Krkovička

Krkovička so slaninkovo-zemiakovým závinom

Autor receptu: redakcia

Pri tlačenke, jaternici či klobáske sa to nekončí... Zo zabíjačkových surovín sa dajú pripraviť desiatky nápaditejších jedál tak, aby sa stali atraktívnou „výkladnou skriňou“ tohto nášho národného gastronomického rituálu.

4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky so šupkou dáme variť do mierne osolenej vody. Po uvarení dáme vychladnúť, ošúpeme ich a pretlačíme. Cibuľu na masti pomaly pražíme, hotovú vyberieme a pridáme k zemiakom.
  2. Prerastenú slaninu vyškvaríme, až kým nezostanú chrumkavé malé oškvarky. Pridáme tiež k zemiakom a cibuli, ďalej pridáme 1 vajce, detskú krupicu a pažítku, zľahka premiešame a dochutíme soľou a korením. Túto zmes zvyčajným spôsobom naplníme do lístkového cesta, akoby sme robili klasickú štrúdľu, potrieme rozšľahaným vajíčkom, vidličkou jemne popicháme a dáme piecť do vyhriatej rúry dozlatista. Údenú krkovičku dáme variť do vody klasickým spôsobom.
  3. Kapustový prívarok: Červenú kapustu nasekáme a vložíme do kastróla, v ktorom sme na masti upražili cibuľu. Osolíme, pridáme celú rascu a bobkový list. Podlejeme vývarom z uvarenej údenej krkovičky a udusíme domäkka. Pred koncom zahustíme nastrúhaným surovým zemiakom a dochutíme soľou, octom a cukrom. Baby cibuľky očistíme, pomaly na panvici opečieme do polomäkka a osolíme.