Koláč s tvarohovou plnkou

Koláč s tvarohovou plnkou
Foto: kata50
kata50Kata50, recept pridal: 11. mája 2011 13:44Ďalšie jeho recepty

Tento jednoduchý koláč zvládnu aj začiatočníčky. Chutí ako dospelým, tak aj deťom.

Suroviny

45-50
porcií
45
minút
príprava
25
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

Zo surovín na cesto si zhnetieme cesto, ktoré necháme v mikroténovom sáčku odpočívať na chladnom mieste. Aspoň 1 hodinu. Medzi tým si pripravíme plnku do cesta.

Najprv si uvaríme puding z mlieka, cukru, a Zlatého klasu. Stiahneme z platne a za horúca vmiešame maslo. Necháme vychladnúť.

A teraz tvaroh : Tvaroh, vanilkový cukor, vajíčka a postrúhanú citrónovú kôru dobre vyšľaháme do hladkého krému.

Na koniec spojíme obe masy - tvarohovú aj pudingovú

Odpočinuté cesto si rozdelíme na 2 rovnaké časti. Vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5-1 cm. ( podsypávame si múku - lepšie sa s ním pracuje ) Prenesieme valčekom na plech a potrieme dulovým lekvárom. Na to vylejeme plnku a prikryjeme druhým vyvaľkaným plátom. Nezabudnime cesto popichať vidličkou, aby počas pečenia mohla unikať nahromadená para a aby sa nám vrchný plát zbytočne nezdvihol od plnky.
Koláč s tvarohovou plnkou - obrázok 5

Určite poznáte ovocný strom DULA. Mnohí však jeho plody využijú iba na spríjemnenie vône v byte alebo v skrini. Z tohto ovocia sa však pripravuje kompót, lekvár, strúhaný polotovar do koláčov a pod. Ja som ho objavila nedávno a nedám na toto ovocie dopustiť. Keď ho budem v jeseni spracovávať - tak vám to nafotím. Samozrejme, že do tohto koláča môže ísť aj iný lekvár. S dulovým nám to chutilo najlepšie. Prajem dobrú chuť :-))



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

63 komentárov k receptu
  • valeri, 11. mája 2011 o 15:14
    vyzerá ako slávnostný zákusok a musí byť výborný s tým dulovým lekvárom. Poznám tie "jabĺčka". Je z nich výborný aj kompót, len už skoro nikde nie sú a neviem sa k nim dostať. Keď sme boli deti, stará mama ich mala v záhrade. Recept som si uložila.


  • ewitka123, 11. mája 2011 o 15:29
    kolačik vypada nadherne ukladam do kk


  • danielas, 11. mája 2011 o 15:35
    Aj mne sa velmi páči. Vyzerá ako od profesionálky.K dulovému lekváru sa nedostanem,aký iný vhodný by si poradila?


  • ancicka, 11. mája 2011 o 15:59
    Poznám tento rcp,pod názvom Linzerový.Robievam ho rôznými obmenami.Je to parádny koláč.


  • vierik, 11. mája 2011 o 16:46
    Vyzerá veľmi lákavo,krásny rez,určite vyskúšam.(Až na ten lekvár,a tvaroh v črievku som tiež ešte nevidela).


  • tatranka, 11. mája 2011 o 16:47
    Krásny koláčik.Uložila som si ho do kk,pretože tvarohové koláče máme radi a tvoj sa mi páči.


  • 3sandra3, 11. mája 2011 o 16:47
    koláčik mňamkový.... a tú Dulu si teda teraz doma pestuješ, keď budeš mať na jeseň z neho ovocie?...


  • 3sandra3, 11. mája 2011 o 16:49
    a ako vždy krásne narezané, ako profesionál


  • viera1, 11. mája 2011 o 18:45
    @vierik ,milkagro vyrába a je výborný.


  • cica2, 11. mája 2011 o 19:31
    krásny koláčik a obdivujem ťa, ako to dokážeš krásne nakrájať, si velmi šikovná!!!


  • ola111, 11. mája 2011 o 19:38
    Krásny koláč,dala by som si a @kata50 poprosím ťa o ten recept na
    dulový lekvár,dcéra kúpila chalupu aj s dulovým stromom,vždy má
    pekné plody,len neviem,čo s nimi.


  • elisticka, 11. mája 2011 o 19:46
    super kolacik vyskusam:-))) veru nakrajany ako podla pravitka:-))


  • zdezda, 11. mája 2011 o 19:54
    super koláčik, ukladám, si šikovnica šikovná:-)


  • orchidea, 11. mája 2011 o 20:01
    Chystám sa ho v sobotu upiecť, dúfam že sa mi podarí tak ako tebe. Vyzerá pekne a určite aj chutí dobre.


  • vierik, 11. mája 2011 o 20:02
    @viera1 ďakujem,popozerám sa po ňom...


  • hubata, 11. mája 2011 o 20:05
    @ola111 - Treba vystihnúť keď je zrelá, lebo keď ti už ovocie začne opadávať samé zo stromu tak sa obije a nedá sa skladovať, už dule musíš rýchle spracovať na kompót. Z dule sa dá urobiť aj dulové želé, len ma vždy odrádzala veľká spotreba cukru. Kompót je rýchlo uvarený a v zime sa dá použiť tam kde jablká. Pár kusov sme vždy dávali keď sa nakladala kapusta do suda, dule boli potom takej príjemnej kyslastej chuti. Príjemne prevoňajú celú izbu ak dáš zopár kusov na misu.


  • amia, 11. mája 2011 o 20:06
    ten vypadá skvele!


  • marianne69, 11. mája 2011 o 21:16
    ...krasny kolacik...


  • kata50, 11. mája 2011 o 21:21
    Tak a už som tu ! Záhrada nepustí...:-)) Všetkým veľmi pekne ďakujem za hodnotenia a pochvaly.
    @danielas tento dulový lekvár by som navrhovala nahradiť aj na jemno nastrúhanými jablkami - posypať cukrom - oni sa upečú. Alebo aj ríbezľový - ostrý by sa hodil.
    @vierik tvaroh v črievku, je vlastne jemný roztierateľný tvaroh - nie hrudkovitý.
    @3sandra3 , áno rastie nám na záhrade strom DULA - neveľký a dúfam, že dá aj úrodu. Asi pred 4 rokmi toľko zarodil, že som začala hľadať, ako sa dá toto ovocie spracovať. Presne tak, ako každé iné.
    @ola111 ten recept napíšem čo najskôr , a foto prilepím potom keď budem mať.
    Ešte raz vďaka za váš záujem :-)))) Dobrú chuť.


  • baculata, 11. mája 2011 o 21:25
    Páči sa mi zákusok, jednoduché cesto a zaujmavá plnka, tvaroh s pudingom som ešte nerobila, ale teraz určite skusim. Na Velk.sviatky som piekla Tvoje Punčove a Sanqikove rezy, výborné, chutné, pekné zákusky.Podla komentárov pod týmito receptami nás bolo viac, čo sme ich piekli na sviatky, díky za rcp.


  • marcy, 11. mája 2011 o 21:42
    krásny,isto chutný,nádherne pokrájaný ( nemám trpezlivosť predcízne krájať,to radšej upečiem aj za susedu,ona sa činí s nožíkom
    :-)....sabinovský tvaroh v črievku mám rada na mixovanie so šľahačkou,pridám hoblinky kvalitnej čokolády.Servírujem v pohároch na stopke,kedy na dno dávam piškoty,broskyne so šťavou,alebo čučoriedky,zalejem smotanovo-tvarohovou hmotou,ozdobím ovocím a smitkou medovky....chutí všetkým


  • kata50, 11. mája 2011 o 21:44
    @baculata som veľmi rada, že ti moje recepty chutia.
    Keď zmiešaš tvaroh s uvareným pudingom, je ešte jemnejší. Určite vyskúšaj. :-))


  • svetlana9, 11. mája 2011 o 21:51
    ja by som skúsila marhuľové, alebo broskyňové želé s kúskami ovocia - majú to v Lidli - a tvaroh je tvaroh - mňam - už je v KK


  • kata50, 11. mája 2011 o 22:28
    Dobrý nápad :-))
    Dulový lekvár už čaká na zverejnenie.


  • 3sandra3, 11. mája 2011 o 22:31
    keď ja ani neviem čo je Dula :-(


  • kata50, 11. mája 2011 o 22:50
    @3sandra3 sa mrkni , už je zverejnený recept aj s foto ( nie moje :(( )


  • ola111, 11. mája 2011 o 22:55
    @hubata ,no veď to,ovocie bolo krásne,strom obsypaný,potom všetko
    na zemi,tak ak môžem poprosiť aj ten recept na dulové želé,vždy mi
    toho ovocia bolo ľúto.
    @kata50 ,ďakujem,teším sa na ten lekvár.


