Moje plnené kura fotorecept

jerica - fotkajerica, 5. marca 2010
Moje plnené kura (fotorecept)
Foto: jerica

Plnené kura robím podľa seba,tak mi vyhovuje,je to ako malé prasiatko.

8
porcií
20 minút
príprava
180 minút
na 160-180 °C

Suroviny

1 ks
5 ks
2 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Kura podľa možnosti mávam domáce , je chutnejšie , také dva a pol kilové a viac. Pozdĺž celého chrbta kuraťa , rozrežem , roztiahnem , prsnú kosť nevyberám, položím na plech , v strede mierne vopchám pod kožu polievkovu lyžicu tak , aby som kožu neroztrhla , zoberiem tenký nožík na vykosťovanie ,opatrne vyrežem prsia,ale tak, aby tam zo spodu trochu z tých pŕs ostalo,vybraté prsia si nechám na čínu,alebo na rezníky,pozor snažím sa neporušiť kožu.Kura osolím podľa chuti.

    Moje plnené kura (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plnka: na drobno pokrájam 15-20 cm pôrku , opražím do bleda na másle (rajo)iné nevoní ,pokiaľ sa chladí pôrok ,pokrájam na malé kocky rohlíky ,namočím do vody (málo vody ) vyžmýkam , (nenamáčať do mlieka! )osolím, okorením,pridám pečienku(škriabem),vajíčko , petržlenovú vňať,vychladnutý pôrok, premiešam , ochutnám či tam niečo netreba pridať.

  3. 3

    Plnku vkladám polievkovou lyžicou pod kožu , pod pazuchu krídiel,do stredu , a aj pod kožu stehna.Keď je kura naplnené , vložím pod kožu na plnku plát másla , na obidve strany.Na kura dám tiež máslo (plátky) ,keď mám domácu slaninku tak tiež dám na kura,ale len domácu , inú nie, z obchodu nemá tú pravú vôňu. Podlejem 2dcl vody .

    Moje plnené kura (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plech s kuraťom dám do vyhriatej trúby , (250°;)nechám piecť odokryté cc.10 minút,potom kuriatko zakryjem , polievam šťavou z výpeku a nechám piecť prikryté. Pečiem pomaly pri 160-180°C počas pečenia kura polievam,tesne pred dopečením vložím ku kuraťu zemiaky nakrájané pzdĺž,na koniec potriem kura medom , keď nemám med , potriem smotanou na šľahanie, nechám na pár minút dopiecť na chrumkavo.Dôležité : nenechať kura vysušiť , piecť pomaly.

    Moje plnené kura (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    príloha ku kuraťu , nové zemiačky , zemiakové pyré , jarný hlávkový šalát s citrónovou šťavou,ostane chrumkavý. Keď robím ryžu , môže byť miesto šalátu , marhuľový kompót ,

    Moje plnené kura (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dobrú chuť!

    Moje plnené kura (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

jerica
pre michsamant:Je to ozaj mňam,ja zbožňujem , keď je kuriatko upečené a servírujem ho pokiaľ je horúce , robievam aj, len stehná , dávam pod kožu , tú istú plnku , naukladám na plech vymastený máslom, obyčajne keď nás je viac,tak je to vďačné pohostenie,každý je sýty.Pozdravujem maminu.
cistinka
Tomuto vravím domáci recept...a tá kôrka mmm....má nádhernú farbu. Normálne si viem predstaviť tú vôňu :-))) Vďaka @jerica za podráždenie chuťových buniek :-))
jerica
Je to fakt super domáce,lebo kurence kupujem na dedine , vajíčka tiež,je to neporovnateľné s obchodu.Vlky,je dedinka kde na to chodím,mám tam kamarátku Otilku , šikovnú a výbornú gazdinú.
hannah22
jerica dakujem za typ : med na kuriatku, a tá farba hotový zážitok, dobre napísaný recept s dovetkami , príjemne sa to číta , až prepáč za výraz slintá , inšpirovala si ma a preto skúsim ... :))
jerica
@hannahS íce sme skoro rovesníčky, máme skoro rovnaké záľuby, ja tiež upredňostňujem domáce,škoda,že dnes tá chémia vytláča zdravé chutné , čo bývalo. Ďakujem za kompliment ku kuraťu,je fakt super,netreba vymýšlať nové chute ku klasike, ten medík spraví kôrku ,nie je to vôbec poznať na chuti,samozrejme aj másielko. Potešilo ma, že ste východniarka,síce nemám nič proti iným krajankám ,ale,ja mám mažela východniara , za Hanušovcami Toplou,taká malá osada Ďurďoš, odtiaľ pochádza , ja som pravá Bratislavčanka "vydržali " sme , tento rok to bude 46r.čo sme spolu.
Dúfam, že to ešte ten rôčik v zdraví potiahneme.
milan2
Tak dnes som urobil na obed toto plnené kura a bolo vynikajúce. Doteraz som plnil kura "do brucha", ale odteraz to budem robiť už len takto. Ďakujem za inšpiráciu.
jerica
ďakujem @milan2 :)) som rada , že aj muži dokážu oceniť dobrú radu (recept) akú prílohu ste robili ku kuraťu?
milan2
Ryžu, tú máme najradšej k pečenému kuraťu. A samozrejme víno - Cabernet Sauvignon ročník 2005 vlastnej výroby.
jerica
Už som sa zľakla , že "ružu" dala som si kukuč , hneď to bolo lepšie. Ja mám rada suché nitriansky vetlín zelený. Ináč @ na zdravie.
janka165
...včera sme ho s manželom pripravili...bolo úúúžastné...mnamky,mnam...aj naša 5r. dcerka si prsty oblizovala...:o)
jerica
@janka165 ďakujem za uznanie,zajtra ho budem robiť, potrebujem pomaly chystať miesto v mrazničke na novú dodávku domácich kuriatok.
marta5t
Dakujem za super receptik. Ja som to dnes robila na obed. Svokrovcom neskutocne chutilo aj nam :))) DAKUJEM
jerica
@marta5t ako je možné že som prehliadla Tvoj koment , veľmi som sa potešila že chutilo,ďakujem za pochvalu dobre padne že som urobila radosť.-))
sportak
Jerica, tak Ti treba. Tvoj recept je naozaj výborný. Vyskúšaný našou hladnou nedeľnou rodinou.
jerica
ako hľadám tak hľadám , nenašla som môj recept na pečené kura na hline, za to som natrafila na môj starý recept , za to, aj keď dodatočne, ďakujem @sportak a @ebba za milé povzbudivé komentíky.
safira85
luuubim kura ukladam si receptik.som zvedava ako bude chutit .potom napisem ako sa mi zadarilo.len nemam od koho kupit domace kuriatko ani neviem kde by sa dalo zohnat...
zdenka1009
@jerica , ja robím tvoje pečené kuriatko už len týmto spôsobom ...robila som ho x krát, spolu s plnkou, ktorá je chuťovo výborná,ľahučká...plnku používam aj ako babu a plním aj bôčik...kura som robila cez sviatky Ď. :-)
coldbery
Vyzerá vynikajúco....robím inú plnku,ale zmenu treba vyskúšať a tá tvoja vyzerá perfektne.....♥
bubaya
Super recept, výborný popis, fotky, a hlavne - výborné plnené kuriatko. Môj prvý pokus o plnené kura a hneď taký úspech. Urobila som to presne podľa receptu, akurát kura bolo z obchodu. Spravili sme si k nemu len šalátik, a najedli sa. Nabudúce urobím viac plnky, bála som sa, že to bude samý rožok, ale nebol. Veľká vďaka, mílá jerica, tvoje recepty nikdy nesklamú.