Krkovička
Krkovička so slaninkovo-zemiakovým závinom
Autor receptu: redakcia
Pri tlačenke,
jaternici či
klobáske sa to
nekončí... Zo zabíjačkových
surovín sa
dajú pripraviť desiatky
nápaditejších jedál
tak, aby sa stali atraktívnou
„výkladnou
skriňou“ tohto nášho
národného gastronomického
rituálu.
4 porcie |
30 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky so šupkou dáme variť
do mierne osolenej vody. Po uvarení
dáme vychladnúť, ošúpeme
ich a pretlačíme. Cibuľu na masti
pomaly pražíme, hotovú vyberieme
a pridáme k zemiakom.
- Prerastenú slaninu vyškvaríme,
až kým nezostanú chrumkavé malé
oškvarky. Pridáme tiež k zemiakom
a cibuli, ďalej pridáme 1 vajce, detskú
krupicu a pažítku, zľahka premiešame
a dochutíme soľou a korením.
Túto zmes zvyčajným spôsobom
naplníme do lístkového cesta,
akoby sme robili klasickú štrúdľu,
potrieme rozšľahaným vajíčkom,
vidličkou jemne popicháme a dáme
piecť do vyhriatej rúry dozlatista.
Údenú krkovičku dáme variť do
vody klasickým spôsobom.
- Kapustový prívarok: Červenú
kapustu nasekáme a vložíme do
kastróla, v ktorom sme na masti
upražili cibuľu. Osolíme, pridáme
celú rascu a bobkový list. Podlejeme
vývarom z uvarenej údenej
krkovičky a udusíme domäkka.
Pred koncom zahustíme nastrúhaným
surovým zemiakom a dochutíme
soľou, octom a cukrom.
Baby cibuľky očistíme, pomaly
na panvici opečieme do polomäkka
a osolíme.