Lazane
Lazane s kyslou smotanou a zeleninou (fotorecept)
Autor receptu: dorenika
Veľa veľa zeleniny s trochou mäsa. Robievala som s bešamelom, ale
kamarátka mi odporučila smotanu a zmenilo mi to život. Treba vyskúšať.
8 porcií |
65 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Cibuľu nasekáme nadrobno a osmažíme domäkka na rozpustenom masle. Pridáme roztlačené 3 strúčiky cesnaku a smažíme 1 minútu. Pridáme mleté mäso a restujeme dokým ohnedne.
- Pridáme bourbon, ja používam Jack Daniels, pretože môj muž dostáva fľaše a fľaše ako darčeky a nepijeme, takže máme špajzu plnú toho, tak aspoň na varenie :) Vyvaríme alkohol aspoň 5 minút.
- Medzitým si nasekáme zeleninu. Ja používam automatický sekáčik na to a všetko to je jednotnej veľkosti. Zeleninu pridáme k mäsu, premiešame a pridáme paradajkovú omáčku a vývar, bylinky a prikryjeme. Varíme na najnižšom ohni.
- Varíme 45 minút, priebežne miešame. Keď je dovarené, vyberieme stonky a bobkové listy. Osolíme, okoreníme podľa chuti. Poriadne to ochuťte, aby to chutilo. Môžete dať aj chilli ak nemáte deti. Ponorným mixérom trochu rozmixujeme, aby tam ostali kúsky zeleniny.
- Na panvici roztopime PL masla a krátko osmažíme strúčik cesnaku. Pridáme špenátové listy a chvíľku dusíme. V mise zmiešame so smotanou, korením a soľou.
Rúru zapneme na 180 °C a začneme ukladať do plechu lazane. Trochu mäsovej omáčky na spodok, cestoviny, mäsovú omáčku, smotanu, nastrúhaný syr, cestoviny a tak ďalej koľko vám vystačí. Ja dávam 4 vrstvy cestovín. Pečieme 20 minút alebo koľko vaše cestoviny treba.