Môj tradičný kurací paprikáš

mandarin999 - fotkamandarin999, 3. mája 2016

Som typ človeka, ktorý rád experimentuje a skúša nové chute, no čo sa týka paprikášu, vždy sa radšej prikloním k tej klasike. Samozrejme aj Zobraziť celý popisSom typ človeka, ktorý rád experimentuje a skúša nové chute, no čo sa týka paprikášu, vždy sa radšej prikloním k tej klasike. Samozrejme aj tú klasiku som si uspôsobila. Je to jedno z mojich najobľúbenejších jedál a veľmi rada ho robím a pochutnávam si na ňom. Tento recept nie je špeciálny, je to v podstate môj recept na paprikáš a hoci je to jednoduchá klasika, možno predsa len niekoho inšpirujem či navnadím na urobenie si tejto pochúťky.

Suroviny

podľa potreby
600 g
1 ks
3 strúčiky
1 ks
2 - 3 ks
500 ml
trocha na zahustenie
300 g




Postup

  1. 1

    Kuracie stehná si nakrájame na kocky, posolíme, pokoreníme, poprášime mletými paprikami. Cesnak, cibuľu a kápiu si nakrájame na drobné kúsky.

  2. 2

    Na rozpálenom masle orestujeme cibuľku, cesnak a kapiu. Kapia dodá celému perkeltu lepšiu a výraznejšiu chuť, preto ju odporúčam použiť. Pridáme k ním mäsko, ktoré opečieme z každej strany. Podlejeme trochou vody, pridáme bobkový list a dusíme do mäkka.

  3. 3

    Podľa potreby dochutíme mletou paprikou. V smotane si rozmiešame cca za lyžicu múky a postupne primiešavame smotanu k mäsku. Necháme prevrieť, pridáme cca 40g masla. Odstavíme.

  4. 4

    Halušky patria k paprikášu ako neoddeliteľná súčasť. Rada v tomto experimentujem, skúšam špenátové, mrkvové či zelerové, no momentálne som mala naponáhlo a v tomto recepte som ako prílohu zvolila semolínové cestoviny, ktoré sú zdravšie, výživnejšie a bohaté na vitamíny. Varila som ich klasicky v osolenej vode s trochou oleja, akurát ich treba variť dlhšie.

Diskusia k receptu

monty469
Perkelt, či paprikáš v konečnom dôsledku je dobré to aj to :-)
radox1
pol litra smotany na slahanie-33% na ani nie pol kila mäsa na tento paprikás?
alimi
Áaaano - toto je pekeltík ako má byť pekne so smotanou :) A kura na paprike je paprikáš :) :) :) teda aspon u nás - ale v pohode, hlavne, že obe jedlá sú skvelé....
mandarin999
Nad tým či to pomenovať paprikáš či perkelt som si tiež lámala hlavu, niektorí to delia a každé znamená niečo iné, no v zásade keď som sa pýtala aj kuchárov, je to v podstate jedno, takže pomenujte si každý podľa seba :)
mandarin999
@Radox1 (3.5.2016 13:41)
áno presne tak, je to môj recept, robím to tak stále - mám rada keď má krémovú a smotanovú konzistenciu, je omnoho chutnejší. Ale čo sa mäsa týka, pravdepodobne som ho použila viac - nevážim ho, mäso kupujem vo väčšom a teda niekedy sa mi ťažko posudzuje koľko ho je :D
kukulienka71
klasický paprikáš ani perkelt to nie je, ale chuťovo musí byť veľmi dobrý. Kápiu používam aj ja rada, robievam z nej aj bez mletej papriky výbornú omáčku so smotanou. Páči sa mi, že nepoužívaš zvýrazňovače chuti. A máš dobrý vkus, cestoviny sú pekné:-)
mandarin999
V poriadku, ja sa s nikým nehádam, no nemyslím si, že som jediná, ktorá to volá perkelt. Aby však boli všetky duše na mieste, premenujem to na paprikáš :)
rulik
tá voľba kuracích stehien bola výborná
musí to byť chutné
bembo
mne je to osobne jedno ako sa jedlo volá,hlavne aby chutilo.tento recept určite vyskúšam.už len na obrázku vyzerá veľmi pekne.recepty ktoré odskúšam,zvyknem spätne okomentovať aj z obrázkom ako sa mi jedlo podarilo.aj tento paprikáš okomentujem až ho urobím
drajan
No, trošku zmätky v recepte, názov paprikáš, v texte perkelt... ale hlavný je obsah receptu a ten je výborný. Robím veľmi podobne, akurát nedávam kápiu (to skúsim) a používam kyslú smotanku. Najviac mi ako príloha chutia nokrle.
drajan
@Radost (3.5.2016 17:16)

áno, ja to tiež tak nosím v hlave... že perkelt je bez smotany.
garanco
Presne toto idem dnes variť, práve som "vypitvala" kuracie nohy, iba namiesto kapie dávam domácu paprikovú pastu ( a základom nej je práve kapia). Klasika nikdy nesklame:-))
haji
@Mandarin999 bezva recept, líbí se mi moc, jsi šikulka. Množství omáčky, šťávy přizpůsobuji zpravidla příloze /mám své představy a momentální rozpoložení/. Krása vaření je ve tvořivosti. Přeji Ti hodně úspěchů, víš co děláš a čeho chceš dosáhnout! Dobrá kombinace!
evanaaa
Paprikáš by som si dala, robievam ho, raz perkelt, raz zo smotanou, len teraz neviem, manžel má diétu, či to smie......inak, robím podobne, len nedávam ani do jedného cesnak.
elixir
@Mandarin999 na večeru som varila paprikáš podľa Teba, chutí moc dobre.. :) dala som kuracie prsia, menej smotany (200 ml) a čl múky... a ako prílohu ryžu. Niekedy tento recept znovu rada zopakujem.


jerica
U nás dnes br. jazyky, tie mám rada tak, ako tvoj paprikáš. Hlavne musí byť pikantný. Okrem cesnaku a množstvo smotany, robím dtto. Čo sa časom začal hlásiť cholesterol, dám menej sladkej smotany, zmiešam s kyslou smotanou. Prílohu robievam halušky.
alfino2
@mandarin999 (3.5.2016 14:32)

Stále to niekto delí na to, že jedno je so smotanou a druhé nie, ale nie je to pravda, v smotane nie je rozdiel, dokonca nemusí byť ani v ingredienciách. Rozdiel je v postupe prípravy, ale to už dnes vie málokto.
dorenika
Robila som dnes podla tvojho receptu. Chuti velmi dobre dakujem. Akurat ze som nemala kapiu a dala som 250ml smotany a dochutila octom (namiesto kapie).


1x kuko95