Sladké kysnuté slimáčiky fotorecept

janikbj - fotkajanikbj, 16. mája 2014
Sladké kysnuté slimáčiky (fotorecept)
Foto: janikbj

Kakaovo-orechové, škoricové a bonusové makové - myslím, že každý si vyberie :-) Vynikajúce slimáčiky od jednej z mojich najobľúbenejších kucháriek Maťky z MMB. Link Zobraziť celý popisKakaovo-orechové, škoricové a bonusové makové - myslím, že každý si vyberie :-) Vynikajúce slimáčiky od jednej z mojich najobľúbenejších kucháriek Maťky z MMB. Link na pôvodný recept Kysnuté kakaovo-orechové trojuholníky a slané slonie ušká: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=22369&user=48300

Suroviny

600 g
100 ml
400 ml
1 kocka
3 PL
1 ČL
200 g
2 ks
Posýpka:




Postup

  1. 1

    Z odmeraného množstva mlieka si odlejeme asi 1 dl, trošku ho ohrejeme (aby bolo vlažné), rozdrobíme droždie a pridáme lyžicu cukru. Rozmiešame a prikryté na teplom mieste necháme vykysnúť. Múku zmiešame so zvyšným cukrom, pridáme olej, zvyšné mlieko a vykysnutý kvások. Vypracujeme hladké nelepivé cesto. Prikryté na teplom mieste necháme kysnúť asi hodinu, resp. kým nezdvojnásobí objem. Kým cesto kysne, vymiešame si zmäknuté maslo so žĺtkami. Vykysnuté cesto na doske jemne prepracujeme a rozdelíme na 4 časti.

  2. 2

    Kakaovo-orechové: Cesto si rozvaľkáme na obdĺžnik hrubý asi 3-4mm. Natrieme ho štvrtinou žĺtkového masla, posypeme horkým kakaom (nenatierala a nesypala som úplne po spodný okraj, ako vidno aj na fotke.), práškovým cukrom a posypeme sekanými orechami. (Samozrejme, posypeme cukrom a orechami až do konca ;)

    Sladké kysnuté slimáčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Opatrne stočíme do rolády, snažíme sa stáčať čo najtesnejšie a priebežne vytláčame vzduch. Snažila som sa odfotiť stáčanie pre menej skúsené gazdinky. Nerolujeme, ale jemne prekladáme, ako vidno na obrázku. Po každom preložení jemne postláčame, aby boli roládky pevné a vytlačili sme vzduch.

    Sladké kysnuté slimáčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Roládu môžeme krájať rovno na také šúľky alebo šikmo do trojuholníčkov. Môžeme potrieť bielkom, čo sa nám zvýšilo. Koláčiky dáme na plech potretý olejom alebo vyloženom nepriľnavou fóliou, príp.papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov (piekla som bez ventilátora, len horný a dolný ohrev) do zlata, asi 15-20 min.

    Sladké kysnuté slimáčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Škoricové: Zmiešame si asi 4 PL jemnej strúhanky, 2 ČL mletej škorice a asi rovnaké množstvo ako strúhanky, príp. podľa chuti viac kryštálového cukru, môžeme pridať sekané orechy alebo hrozienka. (Množstvo zmesi vyjde tak na 2 časti cesta). Postupujeme ako pri kakaových slimákoch - natrieme cesto žĺtkovým maslom a posypeme škoricovou zmesou. Stočíme, nakrájame. Keďže som piekla pre celú rodinku, robila som 1,5-násobnú dávku. 4 roládky boli natierané žĺtkovým maslom a sypané kakaom alebo škoricou a tú polovičnú dávku navyše som plnila makovou plnkou.

    Sladké kysnuté slimáčiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Makové: Makovú plnku som si pripravila s drobnými obmenami podľa úžasného receptu od @Jerice - http://varecha.pravda.sk/recepty/makova-plnka-excelentna-fotorecept-/13952-recept.html. Na 2 časi cesta som robila plnku z jedného 150 gramového balenia mletého maku. Cesto som nenatierala maslom, len touto super plnkou, do ktorej som namiesto hrozienok pridala nasekané sušené slivky. Vrelo odporúčam.

    Sladké kysnuté slimáčiky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

kukulienka71
Peknučké slimáčiky, mám rada kysnuté cesto s olejom, páči sa mi aj pomer múky a mlieka. Šikulka!
janikbj
ďakujem, sú naozaj vynikajúce aj na ďalší deň, mäkké a šťavnaté. Pod posýpky som použila naozajstné 82%-né maslo a na druhý deň sa aj chuť masla popri posýpkach krásne zvýraznila.
Každopádne, pochvala a vďaka ide Maťke, od ktorej tento super recept mám. U nás doma majú obrovský úspech. Oplatí sa vyskúšať.
havino
chutné koláčiky, už som robila podobné, že som ich krájala pred pečením tu z varechy, je to aj pekné, aj hostia sa nemusia pýtať, ktorý je makový, alebo orechový, plnku vidieť
babkamt
Recept sa mi páči. Každá plnka je iná, takže si každý môže vybrať.
eviana
@janikbj , Janielka napiekla si krásne slimáčiky skvelej chute, pekná práca s cestom... a ten bodkovaný tanier k nim úžasne ladí... tlieskam :)
janikbj
ďakujem :-) piekla som pre celú rodinu a chcela som sa zavďačiť každému, preto 3 rôzne plnky. keby sa mi chcelo mlieť orechy, urobím aj orechové, ale robila som toho naraz toľko, že už na orechy nebol čas :D inak naozaj odporúčam vyskúšať tie kakaovo-orechové, zaujímavá zmena. a škoricové a makové sú klasika, tam nie je o čom :D
danda3
Janíček, super si napiekla a som rada, že si ten recept sem dala, Martinka je aj moja najobľúbenejšia kuchárka, robila som veľmi veľa jedál podľa nej a nikdy nesklamali.♥
marienka44
@Janikbj , recept je dobry. Ja by som roladky polozila na plech reznou plochou, ako osie hniezda. To uz je len detail, Ukladam do KK a niekedy vyskusam.
janikbj
@danda3 , Darinka, vieš, že mám viac obľúbených MMB kuchárečiek, ktorých recepty nikdy nesklamali a vieš, že si tam ;) vy ste moja klasika.
@marienka44 , ďakujem :-) mne sa práveže páči to, že to nie sú osie hniezda, koláčiky sú menej vypečené ako vo forme osích hniezd, je tam viac cesta zvláčneného maslovým základom a to mám práve na kysnutých rada, tie striedky :D ale keď máte radšej osie hniezda, určite budú chutiť aj tak
janikbj
@barborkadt , pánečku, to je tak krásna fotka, že ich budem zase piecť. i keď som si už nariadila prejsť na "letný režim", teda menej takých nezdravých jedál, no nariadim si radšej viac pohybu vonku a pečiem hneď ako sa manžel vráti z prac. cesty :D :D :D
som veľmi rada, že si recept vyskúšala, že chutilo a že si mi tu dala tak prekrásnu fotku. takže ja ďakujem tebe :-)
barborkadt
@janikbj ja by som popravde tiež kysnuté nemala, ale tvojmu receptíku sa nedalo odolat, tobôž nie keď dcérka miluje škoricové dobroty, musela som vyskúšať a určite sa k nim budem vracať častejšie :) ďakujem a určite vyskúšam aj ďalšie tvoje receptíky :)
beatacsontosova
@janikbj - práve sa mi pečú, kakaové sú vynikajúce /plnku som robila s jogurtom, osvedčilo sa mi to/, orechové akurát chladnú a škoricové sa ešte dopekajú, tá vôňa je neskutočná, cestíčko jemnučké, nebíčko v papuľke. robila som 1,5 dávky, no ako pozerám, mohla som kľudne dvojnásobok, beriem zajtra kolegom do práce, drahý dostane k jogurtu na raňajky a snáď ostane na večer pre návštevu :-)
janikbj
@beatacsontosova , som veľmi rada, že ste vyskúšali a hlavne, že ste spokojná :-) ak budete mať čas, môžete mi, prosím, napísať tú plnku s jogurtom? vyskúšala by som nabudúce :-) ďakujem
beatacsontosova
@janikbj - teda chvíľu mi trvalo kým som našla pôvodný :  varecha.pravda.sk/recepty/kakaovy-zavin-fotorecept/39235-...
, ja som ho trošku zjednodušila, dávam biely jogurt keďže smotana sa u mňa vyskytuje veľmi zriedkavo, kakao a práškový alebo kryštálový cukor, no pomer robím skôr odoka a podľa chuti, včera som dala myslím 150g biely jogurt taký hustejší, kopcovitú polievkovú lyžicu kakaa, cukor som iba prisýpala, aby som mala dostatočne hustú konzistenciu, no aby to nebolo príliš sladké, tipujem tak 2 polievkové lyžice to mohli byť , len som krátko vymiešala aby to bolo hladké a ľahko roztierateľné:-) už som to dávala aj do klasického veľkého kysnutého závinu, bol z toho taký jemnučký šťavnatý, plnka nevytiekla, pritom som fakt nešetrila. neobľubujeme príliš maslové plnky (no niekedy sa tomu vyhnúť nedá), tak mi táto plnka prišla docela vhod :-) a prosím tykajte mi, veď sme na vareche:-) krásny deň prajem.
janikbj
@beatacsontosova , ďakujem krásne za odpoveď. vyskúšam nabudúce aj s jogurtom. i keď na maslo a škoricu nedám dopustiť, tú kombináciu milujem :D :D :D
beatacsontosova
@janikbj zatiaľ som neprišla na žiadnu kombináciu so škoricou okrem masla, takže pri tejto ostávam aj ja, ale tá kakaová stojí za to :-) nabudúce vyskúšam jogurt so škoricou a uvidím čo to spraví




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia