Kysnutý kakaový závin

pustaPusta, 10 ročné dievča, Bratislava, 25. februára 2011 5:33
Ďalšie jej recepty »

Kysnutý kakaový závinFoto: pusta

Každé prázdniny som trávila u mojej starej mamy a akože ináč, stará mama vyvárala a vypekala pre svoju vnučku. S týmto závinom som sa stretla už aj inde a s rôznymi obmenami, ale len ten od starej mamy je pre mňa ten pravý a aj dnes si ho dám rada ku kávičke.

2 záviny
porcie
210 min
príprava
45 min
tepelná úprava

Suroviny

500 g
100 g
50 g
štipka
30 g, čerstvé
250 ml,vlažné
2 ks
100 g, rozpustené vlažné
3 PL
3 PL

Postup prípravy

  1. 1

    Do misy preosejeme múku, premiešame ju so soľou a práškovým cukrom, uprostred vyhlbime jamku. Maslo rozpustíme v malom kastroliku. Do malej misky namrvíme droždie, dáme čajovú lyžičku kryštáľového cukru, zmiešame s 3 PL vlažného mlieka a necháme vykysnúť. Vo zcyšnom mlieku rozšľaháme žltok. Do priehlbinky v múke dáme kvások, rozpustené vlažné maslo, mlieko s rozšľahaným žltkom a dôkladne spracujeme na polotuhé cesto, ktoré necháme v teple vykysnúť na dvojnásobný objem. Cesto rozdelíme na 2 časti.

  2. 2

    Vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdlžníka a posypeme hojne kakaom a cukrom tak, že po obvode necháme 5 cm voľný okraj. Náplň pokvapkáme olejom a zvinieme do závinu. Po stranách cesto založíme, aby nám náplň nevytiekla a konce založíme pod závin, prenesieme na plech s pečiacim papierom. Necháme ešte 20 minút znova podkysnúť. Potrieme rozšľahaným žltkom .

  3. 3

    Pečieme v trúbe vyhriatej na 160 stupňov 35-45 minút do zlatožltej farby. Vychladnutý závin pokrájame na 1,5 cm plátky.

Ohodnoť recept
Recept je zaradený do tagov:
TOPlist