


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 30. októbra 2010 o 23:00
    Práve sa dusím smiechom, tiež som si našla to isté :-DDD


  • babi, 31. októbra 2010 o 00:18
    tak toto jedlo patrí k mojim oblúbeným, lebo baklažan môžem vo všetkých podobách. Prekvapila ma tam však tá škorica, to som ešte do musaky nedala, ani som o takom niečom nepočula. Ale možno vyskúšam


  • frezia68, 31. októbra 2010 o 07:12
    Namlela som si do zásoby bravčové,snáď bude dobré aj z neho?


  • marianne69, 31. októbra 2010 o 08:52
    Ejjjj,toto jedlo je patri mezdi moje Top.Tiez som baklazan solievala,aby sa vypotil:-)))ale pocuvala som nejaku relaciu o vareni a tam kuchar,rozpraval,ze nevie preco to ludia robia,ze to nema vplyv na kvalitu pripravovaneho jedla.Tak som vyskusala nesolit a naozaj nic zleho sa nestalo.


  • tatranka, 31. októbra 2010 o 09:08
    Baklažán máme veľmi radi a do musaky je to neoddeliteľná súčasť.Pekná prezentácia receptu.To ale u teba nie je nič nové.Vždy to všetko vyzerá ohromne.


  • enerrgizer, 31. októbra 2010 o 09:16
    ďakujem @babi škoricu som dal do bešamelu, polovicu malej kávovej lyžičky, rád ju dávam k mäsu a výborná je v kombinácii s chilli...kľudne ju daj :-) @frezia68 myslím, že bude výborná aj z bravčového, v originálnom recepte (ak taký vôbec existuje) sa dávajú tri druhy mletého mäsa...


  • michsamant, 31. októbra 2010 o 09:30
    Na tento recept sa uz dlho chystam. Bohuzial nemam masovy mlyncek a pomlete masko mi tu predaju len take aj s kostickami. Asi vyskusam, ked pojdeme na Slovensko. Ukladam si. Pobavila som sa na rozhovore vyssie :DD


  • dorisa, 31. októbra 2010 o 09:30
    Receptík vyzerá krásne, chutne, určite vyskúšam, baklažán veľmi nemusím, ale to asi preto, že som nikdy z neho takúto špecialitku nevarila, naozaj vyskúšam, recept si ukladám, dakujem.


  • nikina1510, 31. októbra 2010 o 10:24
    jednoznačne vyskúšam keď na mňa príde rad v kuchyni :D


  • janger, 31. októbra 2010 o 11:10
    Musaka! Vyborne! Ukladam do KK. Ked robim, tak si pomaham besamelom 'zo sacku', hanba, co? ;-))) Ta skorica je v mnohych greckych jedlach... Ked sme boli na dovolenke v Grecku, tak to vsade krasne rozvoniavalo...


  • sjuz, 31. októbra 2010 o 15:05
    bože - TAKÚ chuť som dostala na ňu:)!!! perfektný recept, energizer:)
    tiež kupujem marha hus v HU..:)), majú veľmi pekné:), aj puyka, aj sertés:)


  • evanaaa, 31. októbra 2010 o 15:13
    Musaku som jedla raz udcéry, aspoň myslím, že to bolo niečo také,lebo ak, tak nebola pravá, boli tam, neviem prečo , zemiaky a to už nie je ono. Musím jej povedať. A čo sa týka solenia baklažánu, ja som ho aj vyprážala - tenké plátky, ale nikdy nedávala vypotiť a utrieť, kým to nedávali v TV , ale ako vidím, nie je to treba - zbytočný úkon naviac.


  • torticka, 31. októbra 2010 o 16:52
    Ja som ešte baklažán nejedla. Musím ho skúsiť.


  • babav, 31. októbra 2010 o 19:31
    Energizer zase si sa prekonal chutou aj prezentaciou receptu!
    Iste je to pochutka.Poznam iba vegetariansku verziu tohto jedla ,
    tiez velmi chutne;-)


  • enerrgizer, 31. októbra 2010 o 21:13
    ďakujem...som rád, že som vám narobil chúťky :-)...my už nemáme, ale bola výborná, dostal som aj pochvalu od syna, že "výýýborné"....



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Cuvée ringloty 2014
Ringlota určite nie je kráľovnou našich sadov, je to však šťavnaté a chutné ovocie.

Omáčky zo severu aj juhu Európy
Omáčkový seriál pokračuje: Nechajte sa inšpirovať omáčkami, ktoré sú typické pre rôzne národné kuchyne Európy.

Varecha 36/2014: Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 36/2014: Mäsový trojboj Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.


TOPlist