Maďarské zemiakové pagáčiky

pusta - fotkapusta, 17. februára 2011
Maďarské zemiakové pagáčiky
Foto: pusta

Tento recept mám z Madarska a je naozaj veľmi chutný i ked časovo trošku náročný, hoci jeho príprava nie je ťažká. Vynaložená námaha nás Zobraziť celý popisTento recept mám z Madarska a je naozaj veľmi chutný i ked časovo trošku náročný, hoci jeho príprava nie je ťažká. Vynaložená námaha nás prekvapivo odmení. Pagáčiky sú vynikajúce ako slané pohostenie a rovnako sú výborné ako príloha k polievkam, ktoré potom podávame ako hlavný chod.

32
porcií
120 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

375 g
600 g
380 g, studené /Hera/
4 ks ks
1 kocka´= 42 g
20 g
22 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Do vriacej osolenej vody dáme variť zemiaky v šupke. Varíme cca 45 minút, sú mäkké, ak sa dajú ľahko prepichnúť nožom. Ošúpeme ich , necháme vychladnúť a prepasírujeme do misy. Pridáme k nim ostatné suroviny a spracujeme na jednoliate cesto, ktoré zabalíme do potravinovej folie a odložíme na 12 hodín do chladničky, najlepšie na noc.

  2. 2

    Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdlžnika, zložíme na troje a znovu vyvaľkáme na hrúbku 2 cm. Povrch nožom šikmo nakrojíme na štvorce do hlbky 1-2 mm. Formičkou vykrojíme pagáčiky, ktoré poukladáme na plech s pečiacim papierom a necháme ich ešte 20 minút podkysnúť. Potrieme rozšľahaným vajcom.

  3. 3

    Vložíme do trúby predohriatej na 180 stupňov a pečieme 15 -20 minút do zlatohneda. Podávame ich bud samostatne alebo ako prílohu k polievkam, ktoré sa potom servítujú ako samostatný chod.

