Musaka (fotorecept)

Musaka (fotorecept)
enerrgizerEnerrgizer, recept pridal: 30. októbra 2010 21:27Ďalšie jeho recepty

Podľa Wikipédie je to ...tradičné zapekané jedlo Balkánu a Blízkeho Východu. Najznámejšia varianta je musaka grécka, ktorá sa skladá z vrstiev mletého mäsa poduseného s cibuľou a cesnakom, baklažánu, rajčín a bešamelovej omáčky. Niekedy sa zapeká aj s plátkami zemiakov. Varianty jedla sa v rôznych oblastiach líšia... a toto je tá moja...

Suroviny

5-6
porcií
90
minút
príprava
30
minút
na 200 °C

Postup prípravy receptu

1

...baklažán nakrájame na polcentimetrové kolieska, dobre ho posolíme a necháme 30 minút, aby sa nám vypotil a nebol horký...
Musaka (fotorecept) - obrázok 1

2

...cibuľu a cesnak nakrájame, tentokrát nie ledabolo, ale na drobno. Vo woku ich spolu orestujeme na olivoli, pridáme korenie čubrica, môžeme ho nahradiť mletým čiernym a bielym korením, sladkou a štipľavou mletou paprikou a saturejkou. Pridáme hovädzie mleté mäso a soľ (mleté mäso môže byť aj jahňacie, bravčové, baranie...) a dusíme. Potom pridáme olúpané, na kocky nakrájané 3 paradajky. Dusíme pokiaľ nie je mäso mäkké ...
Musaka (fotorecept) - obrázok 2

3

...vypotený baklažán opláchneme pod vodou a osušíme. Na panvici ho potom na sucho opečieme, opečený je chutnejší. Môžeme opekať aj na olivoli, ale opatrne, aby sa veľmi nenapil olejom...je ako špongia, koľko dostane toľko vypije...
Musaka (fotorecept) - obrázok 3

4

...do pekáča, alebo zapekacej misky na spodok poukladáme opečený baklažán, na baklažán dáme mäso, ktoré zakryjeme ďalšou vrstvou baklažánu a kolieskami paradajok...
Musaka (fotorecept) - obrázok 4

5

...z masla, múky a mlieka spravíme bešamel, ktorý ochutíme mletou škoricou a muškátovým orieškom. Bešamelom zalejeme baklažány s mäsom a na vrch nastrúhame balkánsky syr. Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C asi na 30 minút, alebo pokiaľ sa bešamel a syr nezapečie...
Musaka (fotorecept) - obrázok 5

6

...podávame s paradajkovo cibuľovým šalátom s bazalkou a mozzarellou, ochuteným olivovým olejom a čerstvo mletým čiernym korením...dobrú chuť
Musaka (fotorecept) - obrázok 6



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 30. októbra 2010 o 22:33
    Výdych, zavrieť ústa.... Krásna prezentácia.
    Inak ja baklažán nikdy vopred nesolím, a nikdy ho nemám horký. Pečiem ho už pol roka každý týždeň pravidelne, momentálne na ňom dosť fičím :-)


  • enerrgizer, 30. októbra 2010 o 22:38
    vidíš, to je zaujímavá informácia...nikdy som neskúsil nesoliť, lebo som sa bál, že bude horký...takže nabudúce bez solenia :-)


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 30. októbra 2010 o 22:41
    Konkrétne toto jedlo robím naozaj často, recept posúvam po rodine, veľmi chutí aj mojej mamine: » varecha.pravda.sk/recepty/grecka-pecena-zelenina-briam/70...


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 30. októbra 2010 o 22:42
    Ale tvoju musaku musím čo najskôr vyskúšať... Aké hovädzie si použil?


  • enerrgizer, 30. októbra 2010 o 22:49
    mleté :-) a dosť nahrubo...ale konkrétne ti nepoviem, neodolal som a kúpil som v Maďarsku, lebo bolo krásne...a kedže maďarsky neviem...


  • enerrgizer, 30. októbra 2010 o 22:50
    Darált marhahús :-)


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 30. októbra 2010 o 22:50
    oné, Ronyho sa spýtame :-)))))


  • enerrgizer, 30. októbra 2010 o 22:57
    translate google mi napísal darált marhahús / mleté hovädzie mäso :-) takže môžeš použiť akékoľvek pekné... :-)


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 30. októbra 2010 o 23:00
    Práve sa dusím smiechom, tiež som si našla to isté :-DDD


  • babi, 31. októbra 2010 o 00:18
    tak toto jedlo patrí k mojim oblúbeným, lebo baklažan môžem vo všetkých podobách. Prekvapila ma tam však tá škorica, to som ešte do musaky nedala, ani som o takom niečom nepočula. Ale možno vyskúšam


  • frezia68, 31. októbra 2010 o 07:12
    Namlela som si do zásoby bravčové,snáď bude dobré aj z neho?


  • marianne69, 31. októbra 2010 o 08:52
    Ejjjj,toto jedlo je patri mezdi moje Top.Tiez som baklazan solievala,aby sa vypotil:-)))ale pocuvala som nejaku relaciu o vareni a tam kuchar,rozpraval,ze nevie preco to ludia robia,ze to nema vplyv na kvalitu pripravovaneho jedla.Tak som vyskusala nesolit a naozaj nic zleho sa nestalo.


  • tatranka, 31. októbra 2010 o 09:08
    Baklažán máme veľmi radi a do musaky je to neoddeliteľná súčasť.Pekná prezentácia receptu.To ale u teba nie je nič nové.Vždy to všetko vyzerá ohromne.


  • enerrgizer, 31. októbra 2010 o 09:16
    ďakujem @babi škoricu som dal do bešamelu, polovicu malej kávovej lyžičky, rád ju dávam k mäsu a výborná je v kombinácii s chilli...kľudne ju daj :-) @frezia68 myslím, že bude výborná aj z bravčového, v originálnom recepte (ak taký vôbec existuje) sa dávajú tri druhy mletého mäsa...


  • michsamant, 31. októbra 2010 o 09:30
    Na tento recept sa uz dlho chystam. Bohuzial nemam masovy mlyncek a pomlete masko mi tu predaju len take aj s kostickami. Asi vyskusam, ked pojdeme na Slovensko. Ukladam si. Pobavila som sa na rozhovore vyssie :DD


  • dorisa, 31. októbra 2010 o 09:30
    Receptík vyzerá krásne, chutne, určite vyskúšam, baklažán veľmi nemusím, ale to asi preto, že som nikdy z neho takúto špecialitku nevarila, naozaj vyskúšam, recept si ukladám, dakujem.


  • nikina1510, 31. októbra 2010 o 10:24
    jednoznačne vyskúšam keď na mňa príde rad v kuchyni :D


  • janger, 31. októbra 2010 o 11:10
    Musaka! Vyborne! Ukladam do KK. Ked robim, tak si pomaham besamelom 'zo sacku', hanba, co? ;-))) Ta skorica je v mnohych greckych jedlach... Ked sme boli na dovolenke v Grecku, tak to vsade krasne rozvoniavalo...


  • sjuz, 31. októbra 2010 o 15:05
    bože - TAKÚ chuť som dostala na ňu:)!!! perfektný recept, energizer:)
    tiež kupujem marha hus v HU..:)), majú veľmi pekné:), aj puyka, aj sertés:)


  • evanaaa, 31. októbra 2010 o 15:13
    Musaku som jedla raz udcéry, aspoň myslím, že to bolo niečo také,lebo ak, tak nebola pravá, boli tam, neviem prečo , zemiaky a to už nie je ono. Musím jej povedať. A čo sa týka solenia baklažánu, ja som ho aj vyprážala - tenké plátky, ale nikdy nedávala vypotiť a utrieť, kým to nedávali v TV , ale ako vidím, nie je to treba - zbytočný úkon naviac.


  • torticka, 31. októbra 2010 o 16:52
    Ja som ešte baklažán nejedla. Musím ho skúsiť.


  • babav, 31. októbra 2010 o 19:31
    Energizer zase si sa prekonal chutou aj prezentaciou receptu!
    Iste je to pochutka.Poznam iba vegetariansku verziu tohto jedla ,
    tiez velmi chutne;-)


  • enerrgizer, 31. októbra 2010 o 21:13
    ďakujem...som rád, že som vám narobil chúťky :-)...my už nemáme, ale bola výborná, dostal som aj pochvalu od syna, že "výýýborné"....


  • elef, 8. októbra 2014 o 22:39
    pred polhodinkou dovarene,mnaaam dobrota,ta skorica v mäsku nema chybu ,5* bez debaty:)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Kopaničiarska karmina
Karmina s karom nemá nič spoločné. Na kopaniciach je karmina zabíjačkovou hostinou.

Tlučková vám dá posledný diktát. Na konci vás čaká prekvapenie
- Inzercia -
Naposledy v tomto roku sa môžete vrátiť do virtuálnej triedy, ktorej vládne Zuzana Tlučková. Prísna pedagogička aj v posledných predvianočných dňoch rozčúlená opravuje diktáty.

Čo sme jedli pre 25 rokmi
Pred nedávnom sme si pripomenuli 25. výročie Nežnej revolúcie. Tá priviala zmenu nielen do politiky, ale do každého aspektu nášho života, gastronómiu nevynímajúc.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 52/2014: Silvestrovské menu Silvestrovské menu
Časopis Varecha v sobotu 27. decembra v denníku Pravda.


TOPlist