Mrkvový koláč

Mrkvový koláč s citrónovou polevou

Autor receptu: lemonova

Po dlhom pátraní som natrafila na recept, ktorý sa mi najviac páči. Aj chuťou, aj prípravou, ktorá je, ako inak, veľmi rýchla a jednoduchá.* Tak vyskúšajte :-)

30 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv vyšľahajte celé vajíčka s kryštálovým cukrom do peny. Po malých dávkach zašľahajte olej. Šľahajte radšej dlhšie ako kratšie, aby ste získali nadýchanú penu. Zašľahajte tiež nastrúhanú citrónovú kôru podľa vašej chuti (ja dávam asi z polovice citróna).
  2. Do peny pridajte nastrúhanú mrkvu, dôkladne ale opatrne spojte. Napokon do zmesi preosejte suché ingrediencie (mleté orechy, múka, prášok do pečiva, soľ, škorica) a opäť veľmi jemne spojte. Ak bude cesto príliš tekuté (závisí od mrkvy), môžete pridať ešte trochu mletých orechov (resp. mandlí). Ak máte radi v koláčiku sekané orechy, môžete ich tiež pridať.
  3. Cesto vylejte do vymastenej a krupicou (prípadne múkou) vysypanej tortovej formy. Ja som použila väčšiu, môžete však použiť aj klasickú strednú, len treba dobre nechať koláčik prepiecť. Pečte pri teplote 170 °C. Ja som sa na korpus pozrela asi po 25 minútach a nechala ho ešte krátko dopiecť odspodu. Čas pečenia závisí aj od použitej formy. Čím je koláčik hrubší, tým ho samozrejme potrebuje viac.
  4. Po vytiahnutí z rúry ho nechajte vychladnúť na izbovú teplotu prikrytý utierkou. Potom si z uvedených ingrediencií pripravte polevu. Ja osobne mám radšej, ak je viac tekutá - podľa potreby môžete pridať cukor (alebo naopak šťavu). Po vyliatí polevy na korpus ju už len stačí nechať vyschnúť a môžete servírovať :-) Dobrú chuť!