Diskusia k receptu

katamama
Pusta,má to svoje výhody s tou pred prípravou ale droždie do chladničky v ceste celú noc? Vykysne to?
evanaaa
katamama, aj cesto na langoše sa dáva do chladničky, tiež som sa sprvu tomu čudovala. A zemiakové pagáčiky mám rada, len prečo sa tak dlho varia ? Na cestá aj na pyré sa používajú zemiaky typu C, ak nie sú, tak B. Teraz sa už väčšinou označujú, čo je dobré. A-čka sú prílohové, tie sa tak ľahko nerozvaria.
pusta
ahoj katamama, v podstate ti odpovedala evanaaa, áno vykysne. všimni si, že na uvedené množstvo múky je tam až 2/3 masla. maslo pri spracovaní na cesto dost povolí, to je dôvod, prečo sa vkladá cesto do chladničky. pri pečení pagáčiek sa potom vytvorí akési lístkovanie cesta - teda môžeme hovoriť o kysnutom lístkovom ceste. okrem toho ja doma držím droždie v chladničke a v predajniach ho nájdeš na pultoch s chladením, čo nebráni pri ich použití kysnutiu. len by som chcela poznamenať, že mám aj pekné foto, ale systém mi ho nemôže vziať, údajne sú veľké. vedel by mi niekto poradiť, ako ich možno zmenšiť?
pusta
ahoj evanaa - čas varenia zemiakov je približný. závisí najmä od veľkosti a kvality zemiakov zemiaky sú mäkké, ak sa dajú nožom ľahko prepichnúť. dakujem za uvedenie typu predávaných zemiakov, iste mnohým táto znalosť pomôže. ja len dodávam, že zemiakové pagáčiky zbožňujú aj tí, ktorí nemôžu jesť z rôznych dôvodov pagáčiky oškvarkové.
amelie
Vitaj na Vareche, @Pusta :-) Recept na tieto pagáčiky mám v rozsypanom zošite po starej mame, ale moja maďarčina pokrivkáva, takže si ma potešila:-) Aj ja dávam cesto na croissanty na noc kysnúť do chladničky, naozaj sa potom pekne lístkuje. Pagáčiky odskúšam cez víkend na svojich mlsných chlapoch:-)
mamatata2
A z toho droždia urobiť kvások? Nevidím v recepte mlieko, alebo len tak ho rozmrviť do cesta ? Priznám sa, že kysnuté mi veľmi nejde, ale chcem sa zlepšiť a preto také triviálne otázky. Ďakujem.
evanaaa
Aj ja som hľadala kváso,myslela som najprv, že to je obyčajné cesto, ale ppotom som si všimla kvasnice, asi sa rozmrvia. Možno by mohlui byť v tom prípade aj práškové, čo na to Pusta ? Mamatata, z otázok si nerob nič, ja som dosť stará a veľa neviem, tiež nerobím často kysnuté cestá, i keď moja sestra povedala, že také sú najľahšie ( na prácu). A ozaj, Pusta, ty si tu nová, aj ja ťa srdečne vítam na Vareche !
pusta
mamatata2, tvoje otázky vôbec nie sú triviálne, len sa kľudne pýtaj dalej. Nie v tomto recepte sa nerobí kvásk s mliekom a droždím, ale rozmrvené droždie sa pred spracovaním cesta nasype na jeho povrch. evanaa, tým som odpovedala aj na tvoju otázku, lebo cesto sa chová ako lístkové cesto, do ktorého sa tiež nedáva mlieko. dakujem tebe a amelii za privítanie, máte pravdu, som tu nová.
pusta
amelie, ak to budeš robiť pre svojich chlapov, radšej urob dva plechy,lebo tie pagáčiky sú prudko jedlé. potom nám daj vedieť, ako to dopadlo.
tetrisss
Mmmm, zemiakove pagaciky, to je dobrota, ja mam tiez taky dobry recept na prekladanie, zavesim.
palokuchki
Ja si recept odkladam a tiez skusim. Pagaciky vyzeraju naozaj velmi chutne.
pusta
evička63, som rada, že si ich upiekla a vydarili sa. dakujem
amelie
@Pusta , pagáčiky boli skvelé, nabudúce asi zdvojnásobím dávku. Synovia sotva čo stihli zobrať rodinám na ochutnanie, muž si schoval niekoľko na dnes do práce:-) ďakujem za recept, želám tebe a varechákom krásny deň a konečne aspoň kúsok slniečka.
pusta
amelie, mám radosť, že boli také prudko jedlé a dakujem za info
bzuky
My takéto isté zemiakové pagáčiky používame k polievkam a hlavne dlhšie zostávajú mäkké ak zostávajú
pusta
@tunde , sú naozaj mňam, vyskúšaj, budem len veľmi rada, potom mi daj vedieť.dakujem.
tereza
Mňam! Sú výborné. Pochutnala si na nich celá rodina. Piekla som ich už niekoľko krát.
pusta
@tereza , som veľmi rada, že sa ti vydarili a chutili celej tvojej milej rodinke, dokonca si ich piekla viackrát už :-))))
dakujem za úžasnú správu.
pusta
dakujem každému za milé komentíky k tomuto receptu :-)))
babkamt
Tiež robievam zemiakové pagáče.Tvoj recept si uložím do kolónky na vyskúšanie.
pusta
@babkamt , tiež robievam často zemiakové pagáčiky, mám na ne viac receptov, ale práve tento je nesporne najlepší z nich :-)))))
dakujem za uloženie do kk a som rada, že vyskúšaš aj ty :-)
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Recept som dostala na papieri a myslela som si, že mlieko mi zabudla napísať, tak som ho dala do kvásku. Idem práve vykrajovať, uvidím čo to urobí.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Sú výborné aj s tým mliekom. Mám ich pekné vysoké a aj sa lístkujú. Takže aj s mliekom môžu byť. Oproti klasickým zemiakovým sú mastnejšie, ale výbrné.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia