Kysnutý kakaový závin

Kysnutý kakaový závin
Foto: pusta
pustaPusta, recept pridal: 25. februára 2011 5:33Ďalšie jeho recepty

Každé prázdniny som trávila u mojej starej mamy a akože ináč, stará mama vyvárala a vypekala pre svoju vnučku. S týmto závinom som sa stretla už aj inde a s rôznymi obmenami, ale len ten od starej mamy je pre mňa ten pravý a aj dnes si ho dám rada ku kávičke.

Suroviny

2 záviny
porcie
210
minút
príprava
45
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Do misy preosejeme múku, premiešame ju so soľou a práškovým cukrom, uprostred vyhlbime jamku. Maslo rozpustíme v malom kastroliku. Do malej misky namrvíme droždie, dáme čajovú lyžičku kryštáľového cukru, zmiešame s 3 PL vlažného mlieka a necháme vykysnúť. Vo zcyšnom mlieku rozšľaháme žltok. Do priehlbinky v múke dáme kvások, rozpustené vlažné maslo, mlieko s rozšľahaným žltkom a dôkladne spracujeme na polotuhé cesto, ktoré necháme v teple vykysnúť na dvojnásobný objem. Cesto rozdelíme na 2 časti.

2

Vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdlžníka a posypeme hojne kakaom a cukrom tak, že po obvode necháme 5 cm voľný okraj. Náplň pokvapkáme olejom a zvinieme do závinu. Po stranách cesto založíme, aby nám náplň nevytiekla a konce založíme pod závin, prenesieme na plech s pečiacim papierom. Necháme ešte 20 minút znova podkysnúť. Potrieme rozšľahaným žltkom .

3

Pečieme v trúbe vyhriatej na 160 stupňov 35-45 minút do zlatožltej farby. Vychladnutý závin pokrájame na 1,5 cm plátky.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (1,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • orchidea, 25. februára 2011 o 10:15
    Často robievám takýto kakaový závin, lebo doma ho zbožňujú, ja do cesta dávam polohrubú múku, ale to nič nemení na tom, že aj tento tvoj by sme zjedli s radosťou.


  • tonicka53, 25. februára 2011 o 10:55
    Takýchto koláčov sa moja maminka napiekla až-až. Mám dvoch mladších bratov a často spomíname, že keď vybrala koláče z rúry - tiež dávala po dva, tak len rozlomila a každému dala do každej ruky pol koláča a utekali na ihrisko hrať futbal. Ale ešte neprišli ani na pol cesty a už boli koláče v bruškách. Tak sa milí chlapci vrátili a maminke nezostávalo nič iné, len tak isto urobiť aj s ďalšími koláčmi. Fajn spomienka :D


  • pusta, 25. februára 2011 o 11:34
    orchidea, dakujem.


  • pusta, 25. februára 2011 o 11:36
    tonička, som veľmi rada, že s týmto závinom ožilo aj tvoje kráene detstvo navyše spojené s maminkou


  • 3sandra3, 25. februára 2011 o 14:30
    naozaj, pekný zážitok spred rokov... no ja mám nejaký rešpekt piecť z kysnutého cesta, bojím sa, že to pokazím


  • pusta, 25. februára 2011 o 16:04
    3sandra3, neboj sa to skúsiť. Možno mi nebudeš veriť, ale mne nikto kysnuté cesto neukázal a ani nevysvetlil. Skúsila som sama. V kuchárskych knihách sa toho veľa nedozvieš. Je to viacmenej tvoja vlastná skúsenosť daná praxou, aj mne sa stane, že to nie je vždy ako má byť vidíš a dnes pečiem chlieb, rôzne pečivo, posúchy, záviny...dokonca oečú podľa mojich receptov, takže odlož rešpekt a skús, niet inej cesty.


  • sovka62, 25. februára 2011 o 16:06
    @3sandra3 , pre tie, ktoré začínajú s kysnutým cestom som pridala recept- Univerzálne kysnuté cesto. Vyskúšaj piecť podľa neho, sú tam komentáre žien, ktorým sa predtým nedarilo a podľa tohto receptu napiekli úspešne. Keď si to na tom recepte natrénuješ, upečieš čokoľvek z kysnutého cesta, ver mi.


  • frezia68, 25. februára 2011 o 19:51
    Potieram maslom a na to granko,trocha kakaa a škoricový cukor...tiež fajný :-)))


  • pusta, 25. februára 2011 o 20:09
    sobka, teda ja si to rada pozriem, lebo sa na niečo nové chystám, dakujem


  • pusta, 25. februára 2011 o 20:10
    frezia, dakuem, súhlasím s tebou, čo si napísala, mám tiež odskúšané a tiež je to super


  • alexdidi, 26. februára 2011 o 06:07
    Robievam takýto závin a kakaový bol vždy môj najobľúbenejší, rovnako so spomienkami...ja však kakao posypávam kryštálovým cukrom a pokvapkávam roztopeným maslom, tak to robila moja babička a ja som zostala receptu verná ( olej tuším ani vtedy ešte nepoznali a nepoužívali), i keď s olejom to je určite rovnako dobré...


  • jarunka, 26. februára 2011 o 06:36
    @3sndra3 jasom mala tiez dlho respekt pred kysnutym cestom, myslela som si, ze sa to nikdy nenaucim, hlavne po jednej mojej zahanbujucej udalosti. Bola som vydata len niekolko mesiacov a skusila som uvarit knedlu. Zvonku vyzerala celkom dobre, ale ked som ju porezala vnutri bola surova. Myslela som, ze sa od hanby prepadnem. Moj manzel na to povedal:"to nic na buduce bude lepsia" a tak som skusala a naozaj na buduce bola lepsia:-))


  • janger, 27. februára 2011 o 22:07
    @pusta , myslim, ze mas krasne spomienky na svoju staru mamu, vo viacerych receptoch ju spominas. Aj ja mam pekne spomienky na svoju babicku. Tiez vypekala krasne a vyborne kysnute zaviny, take sa mi este nikdy nepodarili. Nikdy som nejako nedavala pozor, ako to robi. A teraz banujem. Kakaovy nerobievala, najcastejsie to boli orechove, makove a tvarohove...Ale aj tento kakaovy je iste vyborny!


  • 3sandra3, 28. februára 2011 o 22:54
    pusta, sovka, jarunka, ďakujem , dodali ste mi odvahu, tak skúsim


  • pusta, 8. marca 2011 o 04:04
    3sandra3, niet za čo, daj vedieť, ako si uspela


  • lucylee, 8. marca 2011 o 09:37
    minule som robila, cesto výborné, ale dali sme málo plnky, tak bol trocha suchý


  • pusta, 25. apríla 2011 o 05:43
    @lucylee , to som rada, tak na budúce ešte viac plnky a bude to, aké má byť. prepáč, že opovedám až teraz, ale tvoj komentík mi akosi unikol.dakujem.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.

Rúra na pečenie: Nie je už len obyčajná pec
Vianoce – obdobie, kedy naše rúry na pečenie nemajú čas na oddych, sa pomaly blížia. Ak uvažujete o kúpe novej rúry, pomôžeme vám článkom, v ktorom si prečítate, aké parametre si máte pri ich výbere všímať, aby vám to dobre pieklo.

Prvá adminka Varechy Sandra: Varecha bola pre mňa obrovská škola
Prvá adminka Varechy Sandra Bombošová spomína na začiatky Varechy, obľúbené recepty a prezradila nám tiež, čo jej práca vo Varecha.sk dala.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 43/2014: Slovensko na tanieri (3) Slovensko na tanieri (3)
Časopis Varecha v piatok 24. októbra v denníku Pravda.


TOPlist