Medovníčky

gabculka - fotkagabculka, 3. novembra 2012
Medovníčky
Foto: gabculka

Tento recept som získala ako recept zo starého včelárskeho časopisu.

Suroviny

500 g
230 g
4 PL teplý
3 ks (150 g)
1 ČL
1 ČL
50 g alebo margarín




Postup

  1. 1

    Zo surovín vypracujeme cesto. Pozor treba dať pri vajíčkach, aby nepresiahli 150 g. Radšej dať menšie, alebo ak nemáte menšie tak menej. Mne sa doteraz vždy podarilo vtesnať do 150 g. Pokiaľ chceme aby bolo cesto tmavšie, tak časť múky nahradíme kakaom. Pozor treba dať aj na sódu bic - dáme len zarovnanú lyžičku, aby sa cesto pri pečení neroztekalo.

  2. 2

    Cesto nechávam odstáť minimálne 24 h na chladnom mieste (môže stáť aj týždeň, dva, vraví sa že čím dlhšie medovníčkové cesto stojí, tak tým je lepšie).

  3. 3

    Pred vykrajovaním cesto necháme trochu zmeknúť pri izbovej teplote. Cesto rozvaľkávame na dobre pomúčenej doske, aby sa nám nelepilo.

Diskusia k receptu

hudobnicek
naozaj sú krásne :) ako dosiahnete, že sú tak pekne rovné? Je to tým receptom alebo ich na tenučko vaľkáte? Mne sa vždy medovníčky ako keby nafúknu, nie sú tak pekne rovné a neviem čím to je...
gabculka
To môže byť spracovaním - treba dobre spracovať cesto - vymiesiť, aby sóda bic. bola rovnomerne rozložená. A potom treba dať pozor aj na jej množstvo - to čo som písala v recepte. Veľa sódy alebo prášku do pečenia perníku škodí. Treba odhadnúť to správne mnotstvo - radšej menej. Ja ich vaľkám na cca 3 - 4 mm.
hubata
@gabculka - to si ty aj zdobila?
Veď to je taká jemná práca ako výšivka, škoda ich zjesť, hotové umelecké dielo.
gabculka
@hubata áno to som ich ja aj zdobila, to sú priamo z tohoto receptu upečené a odfotené medovníčky. Ďakujem vám :)
1967
sú nádherne-a verím,že aj chutovo dobré!
marianne
chalupka je krasna,obdivujem vsetkych, ktory toto dokazu,na to sa nechytam:-)
babkamt
Nádherné perníčky. Máš šikovné ruky a veľa fantázie pri zdobení. Podarili sa ti na 1.
mirja
Gabculka, prosím, pridaj aj rcp na polevu a možno aj pár rad ako si poradiť so zdobenim aby sa to aspoň trosicku, trosicku podobalo na tie tvoje
jeka
@Gabculka ,nielen tortičky,ale aj medovníčky sú nádherné.klobúk dole pred tvojou prácou.Receptík uložený,dakujem
gabculka
Ďakujem Vám všetkým. Môžem pridať aj recept na bielkovú polevu, no ja si kupujem práškovú polevu z obchodu, lebo nemám trpezlivosť minimálne 3x preosievať a potom 1/2 h miešať, aby bola pekná hladká.... Kúpenú dám len s vodou do mixéra a 8-10 min. ju šľahám a je perfektná, pružná.... Ale tak ako som sľúbila - pridám s ďalšou várkou vyzdobených medovníčkov :)
danda3
No tie sú prekrásne, škoda do nich nahryznúť!♥
coldbery
nádherne medovníčky,ako maľované...je na čo pozerať...:)
miskalka1
Sú fakt super, a tieto medovníčky su mekké alebo ich treba upiecť skôr aby zmekli? A ak áno koľko asi dopredu? Ďakujem :)
an3da
Naozaj sú krásne, vyskúšam aj ja, uložené.
gabculka
@miskalka1 medovníčky sú hneď mäkké. Ja tú bielkovú polevu zapekám na cca 75 stupňov v rúre cca 10-15 minút a ešte aj po tomto zapečení vôbec nie sú vysušené.
tothka
Tvoje medovníčky sú nádherne vymaľované, na to treba veľa trpezlivosti a aj kus fantázie, hotové umelecké dielka. Tiež ich chcem tieto Vianoce vyskúšať takto vyzdobiť, dúfam že sa mi to podarí. Už sa teším na pečenie medovníčkov s mojimi vnúčatami, užívame si to každý rok. Tieto tvoje mi budú veľkou inšpiráciou.
soniatko
kraaaaaasne kraaaaaaaaaasne nadherneeee receptu ostanem verna svojmu.... ale zdobenie ma silno inspiruje :o) dakujem ukladam
macuska007
Tieto medovníčky sú tuším z toho istého cesa ako som robila minulý rok a musím pochváliť ...medovníky boli za 2 dni mekučké a chuťovo veľmi dobré celá rodina si chválila :D :D a musím uznať , že ste ich vyzdobila veľmi krásne :D
amazonka29
Tvoje medovníky sú prekrásne,klobúk dolu pred tak precíznym zdobením.Ak sa smiem spýtať,na koľko stupňov a ako dlho piecť Tvoje medovníkové cesto? Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď
gabculka
Neviem či neodpovedám už neskoro, no dlho som tu nebola :). Medovníčky pečiem cca na 180 stupňov. Dlžku pečenia nesledujem, ale keď sú pekne zafarbené do hneda tak vyberám.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia