Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jogurtovo-jablkový koláč z hrnčeka fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 6. marca 2023
Jogurtovo-jablkový koláč z hrnčeka (fotorecept)
Foto: helena10

Výbornou chuťou milo prekvapil domácich aj hostí. Recept z hrnčeka o objeme 150 ml.

Suroviny

Jablková zmes:
600 g (očistené a nahrubo nastrúhané)
1 PL
1 bal.
podľa chuti
Cesto:
3 ks
1 hrnček
3 hrnčeky
3 hrnčeky
štipka
1 bal.
2 hrnčeky
1 bal.
Smotanová poleva:
400 g
3 PL
2 PL
Na plech:




Postup

  1. 1

    Jablká očistíme, nastrúhame. K našim veľmi šťavnatým jablkám som primiešala kopcovitú lyžicu strúhaného kokosu.

  2. 2

    Vo väčšej miske vymiešam sypké suroviny – múku, soľ, kypriaci prášok, cukor práškový i vanilkový.

  3. 3

    V inej miske metličkou vymiešam celé vajcia s olejom a jogurtom. Túto tekutú zmes nalievam do sypkých surovín a poriadne premiešam na hustejšie cesto.

  4. 4

    Cesto vylejem na plech 25 x 30 cm, ktorý som celý vymastila maslom a posypala strúhankou. Na vrch cesta rukami kadejako rozložím nastrúhané jablká. Nehladím, nerovnám. Jablká posypem iba škoricovým cukrom. Kto potrebuje jablká osladiť, nech si pridá cukor. Potom ich popichám pravidelne vidličkou (ako krehké cesto), aby sa trocha dostali do cesta.

  5. 5

    Pečiem vo vyhriatej rúre najprv 20 minút na 190 stupňov a potom ešte 10 minút na 175 stupňov. Kontrola drevenou špajľou. Pečte podľa svojej rúry.

  6. 6

    Na horúci upečený koláč hneď rozotriem smotanovú polevu.

    Jogurtovo-jablkový koláč z hrnčeka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Smotanovú polevu si pripravujem, kým sa pečie koláč. Vymiešam cukor s citrónovou šťavou. Pridám kyslú smotanu a vymiešam. Koláč narežem po stuhnutí smotanovej polevy.

Diskusia k receptu

farbuska
Ďalší jabĺčkový koláčik! Ty ich máš teda nepreberné množstvo a jeden lepší ako druhý. Ťažko vybrať, ktorý upiecť skôr. :)
helena10
@farbuska , ďakujem pekne za milý ohlas. Moja amatérska zbierka receptov písaných, vytlačených, je za desaťročia veľká. A jablkové sa aj mne teraz veľmi zišli. Viac ako polovicu som už "prevetrala".😀
Nejaké ešte možno budú...🤗





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia