Medovo-jablkový koláč so zázvorom fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 13. septembra 2013

Postruhany zazvor, med a jablka davaju tomuto kolacu jeho charakteristicku chut. Recept som nasla na mojich potulkach po internete.

8-10
porcií
25 minút
príprava
55 minút
na 170 °C

Suroviny

160 g
120 g
1/4 šálky
4 ks
150 g
2 ČL
1/4 ČL
70 g
2 PL
3 PL
1 ČL
3 ks ošúpané
1/3 šálky
Na ozdobu:
4 PL
3 ks očistené nakrájané na plátky




Postup

  1. 1

    Pripravila som si maslo, med a cukor.

    Medovo-jablkový koláč so zázvorom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mixerom som vsetko spolu vyslahala.

    Medovo-jablkový koláč so zázvorom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do masla som postupne za staleho miesania pridala vajicka.

    Medovo-jablkový koláč so zázvorom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do osobitnej misky som si pripravila muku, prasok do peciva, sodu bicarbonu, skoricovy cukor, mlete klinceky, postruhany zazvor a pomlete ocistene mandle. Namiesto mandli sa mozu pridat pomlete lieskove oriesky alebo vlasske orechy.

    Medovo-jablkový koláč so zázvorom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Muku s ostatnymi prisadami som vysypala k maslu a vsetko som spolu premiesala.

    Medovo-jablkový koláč so zázvorom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Jablka som ocistila a pokrajala som ich na mensie kusky. Pokrajane jablka som premiesala s jogurtom

    Medovo-jablkový koláč so zázvorom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a primiesala som ich do cesta.

    Medovo-jablkový koláč so zázvorom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tri jablka vyhradene na ozdobu som ocistila a pokrajala som ich na platky hrube asi 2 mm.

    Medovo-jablkový koláč so zázvorom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na dno formy priemeru 23 cm som dala papier na pecenie. Na papier som rozotrela dve lyzice medu.

    Medovo-jablkový koláč so zázvorom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na med som poukladala platky jablk a jablka som poliala zvysnymi dvoma lyzicami medu.

    Medovo-jablkový koláč so zázvorom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na jablka som potom vyliala pripravene cesto.

    Medovo-jablkový koláč so zázvorom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Kolac som piekla vo vyhriatej rure 170C 55minut. Ak sa zacne kolac z vrchu rychlo pripekat treba ho prikryt alobalom. Cas pecenia velmi zalezi od rury, preto to treba sledovat. Kolac je upeceny, ked sparadlo ktore do neho zapichneme zostane ciste. Upeceny kolac som polozila na mriezku a nechala som ho asi 15 minut vychladnut.

    Medovo-jablkový koláč so zázvorom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Mierne vychladnuty kolac som potom vyklopila na tanier.

    Medovo-jablkový koláč so zázvorom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Kolac je chutny jest len tak sam,

    Medovo-jablkový koláč so zázvorom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ale tiez ho mozeme podavat aj s bielym jogurtom.

    Medovo-jablkový koláč so zázvorom (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

momi
Skvelý! A s dobrým čajom aj zdravý pre chrípkových pacientov (v našich končinách už prichádza toto obdobie). može byť dobrý aj s hruškami.
mariamka
krasny recept a vyborne skombinovane vonave ingrediencie,, jablcka v ceste aj naspodku s medom, musia pekne skaramelizovat ked sa pecu,, uz je ulozeny, pekny jesenna inspiracia @Palokuchki :)
izabella929
tvoj koláčik nie len vyzerá krásne a chutne, ale musí byť chuťou úplne skvelý.-)
lusinkab
Jablkove robim casto a tento sa mi tiez velmi paci,med,zazvor a jablka perfektna kombinacia. Vdaka za recept. *****
ebaka
samé dobré a zdravé ingrediencie,páči sa mi,že používaš med namiesto cukru
babav
Kolko variacii jablkovych kolacov mozno najst na Vareche?
Tato je jedinecna!5*
palokuchki
Vsetkym vam dakujem za vase mile komentare.Budem velmi rada ked tento kolac vyskusate a dufam, ze budete s nim spokojni. @momi , s hruskami to bude tiez vyborne. @mariamka ano, recept je vhodny na jesen, ked je vela jablk. U nas je jar, ja vytahujem posledne jablcka co nam zostali z minulej sezony. @pseudocognac , precitala som si tvoje diskusie ohladne trstinoveho cukru. Rozmyslala som ci by som ti tu mala nieco napisat. Myslim si ale, ze lepsie je to nechat takto bez komentara. Ak bude niekto tento kolac piect na Slovensku a nechce minat peniaze na trstinovy cukor kludne si tam moze dat cukor z repy.
nelisa
tak som po dlhom čase šupla koláč do koša :( cesto bolo aj po 1,5h pečenia tekuté, med, ktorý som natrela na papier na pečenie vytiekol a pripaľoval sa v rúre...neviem, kde nastala chyba. Nechám to "uležať" a skúsim neskôr.
palokuchki
@nelisa , je mi velmi luto, ze ti kolac nevysiel. Pri teplote 170-180C by mal byt kolac urcite do hodiny upeceny. Tiez nerozumiem preco ti vytekal ten med. Aku formu si pouzila? Ja som mala formu s pevnym dnom, ale aj z formy co ma vyberatelne dno by to nemalo vytekat. Este raz, je mi to velmi luto, ze si bola sklamana.
nelisa
to je v pohode. Kto nič neskúsi, nič nepokazí. Len neviem: "kdepak ty soudruzi z NDR udelali chybu :) "
jajuraj
Pekny den, prave som si vas kolac urobil, je skvely, dakujem za recept. MOhli by ste sa mi prosim napisat na jajuraj@gmail.com , mam este zopar otazok, dakujem))
juraj
victus
Užasný koláč, dakujem za recept. Ja som ho piekla vo forme ako bábovka len bez tej strednej diery, takže som ju musela piecť 1 a 1/2 aby bol aj stred upečený. Bol vynikajúci :-)
palo1973
ahojte...
mne sa to zgrclo :-( .. keď som tam dala vajíčka .... ako bude chutiť neviem, lebo sa pečie :-P
palo1973
no síce po dlhšej dobe, ale koláč bol vynikajúúúci... na budúce dám menej škoricového cukru, to nám tam akosi vadilo.. ale bol perfektný ... hlavne na druhý deň :-)
elixir
Skúsila som :) Koláč je úžasný... sladký dobre, ale stojí to za to... Nečakala som, že bude taký krehučký... zajtra sme na cestách, tak reku, že budeme mať čo vyhrýzať... nuž ale pribalím vidličky. :))
Hviezdne nebo Ti patrí :)



janger
Danka, vdaka @elixir som si az teraz tento tvoj paradny tortokolac vsimla. Iste niekedy vyskusam :-). Aj @elixir ho ma paradny (aj taniere)...
majuska0606
Ja som vynechala maslo,klinčeky a namiesto hladkej muky som pridala špaldovú - mne sa tam zdalo malo muky, bolo to celkom tekute, tak som ešte pridala tak od oka..ked sa mi konzistencia pozdávala šupla som do rury...dufma ze bude dobry :)
martaj
prave som dopiekla, je velmi mastný, asi privela toho masla, odporucam ubrat :(((
mariana1982
kolac je super, ale je dost mastny aj sladky, takze nabuduce staci 100g masla, 100g cukru, a treba pridat o 50g muky viac, cesto je riedke, tiez treba zakryt alobalom lebo sa pripeka, a piect min. hodinu a pol.
ktovie aky by bol s krupicou, ? , skusim. najlepsi je vlazny.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia