Zeleninová polievka
Kelovica po mojom (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Roky som na Furči v Košiciach pestoval ružičkový kel, ale ani raz som ho v kuchyni nepripravil.* Porozdával som ho susedom,
alebo daroval do „zelovocu“ v našej „kočikárni“. Na záhradke ostali len holé byle, ktoré cez zimu s chuťou zlikvidovali poľné
zajace. Tu, ďaleko od domova, som prišiel k „rozumu“ a teraz „ružičkáče“ pripravujem na rôzno. V nedeľňajšej „koscelkovej“
chutí oveľa viac ako klasický, máme ho v obľube i pečený v „broderňi“ a dnešný variant som zrealizoval ako polievku s
kuracinou.
6-8 porcií |
15 minút príprava |
50-60 minút tepelná úprava |
Postup
- Všetko pripravené na akciu.
- Do hrnca som nalial repkový plej, posypal celou a mletou rascou, postrúhal žltú cibuľu a vložil pokrájanú, asi 120 mm, bielozelenú časť póru, premiešal a nechal orestovať,
- než som pokrájal očistenú zeleninu.
- Keď sa po chvíľke cibuľa s pórom na rasci podusili,
- presypal som do hrnca pokrájanú zeleninu, posypal 2 PL detskej krupice a krátko „popražil“.
- Asi po 5-7 minútach som pridal koreniny (drvený sušený ligurček, korenie na kuracinu, čerstvo mleté čierne korenie a sladkú mletú papriku), premiešal, zo 5 minút podusil.
- Potom som vložil ¼ ružičkového kelu s ich voľnými lístočkami a na kocky nakrájané kuracie prsia.
- Opäť zľahka premiešal, zo päť minút podusil, vzápätí zalial horúcou vodou (kto rád bohatší variant, zaleje mäsovým vývarom), posypal pol hrnčekom pokrájaných lístkov petržlenovej a zelerovej vňate, premiešal, teraz po ochutnaní, dosolil a asi ¾ hodinu povaril na ½ ohreve.
- Nuž a „suma sumárum“, za horúca v tanieri, posypané troškou pokrájanej petržlenovo-zelerovej vňate, naozaj chutilo!