Kurací perkelt so šalotkou a stonkami zeleru (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Komu sa „máli“ vzorkovnica rcp na perkelty s kuracinou, pridávam ďalší. Tentoraz obohatený šalotkou a stonkovým zelerom. Ančurka Tarbajová, moja vzácna priateľka, mi prezradila tajomstvo pestovania veľkých zelerových buliev, ktoré som úspešne realizoval aj v podmienkach záhradky s „nepohostinnou“ pôdou v Košiciach na Furči. Vrcholkami čerstvej zelerovej vňate som zásoboval susedov, stonkami kŕmil králiky. No a až tu som im prišiel na chuť. Dnes si ich pridávam aj do „rozprávky detstva“, krupice!

4-6
porcie
15 minút
príprava
60-90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Očistené, umyté a osušené dolné časti kuracích stehien „budzogániky“, mojimi Čvorgľami Lillinkou a Samkom nazývané ako „mäso s rúčkou“, jemne posypeme soľou a čerstvo mletým čiernym korením (čMČK), ale ani korením „štyroch farieb“ nič nepokazíte; následne dôkladne, na červenohnedo, „koldokola“ opečieme na horúcom mixe oleja a masti.
  2. Počas opekania si pripravíme, cibuľu, šalotku, zelenú časť póru, strúčiky cesnaku a zelerové stonky.
  3. Opečené mäso vyberieme na pomocný tanier
  4. a vo výpeku orestujeme pokrájanú cibuľu a šalotku.
  5. Priebežne pokrájame aj zelerové stonky a pór,
  6. prisypeme ich do hrnca k cibuli so šalotkou, premiešame, porestujeme.
  7. Pridáme všetky koreniny (papriku mletú sladkú PL; ďumbier sušený mletý KL; jalovec čerstvo mletý KL; korenie na kuracinu KL) a vzápätí opäť asi päť minút dorestujeme; štípľavú gulášovo klobásovú zmes „KN“ som tentoraz vynechal, lebo sa mi „na zobky“ nahlásil párik „krpatej hávede“ od susedovcov, tak som varil na jemno; teraz už iba premiešať, krátko povariť.
  8. Do tohoto základu nežne uložiť opečené mäsko; po 5-7 min dusenia,
  9. ho podlejeme horúcou vodou alebo kuracím vývarom; na povrch pretlačíme strúčiky cesnaku a rozložíme zopár halúzok čerstvého tymiánu (alebo ML, mocca lyžičku sušeného); premiešame a na režime „buľkokotanie“ dusíme až je mäso mäkké (necelú hodinku).
  10. Na záver už iba dochutíme soľou; ja som dva „budzogániky“ odobral z kostí a mäso som zapracoval do šťavy; my, teda ja s mojou, takto pripravený perkelt máme najradšej so slovenskou ryžou, alebo tarhoňou. Moji malí návštevníci si však vypýtali „mashet potatoes“, zemiakovú kašu, lebo ich mamka im ju robí buď zo zemiakov aj so šupkou, alebo z práškového polotovaru. Práve preto im najviac chutí jedlo od „uncle Frankie_ho“! Dobrú chuť aj Vám, priatelia na Vareške!