Zemiakové pečivo

Kysnuté pagáče so zemiakovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: luwinka

Náš dnešný obed.

9
porcií
35 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si urobíme kvások. Droždie rozmrvíme v hrnčeku. Pridáme 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru a medzi prsty múky. Zalejeme 0,5 dl mlieka. Necháme nakysnúť kvások. Do misy dáme múku, soľ, olej, žĺtok, kvások a zvyšné mlieko spolu s vodou a vypracujeme cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme ho nakysnúť 35 - 40 minút.
  2. Pokiaľ kysne cesto si pripravíme plnku. Zemiaky uvaríme v osolenej vode. Potom ich scedíme. Ešte horúce ich roztlačíme vidličkou, pridáme trochu oleja, mleté čierne korenie, majorán, nastrúhaný cesnak a nadrobno pokrájaný pór.
  3. Cesto máme vykysnuté.
  4. Na pomúčenej doske z neho povykrajujeme kúsky a na každý jeden dáme zemiakovú plnku.
  5. Vytvarujeme do tvaru buchty.
  6. Otočíme a vyťapkáme po vrchu v dlaniach na placičky.
  7. Vidličkou ich po vrchu popicháme a potrieme olejom. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňov 35 minút.
  8. Upečené potrieme olejom.
  9. Hotové uložíme do misy.
  10. V reze.
  11. Chutili s mliekom. Najlepšie sú teplé.