Mini žerbó (fotorecept)

Mini žerbó (fotorecept)
Foto: nikola166
nikola166Nikola166, recept pridal: 28. novembra 2013 20:08Ďalšie jeho recepty

Tento recept ma zaujal ešte dávnejšie, našla som ho na maďarskej stránke. Moja mamka žerbó rezy miluje ( ja ich veľmi nemusím ), takže mali úspech :))

Suroviny

6
porcií
45
minút
príprava
10
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

1

Studené maslo si rozmrvíme s múkou, pridáme cukor, štipku soli. Vypracujeme cesto a vložíme minimálne na hodinu do chladničky.
Mini žerbó (fotorecept)  - obrázok 1

2

Z cesta si odoberieme malé kúsky, ktoré vyformujeme do tvaru guličiek. Opačným koncom varešky si spravíme do každej guľky priehlbinku.
Mini žerbó (fotorecept)  - obrázok 2

3

Plnku si pripravíme zmiešaním orechov a džemu. Kto chce, môže ešte pridať cukor, ja som už nepridávala, lebo v ceste je dosť cukru aj čokoláda je sladká. Ale pridala som trocha rumu. Plnku vložíme do vytvorených priehlbiniek, poukladáme na plech, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 10 minút. Viac im netreba ! cesto je najprv mäkké, ale chladnutím stuhne.
Mini žerbó (fotorecept)  - obrázok 3

4

Necháme vychladnúť a potom pofŕkame čokoládou, alebo namočíme do čokolády a posypeme orechmi, ozdobíme bielou čokoládou, kto ako chce - podľa fantázie. Uznávam, je to väčšia babračka ako klasické žerbó na plechu, ale ja sa rada babrem so zákuskami, takže mi to nerobilo problém :) Sú to také milé jednohubky.
Mini žerbó (fotorecept)  - obrázok 4



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 16 ľudí (4,6 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • gabikapb, 29. novembra 2013 o 07:32
    Páči sa mi recept, žerbó mám tiež rada, nikdy som sa neodhodlala ho robiť, zád sa mi prácny, toto sa mi zdá pre mňa lahšie, uložené, vyskúšam :-)


  • anina6, 29. novembra 2013 o 07:35
    zaujímavé, pekne si napiekla. moja dcéra má veľmi rada tieto koláčiky, tak vyskúšam tvoju verziu.


  • alex37, 29. novembra 2013 o 08:44
    videla som podobné ako tvoje, ale oveľa pracnejšie. Tieto sú fajn jednoduché, ukladám a dávam 5* :-)


  • marikafil, 29. novembra 2013 o 09:10
    žerbó rezy miluje hlavne m§j manžel, ale tie jednohubky vyzerajú fakt dobre, ukladám a určite vyskúšam. pekný a blbovzdorný fotorecept!


  • slavnicanka, 29. novembra 2013 o 09:35
    Som rada,že si dala sem ten recept-moja dcéra sa nevie dojesť žerbových zákuskov,tak skúsim toto prekvapko...:)))


  • ampara, 29. novembra 2013 o 09:41
    Určite vyskúšam,vyzerajú krásne a recept mi pripadá jednoduchý.


  • radost, 29. novembra 2013 o 09:55
    toto cesto mi skôr pripomína linecké,ako žerbo..láka ma to skúsiť..


  • goe, 29. novembra 2013 o 13:20
    Určite vyskúšam. Vďaka.


  • izabella929, 29. novembra 2013 o 15:13
    minulý rok na Vianoce som piekla tieto žerbové kolieska, boli vynikajúce...aj tvoje vyzerajú parádne.-))


  • 3sandra3, 29. novembra 2013 o 19:09
    toto sa mi veľmi páči... zajtra skúšam


  • evanaaa, 29. novembra 2013 o 20:12
    Nie je koláč žerbó z kysnutého cesta? Aj mne to pripadá ako linecké, ale inak sa zdajú tieto sladké jednohubky chutné a aj dobre vypadajú. Ukladám si do KK.


  • nikola166, 29. novembra 2013 o 20:21
    @evanaaa : ja poznám dva spôsoby prípravy tohto koláča - jeden je z kysnutého cesta a druhý je z takého lineckého - my sme s mamkou vždy piekli žerbó rezy z lineckého cesta :) .. takto nám chutia viac..

    3sandra3: dúfam, že sa vydaria :P :)

    ďakujem každému za milé komenty a teší ma, že vás recept zaujal !


  • mata3636, 29. novembra 2013 o 20:56
    Žerbó rezy sú len z lineckého cesta, v žiadnom prípade nie kysnuté


  • jamarlen, 29. novembra 2013 o 21:16
    pravé žerbó rezy sú len z ysnutého maslového cesta, v žiadnom prípade nie linecké


  • kimlo, 29. novembra 2013 o 21:29
    Mne je jedno z akeho cesta tieto kolaciky su, nalozte mi za tanierik a hned sa do nich pustim...


  • izabella929, 29. novembra 2013 o 21:30
    @evanaaa...ja som ho minulý rok robila z klasického kysnutého maslového cesta..vykrojila som tri veľkosti koliesok a plnka bola presne taká orechovo-lekvárovo-cukrová ako v pravých žerbó...veľmi dlho vydržali a boli veľmi chutné...)


  • mesiar50, 30. novembra 2013 o 07:46
    Báječné a chutne vyzerajúce koláčiky si upiekla.


  • evanaaa, 30. novembra 2013 o 17:15
    Takže, myslím si, že obe verzie receptu na Žerbó môžu byť. A ešte sa podívam do mojej písanky spred asi 30-tich rokov (aj viac), ako ich ja tam mám zaznačené. Ale ponúkla by som sa oboma.


  • evanaaa, 1. decembra 2013 o 17:13
    A - kto je na pochybách, aml by sa spýtať priamo pána Gerbauda, ako ich on robil D:D:D


  • nikola166, 1. decembra 2013 o 20:54
    ani som si nemyslela, že žerbó medzi vami vyvolá takú "búrku názorov" :) ale to je len dobré.. a podľa mňa je úplne jedno, či je z kysnutého alebo lineckého cesta :P aj tak si každý spraví aký chce a každý bude tvrdiť, že ten jeho je "originál" a najlepší a tradičný :)


  • nikola166, 1. decembra 2013 o 20:55
    @izabella929 : veľmi sa mi páči tvoj nápad :) .. nabudúce vyskúšam !!


  • archaa, 8. decembra 2013 o 15:24
    súhlasím @nikola166 že je to jedno kto robí z akého !Nápad je to perfektný a ja to tuším takto aj spravím z toho kysnutého :) Dakujem!


  • marikafil, 11. decembra 2013 o 18:43
    recept sa mi páči, akurát som sa zasmiala nad tým, že to je 6 porcií... tak som odrátala, že Ty máš na plechu 24, mne ich vyšlo 22 - lebo som sa hrala s novou kuchynskou hračkou, pardon digitálnou váhou a povedala som si, že budem robiť guľôčky max. 30 gramové - práve sa pečú tak držte palce, nech to dobre dopadne...len dúfam, že si nemala rovno dva plechy lebo potom tie moje budú veľké...


  • marikafil, 19. decembra 2013 o 08:33
    boli výborné, s dôrazom na boli - ale manžel si aj tak vypýtal na Vianoce klasické žerbó rezy. akurát už nebudeme môcť porovnať:-)


  • dorisa, 19. decembra 2013 o 08:48
    Pekné keksíčky. Ukladám si do mojej KK.


  • nikola166, 23. decembra 2013 o 09:15
    @marikafil : ja tie porcie nechápem, pretože to nie sú kusy a teraz tak neviem ako to mám rozrátať z kusov na porcie :D ..

    aa ale hlavne, že chutili :) .. áno tak klasické sú klasické :) .. a ďakujem, že si ich vyskúšala :)


  • marika1976s, 2. júla 2014 o 22:17
    zaujimave, pekne, a isto vyskušam


  • kukulienka71, 25. augusta 2014 o 12:11
    @kimlo , :-DD @nikola166 , pekne si sa pohrala, museli chutiť skvele!



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Predvianočné obdobie – magický čas kúziel a čarov
Aj keď vonku to tento rok veľmi nevyzerá na to, že by sa Vianoce blížili, predsa len, keď nazrieme do kalendára, zistíme, že tu už budú čo nevidieť. O týždeň začína prvou adventnou nedeľou advent – najmagickejšie obdobie roka.

Od mágie k borovičke
- Inzercia -
Borievka obyčajná je všetko, len nie obyčajná! Lahodné srdce Spišskej borovičky – tekutého klenotu, ktorý nám závidia až za hranicami – bolo odpradávna súčasťou tajomných magických rituálov u nás i vo svete.

Čatajské praclíky
„Šedesátka neny bohvíjaký vek, mosíš sa jej šak dožit,“ hovoril kedysi modranský mäsiar Vinco Held.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 48/2014: Zabíjačkové dobroty Zabíjačkové dobroty
Časopis Varecha v piatok 28. novembra v denníku Pravda.


TOPlist