Mrkvový koláč
Mrkvový koláč

Mrkvový koláč s citrónovou polevou

lemonova - fotkalemonova, 18. februára 2024
Mrkvový koláč s citrónovou polevou
Foto: lemonova

Po dlhom pátraní som natrafila na recept, ktorý sa mi najviac páči. Aj chuťou, aj prípravou, ktorá je, ako inak, veľmi rýchla a jednoduchá. Zobraziť celý popisPo dlhom pátraní som natrafila na recept, ktorý sa mi najviac páči. Aj chuťou, aj prípravou, ktorá je, ako inak, veľmi rýchla a jednoduchá. Tak vyskúšajte :-)

30 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

190 g najemno nastrúhaná
100 g mleté (alebo mandle)
100 g
štipka
1/2 bal.
3 ks
60 ml
120 g
podľa chuti
podľa chuti
za hrsť (nasekané)
Na citrónovú polevu:
2 PL
1 PL horúca
1 KL
150 g




Postup

  1. 1

    Najprv vyšľahajte celé vajíčka s kryštálovým cukrom do peny. Po malých dávkach zašľahajte olej. Šľahajte radšej dlhšie ako kratšie, aby ste získali nadýchanú penu. Zašľahajte tiež nastrúhanú citrónovú kôru podľa vašej chuti (ja dávam asi z polovice citróna).

  2. 2

    Do peny pridajte nastrúhanú mrkvu, dôkladne ale opatrne spojte. Napokon do zmesi preosejte suché ingrediencie (mleté orechy, múka, prášok do pečiva, soľ, škorica) a opäť veľmi jemne spojte. Ak bude cesto príliš tekuté (závisí od mrkvy), môžete pridať ešte trochu mletých orechov (resp. mandlí). Ak máte radi v koláčiku sekané orechy, môžete ich tiež pridať.

  3. 3

    Cesto vylejte do vymastenej a krupicou (prípadne múkou) vysypanej tortovej formy. Ja som použila väčšiu, môžete však použiť aj klasickú strednú, len treba dobre nechať koláčik prepiecť. Pečte pri teplote 170 °C. Ja som sa na korpus pozrela asi po 25 minútach a nechala ho ešte krátko dopiecť odspodu. Čas pečenia závisí aj od použitej formy. Čím je koláčik hrubší, tým ho samozrejme potrebuje viac.

  4. 4

    Po vytiahnutí z rúry ho nechajte vychladnúť na izbovú teplotu prikrytý utierkou. Potom si z uvedených ingrediencií pripravte polevu. Ja osobne mám radšej, ak je viac tekutá - podľa potreby môžete pridať cukor (alebo naopak šťavu). Po vyliatí polevy na korpus ju už len stačí nechať vyschnúť a môžete servírovať :-) Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

zolik
Cesto je chuťovo výborné. Použila som sladké malé karotky. Kombinácia s madľami je veľmi lahodná. Polevou som nerobila, dala som k tomu brusnicový džem. Ďakujem za recept a odporúčam ďalej.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia