Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept)
Autor receptu: lyali
Kuracie špízy a špenátová omáčka sú veľmi jednoduchou záležitosťou. Zvláštnosťou týchto špízov je spôsob napichávania na špajdle. Základom špenátovej omáčky je čerstvý špenát a biely jogurt. Nevedela som sa rozhodnúť pre prílohu - zemiaky, či cestovina? Vyhrali to pirohy plnené zemiakovou plnkou. Pirohy z rýchleho rožkového cesta (už tu na vareche bolo, tak pripomínam), nápaditý spôsob vykrajovania a na záver ponúkam ako dezert sladké pirohy plnené pudingom, tvarohom a čiernymi ríbezľami :-)
Postup
- 1) Špízy: Kuracie prsia nakrájame na dlhšie "rezance" nap. takto a okoreníme obľúbenou koreniacou zmesou na kurča.
- Toto je moje obľúbené (bez glutamanu).
- Napichávam na 2špajdle kuracie "hadíky" spolu so slaninkou (alebo šunkou pokrájanej na vhodnú veľkosť, ak chceme zdravšiu alternatívu :-)
- Na špajdliach :-)
- Poukladáme na olejom pokvapkaný plech, podlejeme trochou vody, zakryjeme alobalom lesklou stranou dolu a dáme do rúry vyhriatej na 180°C asi na 20min. Potom odokryjeme a zapečieme (ja som len krátko asi 5min, aby sa mi nevysušilo).
- 2) Špenátová omáčka: Kým sa nám robia špízy v rúre, premytý a následne osušený špenát pokrájame na širšie rezance.
- Na oleji orestujeme do "zvädnutia", osolíme, pridáme pretlačený cesnak a odstavíme.
- Do hrnca dáme vodu a rozmiešame v nej biely jogurt, horčicu, práškový cukor a hladkú múku. Prevaríme. Osolíme.
- Opäť postavíme hrniec so špenátom na oheň a vlejeme doňho prevarenú zátrepku. Zjemníme smotanou (0,5-1dcl), prípadne dochutíme (omáčka by mala byť príjemne kyselkavá po jogurte) a vypneme (krátko po vliatí zátrepky a smotany). Preto si zvarím zátrepku zvlášť, aby sa špenát nerozvaril. Príprava špenátu je celkom rýchla záležitosť :-)
- Hotová omáčka :-)
- Podávame so srdiečkovými pirohami. Piroh bol najprv posypaný sladkou červenou paprikou a následne potretý roztopeným maslom - a máme červené srdce :-)
- 3) Srdiečkové pirohy: Rožky pokrájame na kolieska a zalejeme mliekom (okrem končekov) tak, aby sa ním nasiakli, ale nekúpali v ňom. Necháme odstáť (záleží od "veku" rožkov :-) ).
- Pridáme štipku soli a prisypávame toľko múky, aby sme vypracovali nelepivé cesto.
- Hotové cesto :-) Z polovice budú slané, z polovice sladké (tak aj dezert sa pýta) a z odrezkov "rezance" do polievky :-)
- Vyvaľkáme (podsypávame si múkou podľa potreby) asi na 2-3mm. Vykrojíme formičkou srdiečka. Naplníme plnkou (uvarené zemiaky - mala som z predošlého dňa - popučíme a na oleji, cibuli a pažítke orestujeme).
- Rozľahaným vajíčkom potrieme na jednom srdiečku jeho ľavý okraj, na druhom jeho pravý okraj.
- Zlepíme, jemne zatlačíme vidličkou. Odrezky budú závarkou do polievky.
- Dáme variť do osolenej vriacej vody.
- Sladké plním nasledovne: dám kôpku vychladnutého uvareného hustejšieho osladeného pudingu, na ňu pomrvím jemný hrudkový tvaroh a ozdobím guličkami čiernych ríbezlí :-)
- Uvarené scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
- Uvarené rezance do polievky :-)
- Sladký potretý maslom a posypaný škoricovým cukrom.
- Sladký v priereze :-)
- pozn.
Doba prípravy špízov: do 15min, doba tepelnej úpravy v rúre: do 30min.
Doba prípravy vrátane tepelnej úpravy špenátovej omáčky: do 20min.
Doba prípravy vrátane tepelnej úpravy pirohov (aj s plnkou): do 60min.
No a neuvádzam množstvo surovín na plnky do pirohov - minula som možno tak 2zemiaky, puding zo 1/4l mlieka, trochu tvarohu, pár guličiek čiernych ríbezlí. Vyšlo mi 30ks srdiečkových polovičiek (formička 10x8,5cm). Z celého obeda sa najedia min. 4ľudia. Dobrú chuť :-)