Kimči alebo Kórejská nakladaná kapusta, 김치

Autor receptu: 2010

Tento recept ma moj syn od jeho korejskeho spoluziaka Jan tak ako sa robi u nich tradicne doma s kapustou v celku.( teraz v obchodoch je krajana -menej roboty )Plus riadne mnozstvo chilly a pod jednym cesnakom sa mysli cely nie jeden strucik.Vela korejcov je tuto kapustu uplne cerstvu este pred tym ako sa fermentuje.Ked bola vtacia chripka pred par rokmi tak obisla Koreu oni veria preto ze vsetci za dennne krmia s Kimci.Inak v Koreii nieje zvykom sa bozkavat...

Suroviny

Postup

  1. Cinsku kapustu rozkrojime na polovicky a dame marinovat do studenej vody na cca 2 hodiny potom ju pootacame a nechame este dalsie 2 hodiny .
  2. Kapustu vyberieme a "vyplachame " aspon v dvoch cistych studenych vodach.
  3. do panvice si dame muku ( najlepsie ryzovu ) aj hladka je v poriadku.Zalejeme vodou a dame varit az nam zacnu bubliny povarime chvilu a vmiesame cukor prevarime a odstavime a dame ochladnut.
  4. zacneme pridavat dalsie ingrediencie cesnak -vela !. chilly susene kusky ( fliacky ) vela ! cibulu , zazvor cerstvy , a vela rybacej omacky...tradicne sa to robilo v maziary.Moderne vsetko dat to mixera a na "hrubo" premixovat.Vsetko poridne zmiesame s pripravenou rozvarenou mukou.
  5. Prelozime do vacsej misky a povtlacame zmes vsade pod listy kompletne do celej kapusty. Prelozime do vzuchotesnej plastikovej nadoby a nechame pri izbovej teplote 1-2 dni fermentovat. Potom prelozime do ladnicky. Ako som hovoril v Koreii sa vacsinou ani necaka jedia ju hned..