  • jerica, 11. mája 2011 o 23:10
    @kata50 výborné,recept vhodný aj s rebarborou,teraz je sezóna.pridala som do MKK :--))


  • palokuchki, 12. mája 2011 o 09:22
    Pekny kolacik, ukadam a vyskusam.


  • valeri, 12. mája 2011 o 11:00
    ja dulový džem nahrádzam rebarborovým, tiež je taký by som povedala originálny, pikantný, nepodobá sa ostatným ovocným džemom. Do zákusov veľmi vhodný


  • kata50, 12. mája 2011 o 15:22
    Áno, rebarbora je teraz tiež čerstvá. Keď nestíham spracovať, pokrájam na kocky a zamrazím. Je výborná v koláčoch.


  • jeka, 13. mája 2011 o 14:44
    vyzerá chuťovo chrumkavý.tak si ho ukladám ,dakujem


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 31 komentárov)
  • 3sandra3, 13. mája 2011 o 21:32
    už som mrkla čo je dula...


  • kata50, 14. mája 2011 o 16:20
    Keď budeš mať možnosť, určite ochutnaj :-))


  • glosterka, 27. mája 2011 o 11:52
    Katka, dnes určite vyskúšam Tvoj koláčik. Vyzerá byť vynikajúci! Dulový lekvár nemám, tak dám iný, napr. egrešový alebo čočoriedkový. Už čo uchytím... dám Ti potom vedieť ako chutil mojim maškrtníkom. ;-) Papa a pekný piatok Ti prajem!


  • kata50, 27. mája 2011 o 17:53
    Teším sa - daj vedieť :-))


  • glosterka, 28. mája 2011 o 10:37
    Katka, koláčik je vynikajúci!!! Ďakujem za skvelý recept. Maškrtníkom chutí. Keď ho pochválil aj svokor, tak to už teda hej...:-) Dnes tu máme návštevu, zostala len polovica... a uvidím či zostane aj na zvyšok dňa. Rýchlo sa míňa... :-)


  • kata50, 28. mája 2011 o 15:43
    No tak sa teším - si šikovnica veľká :-))


  • glosterka, 28. mája 2011 o 23:24
    Ďakujem Katka :-). Ty si tiež šikulienka - kukulienka ;-).


  • rela, 6. júna 2011 o 22:23
    Koláčik som upiekla, je skutočne výborný. S cestom som sa ale natrápila, veľmi sa mi lepilo a trhalo aj napriek tomu, že som podsýpala múkou. Našťastie som ho rozvaľkávala na papieri na pečenie, inak by som ho nedostala na plech.


  • kata50, 7. júna 2011 o 08:44
    @rela som rada , že sa koláčik nakoniec podaril a chutil. Toto tukové - hnetené cesto musí naozaj postáť v CHLADE aj niekoľko hodín. Keď ho hneď za čerstva chceme rozvaľkať, tuk v ceste ešte nie je stuhnutý múka sa s ním nepreviazala a potom sa rozpadáva. Keď nie je čas na odpočinok cesta, tak potom je dobré ho roztlačiť napr. pohárom a dokončiť rukou ku okrajom plechu. Neprimeraným pridávaním múky, cesto stráca na krehkosti a kvalite. Toľko, keď môžem poradiť. Pekný deň :-))


  • rela, 7. júna 2011 o 13:11
    Katka, ďakujem za radu, nabudúce vyskúšam, želám pekný deň


  • jatanika, 7. júna 2011 o 13:39
    @rela , kata50 , ja robievam tiež toto cesto... a problémy s ním nemám, aj keď ho nenechávam odstáť v chlade vôbec...miesim ručne a krátko, aby tuk príliš nezmäkol... prenášam vyvaľkané, natočené na valčeku....kedysi mi to nešlo... chce to zrejme aj trošku praxe :-))


  • kata50, 8. júna 2011 o 12:53
    @jataninka áno je to o praxi. Treba dať pozor na ten tuk aby sa hnetením veľmi neroztopil.


  • marcy, 8. júna 2011 o 13:06
    niečo praxou,niečo kvalitou múky,či tuku :)) ...už som robila aj tak,že som väčšiu polku cesta dostala na plech,dala som tvarohovú hrudkovitú plnku,navrch som vrkoče poprekladala šikmo zo zbytku cesta... každopádne je to sýty koláčik,ktorý sa u nás nepreje


  • odetka, 7. augusta 2011 o 14:25
    Dnes som ho upiekla..senzačný..super..


  • kata50, 7. augusta 2011 o 15:35
    @odetka , ďakujem, som rada, že vám chutilo:-))


  • karolka, 3. septembra 2011 o 15:37
    Je tam už toľko chvály, že tá moja ani nie je treba, ale pridám ju. Veľmi sa mi páči, ako krásne si ho nakrájala, mne sa toto nedarí a nedarí.....


  • kata50, 3. septembra 2011 o 19:34
    @karolka , nevadí hlavne že chutí a neostane ani kúsok:-)) pekný deň


  • 3sandra3, 3. decembra 2011 o 20:17
    tento koláčik si presúvam do rubriky "Plánované", lebo mám na pláne ho upiecť,,, musí to byť rozprávka


  • kata50, 4. decembra 2011 o 16:45
    @3sandra3 určite si ho upeč. Popri honosných vianočných a novoročných zákuskoch -tento ide prvý:-))


  • tykadielko, 14. januára 2012 o 15:42
    mňamky....vyzerá úžasne a ja tvarohové zbožňujem,teda aj tí moji....zdieľam :-D


  • kata50, 14. januára 2012 o 16:24
    @tykadielko - nezdieľaj , ale upeč ! Neobanuješ :-))


  • glosterka, 30. apríla 2012 o 13:08
    Ahoj Katuška! Dnes idem piecť Tvoj mňamkavý koláčik. Lekvárčok duláčik mi ešte zostal... zajtra máme návštevu, prídu decká, aj z Poľska, tak budú maškrtiť :-). Ďakujem za skvelé recepty. Si pekáročka-šikuľôčka ;-).


  • kata50, 30. apríla 2012 o 13:17
    @glosterka , teším sa, že sa ku koláčiku vraciaš a že ťa nesklamal. Pochutnajte si ! :-))


  • modrykamen, 11. mája 2012 o 05:47
    Na dule som nikdy nemal čas,hoci dule mám rád v každej podobe. Až teraz na dôchodku, lebo spracovanie dulí je dosť náročne. Ale vrelo odporúčam. Dulový lekvár a tvaroh- skvelá kombinácia. Najbližšie odskúšam. Už teraz sa na ten koláčik teším.


  • kata50, 11. mája 2012 o 10:15
    @modrykamen odskúšaj a verím že si aj pochutíš. Nech sa ti vydarí:-))


  • slavnicanka, 5. júna 2012 o 23:24
    Aj u nás v záhrade máme dulu,ale kým ju ošúpem a pokrájam na kúsky mám mozole ako keby som kopala dva dni na záhrade,lebo je to hrooooozne tvrdé ovocie.


  • kata50, 6. júna 2012 o 10:04
    @slavnicanka , máš pravdu. Ja toto ovocie nechám dobre dozrieť - do žlta. Potom je to lúpanie ľahšie. Ale nie je to jednoduché. Treba zvolať na lúpanie brigádu a pripraviť dobre ostré škrabky :-))


  • adka1000, 9. septembra 2012 o 12:33
    koláčik vyskúšaný-.a je výborný,........doporučujem.) dakujem za recept


  • kata50, 9. septembra 2012 o 21:10
    @adka1000 som rada, že chutil :-))


  • rominka, 11. januára 2014 o 15:07
    Ahojte, tak cesto mi stojí v chladničke a ja rozmýšlam nad druhom lekváru, bol by dobrý aj marhulkový? Ďakujem :)


  • kata50, 11. januára 2014 o 18:22
    @rominka nerozmýšľaj, daj aj marhuľový. Bude to výborné,. A lekvárom nešetri. Ten tvaroh si ho pýta. Napíš ako chutilo :-)



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc v chorvátskej Dalmácii
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Andrea2005 z Chorvátska.

Varecha 17/2014: Morka na tanieri
Časopis Varecha vo štvrtok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.

Veľká noc v Holandsku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes píše Janger.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo štvrtok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist