Musaka (fotorecept)

Autor receptu: enerrgizer

Podľa Wikipédie je to ...tradičné zapekané jedlo Balkánu a Blízkeho Východu. Najznámejšia varianta je musaka grécka, ktorá sa skladá z vrstiev mletého mäsa poduseného s cibuľou a cesnakom, baklažánu, rajčín a bešamelovej omáčky. Niekedy sa zapeká aj s plátkami zemiakov. Varianty jedla sa v rôznych oblastiach líšia... a toto je tá moja...

5-6
porcií
90 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. ...baklažán nakrájame na polcentimetrové kolieska, dobre ho posolíme a necháme 30 minút, aby sa nám vypotil a nebol horký...
  2. ...cibuľu a cesnak nakrájame, tentokrát nie ledabolo, ale na drobno. Vo woku ich spolu orestujeme na olivoli, pridáme korenie čubrica, môžeme ho nahradiť mletým čiernym a bielym korením, sladkou a štipľavou mletou paprikou a saturejkou. Pridáme hovädzie mleté mäso a soľ (mleté mäso môže byť aj jahňacie, bravčové, baranie...) a dusíme. Potom pridáme olúpané, na kocky nakrájané 3 paradajky. Dusíme pokiaľ nie je mäso mäkké ...
  3. ...vypotený baklažán opláchneme pod vodou a osušíme. Na panvici ho potom na sucho opečieme, opečený je chutnejší. Môžeme opekať aj na olivoli, ale opatrne, aby sa veľmi nenapil olejom...je ako špongia, koľko dostane toľko vypije...
  4. ...do pekáča, alebo zapekacej misky na spodok poukladáme opečený baklažán, na baklažán dáme mäso, ktoré zakryjeme ďalšou vrstvou baklažánu a kolieskami paradajok...
  5. ...z masla, múky a mlieka spravíme bešamel, ktorý ochutíme mletou škoricou a muškátovým orieškom. Bešamelom zalejeme baklažány s mäsom a na vrch nastrúhame balkánsky syr. Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C asi na 30 minút, alebo pokiaľ sa bešamel a syr nezapečie...
  6. ...podávame s paradajkovo cibuľovým šalátom s bazalkou a mozzarellou, ochuteným olivovým olejom a čerstvo mletým čiernym korením...dobrú chuť