Maďarské zemiakové pagáčiky

Autor receptu: pusta

Tento recept mám z Madarska a je naozaj veľmi chutný i ked časovo trošku náročný, hoci jeho príprava nie je ťažká. Vynaložená námaha nás prekvapivo odmení. Pagáčiky sú vynikajúce ako slané pohostenie a rovnako sú výborné ako príloha k polievkam, ktoré potom podávame ako hlavný chod.

32
porcií
120 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vriacej osolenej vody dáme variť zemiaky v šupke. Varíme cca 45 minút, sú mäkké, ak sa dajú ľahko prepichnúť nožom. Ošúpeme ich , necháme vychladnúť a prepasírujeme do misy. Pridáme k nim ostatné suroviny a spracujeme na jednoliate cesto, ktoré zabalíme do potravinovej folie a odložíme na 12 hodín do chladničky, najlepšie na noc.
  2. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdlžnika, zložíme na troje a znovu vyvaľkáme na hrúbku 2 cm. Povrch nožom šikmo nakrojíme na štvorce do hlbky 1-2 mm. Formičkou vykrojíme pagáčiky, ktoré poukladáme na plech s pečiacim papierom a necháme ich ešte 20 minút podkysnúť. Potrieme rozšľahaným vajcom.
  3. Vložíme do trúby predohriatej na 180 stupňov a pečieme 15 -20 minút do zlatohneda. Podávame ich bud samostatne alebo ako prílohu k polievkam, ktoré sa potom servítujú ako samostatný chod.