Mäkkučké cesto na pizzu

matuska1 - bez fotkymatuska1, 13. mája 2015

Cesto je na 3 pizze na velkom plechu. Je makkucke, lahko sa valka, velmi chutne aj na druhy den po upeceni.

20 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

600 g
1 ks
2,5 - 3 dl teplá
1 ČL
1 ČL
1/2 ČL
5 PL




Postup

  1. 1

    Do hrnceka s teplou vodou dame cukor a drozdie. Drozdie moze byt bud v kocke alebo susene - mam vyskusane oboje a cesto sa podarilo. Nechame postat cca 15 minut, kym sa v pohari spravia kvasnice. Voda nesmie byt studena ani vriaca, inak sa kvasnice nespravia. Ak sa vam zda ze sa nic nedeje, nie je to v poriadku. Skuste urobit v druhom pohari dalsiu varku z noveho drozdia :)

  2. 2

    Odskusane mam ze ak date muku cca 450 g hladku a 150 g polohrubu, cesto sa bude lepsie valkat a tahat. Mozete vsak pouzit muku len hladku. Do muky si nasypem sol, sodu bikarbonu (dava sa aby cesto nestvrdlo a bolo makke) , vylejeme do nej kvasok a pridame olej. Vypracujeme cesto. Na teple nechame vykysnut.

  3. 3

    Ked cesto vykysne, rozdelte si ho na tri casti. Vyvalkajte do pozadovanej velkosti plechu. Najlepsie ak ho hned potriete paradajkovym zakladom, pridate ostatne suroviny podla toho aku pizzu mate radi. Pecieme cca 15-20 minut na 180 stupnov. Dobru chut

Diskusia k receptu

jozka2
Jedno cerstve drozde + 1 kl sody bicarb. na 600 g muky na pizzove cesto sa zda byt vela,ono by nemalo kysnut ale odpocivat s trochu drozda a dat mu cas ,aby sa lepok pomaly rozvinul.
matuska1
Vdaka za prispevok, ale napisala som len pol kavovej lyzicky SB a nie celu..mam to vyskusane a nielen ze to chuti super, ale prave kvoli tomu pizza nestvrdne a da sa jest aj na druhy den :)
zuzkacho
Jej tak za toto dakujem...velmi mi to dnes pomoze ked je tak horuco tak vecer pizza; drozdie lem susene tak snad to nevadi...peknu a pokojnu nedelu vsetkym♡




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia