Mini žerbó (fotorecept)

Mini žerbó (fotorecept)
Foto: nikola166
nikola166Nikola166, recept pridal: 28. novembra 2013 20:08Ďalšie jeho recepty

Tento recept ma zaujal ešte dávnejšie, našla som ho na maďarskej stránke. Moja mamka žerbó rezy miluje ( ja ich veľmi nemusím ), takže mali úspech :))

Suroviny

6
porcií
45
minút
príprava
10
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

1

Studené maslo si rozmrvíme s múkou, pridáme cukor, štipku soli. Vypracujeme cesto a vložíme minimálne na hodinu do chladničky.
Mini žerbó (fotorecept)  - obrázok 1

2

Z cesta si odoberieme malé kúsky, ktoré vyformujeme do tvaru guličiek. Opačným koncom varešky si spravíme do každej guľky priehlbinku.
Mini žerbó (fotorecept)  - obrázok 2

3

Plnku si pripravíme zmiešaním orechov a džemu. Kto chce, môže ešte pridať cukor, ja som už nepridávala, lebo v ceste je dosť cukru aj čokoláda je sladká. Ale pridala som trocha rumu. Plnku vložíme do vytvorených priehlbiniek, poukladáme na plech, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 10 minút. Viac im netreba ! cesto je najprv mäkké, ale chladnutím stuhne.
Mini žerbó (fotorecept)  - obrázok 3

4

Necháme vychladnúť a potom pofŕkame čokoládou, alebo namočíme do čokolády a posypeme orechmi, ozdobíme bielou čokoládou, kto ako chce - podľa fantázie. Uznávam, je to väčšia babračka ako klasické žerbó na plechu, ale ja sa rada babrem so zákuskami, takže mi to nerobilo problém :) Sú to také milé jednohubky.
Mini žerbó (fotorecept)  - obrázok 4



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 18 ľudí (4,6 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • gabikapb, 29. novembra 2013 o 07:32
    Páči sa mi recept, žerbó mám tiež rada, nikdy som sa neodhodlala ho robiť, zád sa mi prácny, toto sa mi zdá pre mňa lahšie, uložené, vyskúšam :-)


  • anina6, 29. novembra 2013 o 07:35
    zaujímavé, pekne si napiekla. moja dcéra má veľmi rada tieto koláčiky, tak vyskúšam tvoju verziu.


  • alex37, 29. novembra 2013 o 08:44
    videla som podobné ako tvoje, ale oveľa pracnejšie. Tieto sú fajn jednoduché, ukladám a dávam 5* :-)


  • marikafil, 29. novembra 2013 o 09:10
    žerbó rezy miluje hlavne m§j manžel, ale tie jednohubky vyzerajú fakt dobre, ukladám a určite vyskúšam. pekný a blbovzdorný fotorecept!


  • slavnicanka, 29. novembra 2013 o 09:35
    Som rada,že si dala sem ten recept-moja dcéra sa nevie dojesť žerbových zákuskov,tak skúsim toto prekvapko...:)))


  • ampara, 29. novembra 2013 o 09:41
    Určite vyskúšam,vyzerajú krásne a recept mi pripadá jednoduchý.


  • radost, 29. novembra 2013 o 09:55
    toto cesto mi skôr pripomína linecké,ako žerbo..láka ma to skúsiť..


  • goe, 29. novembra 2013 o 13:20
    Určite vyskúšam. Vďaka.


  • izabella929, 29. novembra 2013 o 15:13
    minulý rok na Vianoce som piekla tieto žerbové kolieska, boli vynikajúce...aj tvoje vyzerajú parádne.-))


  • 3sandra3, 29. novembra 2013 o 19:09
    toto sa mi veľmi páči... zajtra skúšam


  • evanaaa, 29. novembra 2013 o 20:12
    Nie je koláč žerbó z kysnutého cesta? Aj mne to pripadá ako linecké, ale inak sa zdajú tieto sladké jednohubky chutné a aj dobre vypadajú. Ukladám si do KK.


  • nikola166, 29. novembra 2013 o 20:21
    @evanaaa : ja poznám dva spôsoby prípravy tohto koláča - jeden je z kysnutého cesta a druhý je z takého lineckého - my sme s mamkou vždy piekli žerbó rezy z lineckého cesta :) .. takto nám chutia viac..

    3sandra3: dúfam, že sa vydaria :P :)

    ďakujem každému za milé komenty a teší ma, že vás recept zaujal !


  • mata3636, 29. novembra 2013 o 20:56
    Žerbó rezy sú len z lineckého cesta, v žiadnom prípade nie kysnuté


  • jamarlen, 29. novembra 2013 o 21:16
    pravé žerbó rezy sú len z ysnutého maslového cesta, v žiadnom prípade nie linecké


  • kimlo, 29. novembra 2013 o 21:29
    Mne je jedno z akeho cesta tieto kolaciky su, nalozte mi za tanierik a hned sa do nich pustim...


  • izabella929, 29. novembra 2013 o 21:30
    @evanaaa...ja som ho minulý rok robila z klasického kysnutého maslového cesta..vykrojila som tri veľkosti koliesok a plnka bola presne taká orechovo-lekvárovo-cukrová ako v pravých žerbó...veľmi dlho vydržali a boli veľmi chutné...)


  • mesiar50, 30. novembra 2013 o 07:46
    Báječné a chutne vyzerajúce koláčiky si upiekla.


  • evanaaa, 30. novembra 2013 o 17:15
    Takže, myslím si, že obe verzie receptu na Žerbó môžu byť. A ešte sa podívam do mojej písanky spred asi 30-tich rokov (aj viac), ako ich ja tam mám zaznačené. Ale ponúkla by som sa oboma.


  • evanaaa, 1. decembra 2013 o 17:13
    A - kto je na pochybách, aml by sa spýtať priamo pána Gerbauda, ako ich on robil D:D:D


  • nikola166, 1. decembra 2013 o 20:54
    ani som si nemyslela, že žerbó medzi vami vyvolá takú "búrku názorov" :) ale to je len dobré.. a podľa mňa je úplne jedno, či je z kysnutého alebo lineckého cesta :P aj tak si každý spraví aký chce a každý bude tvrdiť, že ten jeho je "originál" a najlepší a tradičný :)


  • nikola166, 1. decembra 2013 o 20:55
    @izabella929 : veľmi sa mi páči tvoj nápad :) .. nabudúce vyskúšam !!


  • archaa, 8. decembra 2013 o 15:24
    súhlasím @nikola166 že je to jedno kto robí z akého !Nápad je to perfektný a ja to tuším takto aj spravím z toho kysnutého :) Dakujem!


  • marikafil, 11. decembra 2013 o 18:43
    recept sa mi páči, akurát som sa zasmiala nad tým, že to je 6 porcií... tak som odrátala, že Ty máš na plechu 24, mne ich vyšlo 22 - lebo som sa hrala s novou kuchynskou hračkou, pardon digitálnou váhou a povedala som si, že budem robiť guľôčky max. 30 gramové - práve sa pečú tak držte palce, nech to dobre dopadne...len dúfam, že si nemala rovno dva plechy lebo potom tie moje budú veľké...


  • marikafil, 19. decembra 2013 o 08:33
    boli výborné, s dôrazom na boli - ale manžel si aj tak vypýtal na Vianoce klasické žerbó rezy. akurát už nebudeme môcť porovnať:-)


  • dorisa, 19. decembra 2013 o 08:48
    Pekné keksíčky. Ukladám si do mojej KK.


  • nikola166, 23. decembra 2013 o 09:15
    @marikafil : ja tie porcie nechápem, pretože to nie sú kusy a teraz tak neviem ako to mám rozrátať z kusov na porcie :D ..

    aa ale hlavne, že chutili :) .. áno tak klasické sú klasické :) .. a ďakujem, že si ich vyskúšala :)


  • marika1976s, 2. júla 2014 o 22:17
    zaujimave, pekne, a isto vyskušam


  • kukulienka71, 25. augusta 2014 o 12:11
    @kimlo , :-DD @nikola166 , pekne si sa pohrala, museli chutiť skvele!


  • tetuska, 12. decembra 2014 o 18:24
    robila som ich, akurát chladnú, je to jednoduchék, len neviem ako si ich mohla piecť len 10 min., to vôbec nestačí...



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Nebojte sa byliniek
Vy starší, len si spomeňte. Akými bylinkami voňala vaša záhrada pred polstoročím? Aké čerstvé rastlinky sa vtedy používali vo vašej kuchyni?

Slovenské gastronomické poklady
(2. časť)

Poznáte Zaručené tradičné špeciality zo Slovenska? Obohacujú náš každodenný jedálny lístok, no vieme o nich málo. Prečítajte si zaujímavosti o týchto potravinách.

Bonduelle Vapeur, zelenina upravená na pare!
- Inzercia -
Zelenina pri skladovaní stráca vitamíny. BONDUELLE Vapeur je skvelou voľbou pre tých z vás, ktorí chcú mať kvalitnú a chrumkavú zeleninu vždy po ruke.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2015: Varíme pre oslávenca Varíme pre oslávenca
Časopis Varecha v piatok 24. apríla v denníku Pravda.


TOPlist