Špeci kysnutý koláč

mracik9 - fotkamracik9, 4. mája 2012
Špeci kysnutý koláč
Foto: mracik9

Tento recept som našla napísaný v mojom zošite a nebola tam žiadna poznámka,tak som sa rozhodla že ho vyskúšam a podelím sa s vami, Zobraziť celý popisTento recept som našla napísaný v mojom zošite a nebola tam žiadna poznámka,tak som sa rozhodla že ho vyskúšam a podelím sa s vami, neľutujem,zase niečo nové a fajnové.Hlavne ma zaujala ta plnka,chutí aj tak,bez cesta.

25
porcií
120 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

CESTO:
1/2 kg
42 g
3 dcl
5 dkg
2 čl
1/2 pl
1 dcl
10 dkg
2
PLNKA:
2 dcl
16 dkg
3 pl
2 pl




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme cesto,ja všetky ingrediencie dávam miesiť do pekárničky,ak ju však nemáme,tak ručne, postupne si do mlieka pridáme cukor,droždie,žĺtky,soľ,múku zmiešanú z práškom do pečiva a miesime,potom postupne pridávam maslo a olej,keď je cesto hladké a nelepivé,necháme ho vykysnúť na teplom mieste asi 3/4 hodiny.

    Špeci kysnutý koláč - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ čo nám kysne cesto urobíme si plnku. Ta plnka je iná ako tie ostatné tak asi preto ma zaujal ten recept.Do kyslej smotany si postupne vmiešame cukor a kakao,poriadne premiešame,aby nám nezostali hrudky a pridáme aj piškótovú strúhanku.

    Špeci kysnutý koláč - obrázok 2
  3. 3

    Keď je cesto dobré vykyslo,rozdelíme ho na tri časti.Plech si vystelieme papierom a vložíme doňho jednu časť vyvaľkaného cesta.

    Špeci kysnutý koláč - obrázok 3
  4. 4

    Plnku si rozdelíme na dve časti,jednu polovicu plnky natrieme na cesto a priložíme druhým cestom, znovu natrieme plnkou a na to dáme tretiu časť cesta.

    Špeci kysnutý koláč - obrázok 4
  5. 5

    Vrch koláča popicháme vidličkou a necháme podkysnúť.Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 st C asi 20 minút potom znížime teplotu na 180 st C a pečieme ešte 25 minút.

    Špeci kysnutý koláč - obrázok 5
  6. 6

    Prajem dobrú chuť.

    Špeci kysnutý koláč - obrázok 6

Diskusia k receptu

valeri
Keď je kysnutý koláč, nemám dna :-)). Len ja osobne by som vymenila plnku, napr. za makovú so slivkovým lekvárom alebo orechovú alebo nejakú, inak nemá chybu.
siskam
Tieto rezy poznám pod názvom Kakaové rezy, a sú ozaj výborné. Robila som ich párkrát, len dávam viac smotany /3 dcl/ a kakaa do plnky. Ináč odporúčam.
mracik9
valeri,čo sa týka kysnutých,tak som vyskúšala asi všetko,ale u nás išli stále ako prvé kakaové,tak asi preto som to skúsila
mracik9
siskam,ja som smotanu odoberala z pol litrovej,tak možno tam bolo trošku viacej a toho kakaa tam stačilo,ja by som skôr dala o lyžicu viacej cukru,ale je to aj tak bobové
siskam
@mracik9 , prvýkrát som dávala 2 dcl smotany a zdalo sa mi to trošinku suché, preto som neskôr už dávala tej smotany viac,ale aj kvôli tomu, že mám rada viac plnky. Ale ináč ozaj dobrý.
zdenka1009
Mám podobný koláčik z inej stránky už zapísaný,ale tvoj dľa foto je tiež na zjedenie..uložený v KK..)
afataga
to musi byt velika dobroty, zaujimava plnka asi by zniesla aj kusky cokolady
3sandra3
to sa mi páči... fakt je plnka iným spôsobom pripravovaná, a to vyskúšam
mracik9
ďakujem veľmi za komenty,nech sa vám podarí a prajem dobrú chuť
cica2
aj mne sa velmi páči, krásne sa ti vydaril :-)
lia66
Toto poznám-je naozaj skvelýýý a tá plnka je ozaj famózna...keď som ho robila prvý krát som sa bála, že aká bude-ale nemá chybu!!!...máš ho krásny, si mi chute narobila:)))
helca103
tá plnka ma zaujala určite skúsim,kysnuté koláče u nás idú na každý spôsob....
michsamant
jeej toto sa mi paci, to je ako zavin, len sa nestoci, ale sa to pekne na seba ulozi...vyborny napad :)
zdenkas
Tento koláčik je pre mňa novinka,ešte som o ňom nepočula,kuknem či mám všetko na pečenie a nedeĺný koláčik bude tento.
mracik9
Žienky,ďakujem za komentáre,veľmi ma potešili a držím palce pri pečení mojích a vaších dobrotiek.
mariaklara
Vieš, že kysnutých koláčov tu mám dosť, ale tento nie, ukladám, možno trochu pridám celozrnnej múky.
hahaias
ľúbim kysnuté s kakaovou plnkou, takú nepoznám. Ukladám do KK a vyskúšam. Dal by sa aj závin nie?? - joj zabudla som, že koláčik je krásny! A vrch si niečim pred pečením potrela?
mracik9
mariaklara,vyskúšaj a napíš ako to dopadlo,ale určite bude,dobrý aj z troškou celozrnnej,ja sem tam experimentujem zo špaldovou,hahaias, vrch koláča som ničím nepotierala,takto sa vydaril


hahaias,
orchidea
plnku poznám, robievam kysnutú bábovku s takou plnkou, ukladám si aj tvoj recept, páči sa mi tvoj koláč ...
mracik9
helca103,tak to som veľmi rada že ho niekto skúsil a pochválil,ďakujem
liviar
dnes som ho urobila, je úžasný, len to cesto sa mi nedalo tak pekne rozvaľkať ako tebe, dosť sa mi trhalo ale na chuti mu to vôbec neubralo, tiež ho vrelo odporúčam, už nám ostala od obeda len polovica plechu, a to sme ho jedli len dve
mracik9
liviar,tak toto poznám,manžel keď sadol k plechu,tak jedol a jedol,kým som sa mu nezačala vyhrážať že už nič nenapečiem,ešte k tomu cestu,ja som dala maslo rastlinné,ktorého tam možno bolo trošičku viacej,dala som od oka,inač ho robím stále a vydarí sa
zdenkas
Ano,vydaril sa a je fajný.Jedla som ho ešte teplý a teraz čakám či nebude bolenie brucha.Keď tak fajn rozvoniaval.Dík za rcp.
mracik9
zdenkas,tak to som rada,lebo sem tam mám pocit,že ženy chvália,aj keď nevyskúšali,ešte k tomu brušku,ja som tiež nedočkavá,ale zatiaľ nebolelo,prajem dobrú chuť.
fany1602
dneska som piekla aj tento koláčik a je úžasný!!!od teraz budem len takto robievať kakaový koláč lebo je mäkulinký a ani plnka nevyteka a je štavnatý skrátka mňam!!!!dakujem
mracik9
fany1602,tak to som veľmi rada že sa ti vydaril,ja tu väčšinou dávam svoje osvedčené recepty a tento je fakt bombový,určite ho budem piecť v najbližšej dobe,prišli deti na dovolenku.
cima93
Vyborny,chutil nam,vcera som ho skusila aj s jablka
mi a super.dakujem :-)
mracik9
cima93,som rada že chutil,dávno som ho nerobila,stále vymýšľam niečo nové a na staré dobré recepty zabúdam :))
janger
@mracik9 , ako fajn, ze si tento recept spomenula pri inom recepte :-). Inak by som ho nebola objavila. Tiez sa mi paci a putuje do mojej KK :-). Zaujimavo je robeny, tak netradicne.
mracik9
janger,aj ja som so ho pripomenula,dobrý je,ta plnka je perfektná :))
stacy77777
tento tvoj recept som prehliadla,dobre,že si pripomenula, tá plnka mi nedá pokoj, asi bude aj zajtra,vďaka
mracik9
stacy77777,je toho tu strašne veľa,ale koláčik je dobrý,stojí za vyskúšanie :))
stacy77777
@mracik9 - dnes som upiekla záviny s plnkou, ktorú uviedla @babkamt a ty si pripomenula tento tvoj koláčik, jaj dievčence, to je dobrota...táto plnka sa mi naozaj páči,je chutná a veľmi dobre sa s ňou záviny zatáčali, takže ďakujem obom...:-))))
denyany
dnes som upiekla tento koláč. cesto bolo jemné, dobre sa s ním pracovalo, len ja mám problém rozdeliť ho na rovnaké diely - budem musieť vážiť. plnka je ešte fantastickejšia... naozaj nám veľmi chutí.odporúčam vyskúšať tento koláčik, je neuveriteťne lahodný a jemný . len si musím upraviť čas pečenia, pre moju rúru je to dlho. ale to je najmenej. ďakujem veľmi pekne za recept, určite ho použijem ešte veľakrát.
brmbuska
Tak toto ma oslovilo !!! Idem piecť v sobotu. Len ja urobím menej smotanovej plnky a na jednu vrstvu použijem lekvár, lebo môj manžel moc kakaové nemusí. už sa teším. Mňam. Ukladám.
finczi
Ach, to je pokušenie! Určite vyskúšam, kysnuté milujem na akýkoľvek spôsob! KK




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia