Pečený karfiol
Pečený karfiol

Ázijské karfiolové špízy

siuuu - fotkasiuuu, 12. marca 2024
Ázijské karfiolové špízy
Foto: siuuu

Opäť sa raz prejavila moja posadnutosť skúsiť niečo nové, či inak... no čo už. Karfiol patrí medzi moje zakázané aj dovolené potraviny (v Zobraziť celý popisOpäť sa raz prejavila moja posadnutosť skúsiť niečo nové, či inak... no čo už. Karfiol patrí medzi moje zakázané aj dovolené potraviny (v malom množstve), tak po čase som si pripravila túto dobrotu, ktorú som videla niekde v časopise. Ja ázijské chute môžem a kombinácia s karfiolom je veľmi zaujímavá a chutná.
Zdroj: Viac receptov nájdete u mňa na blogu

2
porcie
20 (+ marinovanie) minút
príprava
15-30 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks menší
1 PL
1 PL
1 PL
Omáčka:
150 ml
1 ČL
1-2 strúčiky
2 cm (čerstvý)
1 PL
1 PL
1 PL
1 ČL
Na zdobenie:
 (čerstvá vňať)




Postup

  1. 1

    Karfiol rozoberieme na menšie ružičky a predvaríme ho. Nesmie byť uvarený príliš do mäkka, pretože sa vám pri napichovaní budú ružičky rozpadávať.

  2. 2

    Kým sa varí karfiol, pripravte si zmes na marinovanie - v miske prešľahajte repkový olej, sójovú omáčku a kukuričný škrob (dnes už existuje aj škrob na ázijskú kuchyňu, čo je zmes kukuričného a zemiakového škrobu, takže môžete použiť aj ten, ale rovnakú službu vám urobí aj zemiakový škrob). Do tejto zmesi namočíme predvarené odkvapkané ružičky karfiolu a necháme ich marinovať 15-30 minút.

  3. 3

    Pekáč vyložíme papierom na pečenie, marinované ružičky karfiolu napichneme na drevené špajdle (na každú špajdľu cca 3-4 ružičky), špízy uložíme na pekáč a pečieme v rúre zohriatej na 200 °C cca 15 - 30 minút, podľa veľkosti ružičiek a stupňa ich predvarenia.

  4. 4

    Počas pečenia si pripravte omáčku, ktorou špízy na tanieri polejete, a ktorá dodá karfiolu tú správnu ázíjskú chuť. Omáčku pripravíme tak, že najskôr v miske zmiešame škrob rozmiešaný v troške zeleninového vývaru. V panvici rozohrejeme sezamový olej, na ňom rýchlo orestujeme nadrobno pokrájaný alebo prelisovaný cesnak, očistený a nastrúhaný čerstvý zázvor, do ktorých pridáme rybaciu aj sójovú omáčku, cukor, zvyšok vývaru a rozmiešaný škrob. Ja som vývar prilievala postupne - regulovala som ním hustotu omáčky. Omáčku miešame a varíme do zhustnutia. Kto má rád pikantnejšie jedlá, môže omáčku dochutiť chilli alebo chilli omáčkou.

  5. 5

    Upečené špízy podávame posypané nasucho orestovanými sezamovými semienkami a posekanou vňaťou jarnej cibuľky.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia