Morčacie guľky
Morčacie guľky v paradajkovej omáčke
Autor receptu: helena10
Veľmi chutný náš dnešný obed.
Postup
- Zmiešam spolu všetky ingrediencie na morčacie guľky – mleté morčacie mäso, vajce, na drobno narezaný cesnak, narezanú zelenú vňať cibuľky. Množstvo soli, korenín, zeleniny dávam podľa vlastnej chuti. Ryžu pridávam umytú, osušenú ale nevarenú. Trochu zahusťujem iba strúhankou.
- Zo zmesi vytvarujem stredne veľké guľky. Poukladám ich na tanier, ktorý som posypala trochou strúhanky. Odložím do chladničky.
- Na omáčku si spravím najprv zápražku z oleja a múky. Pridám do nej hustý paradajkový pretlak a trochu ho opražím. Zalejem studenou vodou asi 1,5 l a za stáleho miešania prevarím.
- Nechám variť na miernom ohni a vkladám morčacie guľky a malý kúsok zelenej pariky. Pridávam soľ, bobkový list, čierne korenia, nové korenie, škoricový cukor a varím cca 20-25 minút. Občas opatrne premiešam.
- Detskú krupicu vymiešam vo vode a prilievam do omáčky na zahustenie. Tiež trochu osladím cukrom – ako máme radi. Varím, kým nie sú guľky uvarené. Ochutnám, dochutím ešte podľa potreby a nakoniec zjemním lyžicou masla.
- Dnes bola príloha podľa želania - varené zemiaky, parená knedľa.