Bravčové špízy
Bravčové špízy

Letná bezlepková grilovačka

novalim - fotkanovalim, 12. júla 2023. Komerčný recept.
Letná bezlepková grilovačka
Foto: novalim

Ku každej letnej sezóne bezpochyby patrí poriadna grilovačka. My vám dnes ponúkame tú bezlepkovú. Pochutnáte si na oreganových špízoch z jemnej bravčovej panenky, Zobraziť celý popisKu každej letnej sezóne bezpochyby patrí poriadna grilovačka. My vám dnes ponúkame tú bezlepkovú. Pochutnáte si na oreganových špízoch z jemnej bravčovej panenky, upečiete podlesník z kyslej kapusty, zemiakov a našej univerzálnej zmesi Promix UNI, a k tomu vám naservírujeme svieži jablkovo-zelerový šalát s chrumkavými vlašskými orechmi na masle. Čo vy na to? Dáte sa do toho? Dobrú chuť!
Zdroj: www.novalim.sk

4
porcie
75 (+ marinovanie) minút
príprava
30+15 minút
na 180 °C

Suroviny

Na špízy:
600 g
200 g
asi 150 ml
 (sušené alebo čerstvé)
Na podlesník:
3 ks veľké (surové nastrúhané)
3 ks veľké (uvarené nastrúhané)
3 PL
1 ks
2 strúčiky
1 hrsť
1/4 ČL
 opečená
 posekaná
Na šalát:
2 ks veľké
2 stonky
200 g redší
1 hrsť (nahrubo nasekané)
1 ČL




Postup

  1. 1

    Panenku nakrájame na väčšie kocky, slaninu na prúžky a striedavo ich napichujeme na špajdle. V miske zmiešame olivový olej, trochu citrónovej šťavy a oregano. Touto zmesou špízy ponatierame, uložíme na tanier a zabalíme do potravinárskej fólie. Necháme v chladničke marinovať aspoň hodinu, pokojne však aj cez noc.

  2. 2

    Kým sa mäso marinuje, pripravíme si podlesník. V mise zmiešame uvarené a surové najemno nastrúhané zemiaky. Pridáme vajce, Promix UNI, prelisovaný cesnak, majorán, rascu a kyslú kapustu. Osolíme a okoreníme podľa chuti a dôkladne premiešame. Na papierom vystlaný plech s rozmermi 20 x 25 cm rozotrieme zemiakovú zmes v rovnomernej vrstve. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C dozlata približne 30 minút. Na konci pečenia môžeme prepnúť rúru na grilovací režim a podlesník 5 minút ešte zvrchu zapiecť do chrumkava. Upečený slaný koláč necháme trochu vychladnúť, posypeme opečenými kúskami slaniny a posekanou pažítkou.

  3. 3

    Na šalát si jablká aj so šupkou nakrájame na mesiačiky. Tieto potom postrúhame na jemné prúžky a ihneď zmiešame s jogurtom. Pridáme umytý a na malé kúsky nakrájaný zeler. Veľmi jemne osolíme a okoreníme. Na masle si opražíme vlašské orechy a ešte teplé ich poukladáme na vrch šalátu.

  4. 4

    Špízy pred grilovaním vytiahneme z chladu a necháme zohriať na izbovú teplotu. Grilujeme z každej strany do ružova na miernej teplote, aby sa prepiekli aj zvnútra, ale ostali šťavnaté. Ugrilované necháme chvíľu postáť na drevenom lopári a potom osolíme.

  5. 5

    TIP: K tomuto jedlu sa výborne hodí aj grilovaná zelená špargľa.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia